Postovala: Ona portal
24
Nov
2010

Kako da otklonite fleke od crnog vina na pamučnim stvarima

Pregledano: 14737 puta

Malo može biti frustrirajuće da na lepoj svetloj pamučnoj tkanini imate fleku od crnog vina. Uklanjanje mrlja od crnog vina najbolje funkcioniše kada se akcija otklanjanja brzo preduzima, ali to nije dovoljno da uklonite mrlje. Za bilo koju tehniku uklanjanja fleka od crnog vina, prvo proverite efekte rastvarača na malom delu tkanine koje nimalo nije lako videti.


Što pre očistite tkaninu
1. Koristite prskalicu za vodu da naprskate fleku na tkanini, ako je moguće. Ledena ili hladna voda neće dozvoliti širenje mrlje dok uklanjate fleku od vina sa tkanine. Ovo će sprečiti dalje upijanje u odeću, tepih ili kauč. Što duže fleka stoji, teže će biti da uklonite mrlje. Ukoliko niste u mogućnosti da odmah očistite mrlju, barem je poprskajte hladnom vodom.

Belo sirće

2. Kao što može kiselina, i belo sirće može da ukloni fleku. Koristite sunđer umočen u rastvor sirćeta i duplo više vode, zatim sa njim tapkajte fleku. Ako to uradite odmah, sirće će ukloniti 100 odsto fleke. Ne zaboravite da što pre operete odeću. Pročitajte uputstvo za pranje na tkanini dok radite sa sirćetom.

Za teže fleke, pomešajte šoljicu sirćeta sa kašikom boraksa (so borne kiseline). Ako nemate boraks pri ruci, utrljajte na fleku sredstvo za pranje suđa pa zatim koristite peškir natopljen vodonik peroksidom da sklonite mrlju od tečnosti za pranje sudova.

Sredstva za čišćenje i metode

3. Nemojte koristiti ništa sa benzinom ili terpentinom na fleke. To će naškoditi tkanini. Sredstva za čišćenje stakla, će ukloniti vino ali ostaviće plave fleke. Nikada ne koristite toplu vodu kada je čišćenje crnog vina u pitanju, jer to će uzrokovati da mrlje ostanu i da je skoro nemoguće da se uklone. Druge metode koje se često preporučuju, ali imaju različite kritike su da prelijete fleku sa sodom bikarbonom razmućenom u vodi ili belim vinom.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
5
Ljuto
3
Tužno
5
Srećno
3
Bolje
8
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Napravite atrakciju u svom dvorištu od metalnih buradi

Napravite atrakciju u svom dvorištu od metalnih buradi

Stare stvari u dvorištu najčešće nam predstavljaju muku i pitanje šta ćemo sa njima, gde ih ...
Kako urediti stan manje kvadrature?

Kako urediti stan manje kvadrature?

Ovaj tekst se u originalu nalazi na sajtu ...
COOLERMASTER
458,oo
prava cena : 549.6,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 10°c

Roleri

Bicikl