10
Jun
2014

Najbolje cveće za terase

Pregledano: 2764 puta

Cveće na vašoj terasi je jedan od načina da sebi stvorite relaksirajući kutak za odmor, a bez mnogo napora i finansijskih izdataka.

Leto je na pragu, a u gradu po vrelom danu nema većeg uživanja nego pronaći zelenu oazu za osveženje i predah. Nažalost, većina ljudi u gradovima ne uživa blagodeti prostranih dvorišta sa dosta zelenila, a i vremena za posetu parkovima je sve manje. Rešenje možete pronaći i u svom domu. Cveće na vašoj terasi je jedan od načina da sebi stvorite relaksirajući kutak za odmor, a bez mnogo napora i finansijskih izdataka. Naravno, najjednostavniji način je nabaviti već spremno, rascvetalo cveće za terase. To možete učiniti na pijaci, u cvećari ili na sajmovima cveća, koji su najčešći u proleće, ali i u megamarketima. Pustite mašti na volju i sami birajte cveće za terase koje vam se najviše dopada, od razigrano - šarenih vrsta, dan – i – noć i nezaobilaznih hrizantema i muškatli, do lekovitog bilja koje rascvetalo pleni pogled i podseća na more, lavande, smilja, ruzmarina. U tom slučaju raspitajte se da li je biljka jednogodišnja ili višegodišnja, odnosno da li će vaše cveće za terase cvetati više sezona i kako se čuva zimi. Cveće za terase možete uzgajati i sami, sadnjom semena u odgovarajućim saksijama. Za to ne morate odvajati mnogo novca, iskoristite ono što već imate u kući, naprsle keramičke šolje, ali i  kante i konzerve koje ste prethodno dobro oprali. Posebno zanimljivo može biti ako ih poređate u drvene gajbice i tako kreirate svoju prirodno – urbanu skulpturu. Da biste odabrali najbolje cveće za terase raspitajte se i koji uslovi pogoduju kojoj vrsti i odlučite se za one cvetne sorte kojima odgovara klima na vašoj terasi.

 

Koje je najbolje cveće za terase?

Muškatle možda podsećaju na leta kod bake na selu i nose titulu najizdržljivijeg cveća za terase, ali njihova je prednost u vrlo jednostavnoj nezi, kao i to što cvetaju tokom čitavog leta, često i u toplim jesenjim danima. Vole svetla mesta, ali zaštićena od jakog podnevnog sunca.

Prkos, kako mu i samo ime nagoveštava trpi sve uslove. Ne zahteva plodno zemljište, dobro uspeva i na peskovitim podlogama.

Odgovara mu dosta osvetljeno i toplo stanište. U slučaju da je izloženost suncu višečasovna, biljka će biti uvek u punom cvatu.  

Klematis, puzavica prelepih zvezdastih cvetova, ljubičaste ili purpurne boje, u zavisnosti od vrste, najbolje je cveće za terase za one koji žele da brzo stvore svoj rajski vrt. Raste veoma brzo i dugo cveta, od maja do septembra. Koren i stablo biljke treba da bude u senci, dok grane sa cvetovima mogu biti izložene suncu. Idealno je da se presađivanje vrši svake godine. Na optimalnom staništu i pri dobroj nezi klematis može živeti 20 godina, pa i više.

Lepi Jova, neizbežni ukrasni cvetak sa velikim bogatstvom boja, pogodan je za terase u hladovini, dok je njegova «rođaka» čiji je cvet gotovo isti, Lepa Vida, mnogo izdržljivija tako da podnosi vrelo letnje sunce.   

Petunija. Viseća petunija je jedna od najlepših vrsta koje može krasiti vašu terasu, a u poređenju sa raskošnim izgledom traži relativno skromnu negu. Njeni cvetni prekrivači mogu dostići i 1,5 metar. Preporuka je da se drži na osunčanom mestu, a dobro je da se zaliva sa vodom siromašnom krečnjakom, tj. onom koja odstoji. 

Nikola Stojanović

Čekamo da Nikola Stojanović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Podloga za unutrašnje zidove

Podloga za unutrašnje zidove

Bilo da je reč o podlogama sa krečom i kreč cementnim površinama, gips kartonskim pločama ili betonskim ...
Boje za metal u vašem domu - Kako odabrati pravu boju?

Boje za metal u vašem domu - Kako odabrati pravu boju?

Akrilne boje za metal se nanose na metal četkom, valjkom, ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 15°c

Roleri

Bicikl