Postovala: Senka Ivetić
16
Jul
2014

Krečenje- korisna relaksacija i rekreacija za celu porodicu

Pregledano: 4882 puta

Osim što ćete uštedeti novac ukoliko se latite posla, krečenje može da bude zanimljiva porodična aktivnost u kojoj biste svi uživali.

Leto je idealno za radove u kući, stoga više ne odlažite neminovno krečenje, koliko god da vam je to naporan i mukotrpan posao. Najlakše je, ali i najskuplje da krečenje prepustite pravim molerima, ali ako želite da uštedite novac, nabavite boje i potreban alat i prionite na posao.

Osim što ćete uštedeti novac ukoliko se latite posla, krečenje može da bude zanimljiva porodična aktivnost u kojoj biste svi uživali. Pored toga, krečenje je odlična rekreacija. Mi vam dajemo nekoliko saveta šta biste trebali da uradite pre samog krečenja. Ono što je neophodno jeste pronaći najkvalitetnije materijale za krečenje, a to možete pogledati ovde.

Zaštitite nameštaj     
Kupite zaštitnu foliju i prekrijte podove i nameštaj kako ne biste morali danima da ih ribate. Pre nego što se zaputite u farbaru, izmerite površine koje želite da okrečite i napravite preciznu računicu.

krecenje zidova
Kupite osnovni alat
Varijanta „uradi sam“ podrazumeva i nabavku osnovnog alata − valjak, četke, kante za razređivanje boje, šmirgle, špahtle i rukavice. Važno je da znate da se četke s prirodnom dlakom koriste za uljane boje, a sa sintetičkom za boje na vodenoj bazi. Početnicima se preporučuju valjci od mikrofibera i dobra priprema zidova. Prašinu, masnoću i prljavštinu ošmirglajte i prebrišite mokrom krpom, a zatim ostavite da se osuši, a stare premaze koji su počeli da se ljušte sastružite.


Prvo plafon, posle zidovi
S krečenjem krenite od najviših delova prostorije, pa nadole. Najvažnije je da se prvo okreči plafon kako kasnije boja ne bi kapala po zidovima. Valjak i četke nakon krečenja temeljno operite kako biste ponovo mogli da ih koristite. Kada se nakon nekih četiri sata zidovi dobro osuše, nanesite „drugu ruku“ boje. Ako i nakon toga imate neravnomerno nanesenu boju, ponovite postupak. Boja će se u potpunosti osušiti za dan-dva u zavisnosti od kvaliteta same boje i tada ćete konačno moći nesmetano da uživate u plodovima svoga rada.


Budite temeljni
Ne zaboravite da je za krečenje stana od 70 kvadrata čak i profesionalnim molerima potrebno bar dva dana. Zbog toga ne žurite, već budite temeljni jer se osnovni utisak o prostoru stiče na osnovu atmo­sfere, a nju diktiraju boje. Boje su snažno oružje u nameri da potpuno promenite ambijent životnog prostora, ali i u prikrivanju nedostataka ako postoje.

Kada znate kako se to radi, onda treba odlučiti koju boju želite u svom domu. Evo nekoliko predloga boja koje se uklapaju u različite stilove nameštaja, pa pristaju svakom prostoru.

Mat boje pružaju dozu otmenosti i prefinjenosti, dok sjajni zidovi deluju luksuzno i glamurozno.

Braon uliva sigurnost

Mešanjem crvene, žute i plave dobijamo smeđu. Zato se ona tako dobro uklapa uz većinu boja. Ako koristite tamnobraon, akcenat će biti na zidovima, a nameštaj će biti u drugom planu.

Međutim, ukoliko želite da nameštaj dođe do izražaja, okrečite zidove u svetlobraon.

Zidovi i nameštaj u braon boji čine da prostorija izgleda manja nego što jeste, ali zato se ljudi osećaju udobno i opušteno. Smeđa jednostavno uliva sigurnosti i pruža osećaj stabilnosti.


Siva je sofisticirana

U dizajnerskim krugovima siva važi za novu belu. Neutralna je i elegantna, daje dubinu suptilnim bojama, a smele tonove naglašava. Koristite mat, a ne sjajnu sivu boju da ne bi delovala metalno. Za razliku od bele, siva krije mane, fleke, otiske prstiju…

Ako se odlučite za zidove u sivoj boji, preporučljivo je da imate više svetlosnih izvora. Siva na prvi pogled deluje sumorno, ali je sofisticirana, sa primesama luksuza.


Tamniji tonovi daju intimnu atmosferu dok svetliji daju utisak spokojstva. Srebrnosiva pristaje prostorijama u kojima ima mnogo sjajnih detalja od stakla ili metala.
 krecenje zidova

Bela je otmena

Bela boja na zidovima predstavlja neprevaziđenu klasiku i savršenu osnovu za svaki stil. Odbija svetlost i prostor čini svetlijim i prostranijim, a ostavlja utisak elegancije.

Iako nezahvalna za održavanje, bela boja, za razliku od drugih boja, daje mogućnost da se samo jedan deo ponovo prekreči. Imajte na umu da će boje koje ste koristili za detalje pored bele delovati tamnije, a bela će izgledati još svetlije. Kombinujte je sa detaljima u beloj boji, pa će vaš stan ličiti na enterijere iz poznatih svetskih časopisa.


Slonova kost

Bež boja idealna je zbog svoje neutralnosti. Lepo ide uz minimalistički uređen stan i uz moderne detalje „organskog stila“. Da ne bi izgledala dosadno, unesite u enterijer različite teksture i desene kao akcente. Poželjno je da dodate zidne dekoracije poput stikera, slika ili ogledala.


Roze zidovi

Pastelne boje uklapaju se u svaki prostor, a žuta i ružičasta su idealne. Ako vam je nameštaj u tamnim bojama, delovaće luksuzno. Uz beli ili svetli nameštaj vaša soba delovaće vedro i optimistički, a ako je nameštaj taman, delovaće elegantno.


Zelena smanjuje stres

Nemojte da se plašite zelene boje, samo izaberite pravu nijansu. Pošto asocira na prirodu, umanjuje stres i unosi spokoj u prostoriju. Idealna je za delove stana namenjene odmoru, naročito ako koristite nijansu lista žalfije i zelenu koja je između zelene i žute.

U ovom tonu soba će izgledati sofisticirano. Uz zidove u svetlozelenoj boji lepo ide nameštaj svetlih boja poput vanile i krem, dok uz tamnozelenu bolje izgledaju plave i tirkizne nijanse dekora i nameštaja.

 krecenje zidova

Zlatna je raskošna

Zlatna boja na zidovima deluje slično kao i bež boja, samo unosi više topline, a prostorija deluje intimnije. Dovoljno je neutralna da se uklopi u različite stilove i boje, ali najbolje ide uz stilski nameštaj i enterijer sa elegantnim gipsanim dekoracijama poput bordura na spojevima zida i plafona i rozetama.

Pored svega, važno je da boje za zidove za koje se odlučite budu kvalitetne, što će vam značajno olakšati posao.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Napravite sami novogodišnje ukrase!

Napravite sami novogodišnje ukrase!

Reciklirajte, budite maštoviti, zabavite se i napravite originalne ukrase od testa, prirodnih materijala, starih ...
Podloga za unutrašnje zidove

Podloga za unutrašnje zidove

Bilo da je reč o podlogama sa krečom i kreč cementnim površinama, gips kartonskim pločama ili betonskim ...
COOLERMASTER
950,oo
prava cena : 1140,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 12°c

Roleri

Bicikl