23
Jan
2013

Kako urediti stan manje kvadrature?

Pregledano: 13718 puta

Pogledajte nekoliko naših saveta, kako biste na najbolji način uredili prostor manje kvadrature

Ovaj tekst se u originalu nalazi na sajtu UradiSam.rs

Iako vaš životni prostor nije velike kvadrature, prilikom njegovog uređenja morate razmišljati o tome kako da ga uredite da on, pre svega, bude funkcionalan. Svaki deo prostora mora biti iskorišćen. Mi vam dajemo sledeće savete:

 • Prvo pravilo je da ništa ne bi trebalo da bude prevelikih dimenzija. Korisne su lagane i pokretljive stvari.
 • Naučite da se odreknete nepotrebnih stvari. Dakle, za ono što vam nije potrebno – nema mesta.
 • Kada birate boju nameštaja i zidova, neka to obavezno budu svetlije nijanse. Na taj način prostor ćete vizuelno povećati. Možete birati bele boje, svetle boje drveta, krem boju ili svetlo žutu boju ( ukoliko je prostor bez mnogo svetlosti ,ova boja zida će ga učiniti dosta svetlijim). Da bi u prostoriji bilo  dovoljno svetlosti, nemojte stavljati tamne zavese na prozore.

 • S obzirom da je mali prostor, treba vam dosta polica. Bolje je da bude više zatvorenih kako biste tu mogli da odlažete stvari. Najbolje rešenje kada su ormani u pitanju, jesu ugradni plakari, oni vam neće oduzimati prostor, a možete dosta svakojakih stvari odložiti u njega.
 • Nameštaj – nabolje rešenje jeste nameštaj na rasklapanje. S obzirom da je u većini malih stanova dnevna soba u stvari i spavaća soba, opredelite se za neki klik-klak ležaj ili za ugaonu garnituru na rasklapanje. Ukoliko vam je potrebno više prostora za sedenje, to možete rešti tako što ćete nameštaj upotpuniti tabureom. On ne zauzima puno mesta i uvek ga lako možete pomerati.
 • U malim stanovima u kuhinjama možda nećete imati mesta za sto i stolice. Kako najčešće ne postoji ni posebno izdvojena trpezarija, najbolje je da odvojite jedan deo stana i stavite sto koji neće biti preveliki, i koji će predstavljati na neki način kuhinjsko trpezarijski sto. U zavisnosti od toga kakva vam je koncepcija kunjinje, možete u nju postaviti mali klik- klak sto koji se prišrafi uz zid sa jedne strane. On ne zauzima gotovo ni malo prostora, a po potrebi samo podignete ploču stola. Ona može da posluži kao radna površina.

 • Elemeniti u kuhinji neka budu zatvoreni – dosta zatvorenih polica i fijoka. Trudite se da iskoristite svaki delić prostora – neka vam šporet bude manjih dimenzija, frižider i zamrzivač neka budu u jednom, radna ploča neka vam ne bude preširoka. Ukoliko je kuhinja u sklopu dnevne sobe, možete je odvojiti šankom. On predstavlja neku vrstu zida, a opet, ploču šanka možete koristiti kao sto.
 • Sa kupatilom nemojte mnogo eksperimentisati – najbolje je da sve bude u beloj boji. Imajte na umu da u kupatilo morate imati sve potrebno, te stoga možete umesto kade imati tuš kabinu, manju veš mašinu, manji lavabo..
 • U malim stanovima dobro je koristiti visinu – dakle, iskoristite zidove za police, ali vodite računa da ne zatvorite prostor previše. Izbegavajte mnogo detalja .

 • Ukoliko vam prostor dozvoljava, dnevnu sobu možete pregraditi gipsanim zidom i na taj način sebi omogućiti i spavaću sobu. Naravno, ovo rešenje dolazi u obzir samo ako na taj način dobijate dve prostorije koje mogu, zbog svojih dimenzija, poslužiti svrsi.

 

Ovaj i druge slične tekstove o uređenju vašeg doma možete pogledati na sajtu UradiSam.rs

Tagovi : |

Jasmina Mijatovic

Čekamo da Jasmina Mijatovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da mala soba izgleda veće

Kako da mala soba izgleda veće

Mala soba ne mora nužno izgledati skučeno. Pravilnim odabirom boja za zidove, kao i ...
Preuredite stan brzo i za malo para

Preuredite stan brzo i za malo para

Rado biste preuredili stan ili kuću u kojoj živite, ali nemate vremena ni sredstava za velike ...
KINA
10920,oo
prava cena : 13104,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
 • Espreso
 • Koka-kolu
 • Nes/Ajs kafu
 • Bilo koji negazirani sok
 • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 30°c
min 14°c

Roleri

Bicikl