Postovala: Senka Ivetić
18
Jul
2014

Napravite svoju oazu mira na betonu

Pregledano: 15934 puta

Uz malo mašte, betonske površine za koje niste ni pomišljali da mogu biti korisne, mogu se pretvoriti u prelep ambijent gde ćete sa sebi dragim ljudima provoditi letnje dane i večeri.

Osim cveća, trave, žbunja i drveća, u lepom dvorištu treba da se posveti pažnja uređenju staza, rasveti, mestu za sedenje i sitnim ukrasima. Boje u vaše dvorište najlakše ćete uneti sadnjom više vrsta cveća. Ništa ne poboljšava izgled dvorišta kao lepo i negovano cveće. Ipak, ako želite da vaše dvorište zablista svežim i vedrim bojama, odlučite se za najkvalitetnije boje za beton.

boje za beton

Svaki detalj u dvorištu je zapravo i dekorativan. Bilo da se radi o saksijama, izboru kamena kojim ćete urediti staze, klupama, lampama, kućicama za ptice, možete pustiti mašti na volju i poigrati se svime što vam dođe pod ruku. Cveće i druge biljke izložite na neuobičajen način, iskoristite stare kante za vodu, drvenu burad ili stari bickl. Klupe na kojima ćete sediti u hladovini mogu biti neobične, drvene, metalne, kombinovane od kamena ili betona sa sedištima od jastuka i slično. Diskretne lampe sa solarnim punjenjem su veoma efektne i prijaju u vreme zalaska sunca pa ih možete rasporediti po bašti među cvećem. U zelenilo možete ubaciti krupno kamenje, ukrasne dekorativne pečurke i slično. One će dodati boju ili napraviti kontrast između boja i materijala koje se tu prepliću.

boje za beton

Dodajte vodeni element koji ćete sami napraviti. Oprema za izradu baštenski vodenih elemenata se može kupiti u prodavnicama opreme za uređenje doma i možete ih lako instalirati u vašem dvorištu ili terasi.

Napravite potporni zid gde god je potrebno, koristite betonske blokove sa teksturom napravljene za ovu svrhu. Drvene rešetke koje ćete ukrasiti puzavicom su još jedan jednostavan dodatak i mogu biti šarmantne i stvoriti privatnost.

U dno vrta postavite garnituru za sedenje. Odaberite neku prozračnu strukturu pre nego teške, masivne konstrukcije, i to u boji koja se slaže sa okolnim zelenilom. Sprejom obojite drvene elemente u vrtu da biste dobili bojene akcente, ili ih ofarbajte u zeleno.

boje za beton

Dopustite svojoj deci da učestvuju u odaberu dekoracije, pa recimo mogu odabrati svoje stolice i stolić. Tako će im šareni elementi učiniti boravak na otvorenom mnogo privlačnijim. Skrenite pažnju sa nezanimljivih zidova, postavljanjem žardinjera i tegli sa cvećem. Posadite cveće u jarkim bojama, a za prolaze odaberite bele i svetlo-ružičaste cvetove.

Aromaterapija nije samo za kupatilo. Mirisni vrt ima opuštajuće delovanje na organizam. Ružmarin i lavanda su poznati po opuštajućim svojstvima, a mnoštvo je cvetnica koje će mirisati tokom celog leta. Zalivajte ih svakog dana, a ako su na mestima izloženim suncu i dva puta dnevno.

boje za beton

Popularan trik je pravljenje luka od drvenih greda preko kojeg ćete pustiti da rastu ruže penjačice i slične biljke, a na njega postavite ogledalo koje će učiniti da izgleda kao da se vrt nastavlja kroz luk obrastao cvećem.

Na dno jezerca postavite specijalnu podvodnu svetiljku koja će delovati noću magično i privlačiti vas da boravite u vrtu. Nabavite lepu kanticu za zalivanje. Tako će vam ovaj posao biti pravi užitak. Oživite dosadne pločice ili blokove. Izvadite nekoliko, premažite malterom ležište, i u vidu mozaika utisnite izlomljene pločice u drugoj boji, školjke ili kamenčiće. Velike tegle sa biljkama koje lako uspevaju i ne traže mnogo nege, kao što su npr. čuvarkuće, efektne su kada se izlože zasebno u sunčanim delovima vrta.

Ako želite malo da uredite vrt, osvežite terasu, a ujedno i da je rashladite, fontane su idealno rešenje. Ali, najčešće su one skupe da bi bila nečija realnost. Uz malo kreativnosti sve je moguće sprovesti u delo.

boje za beton

Budite kreativni i iskoristite sve što vam ne treba na najbolji način, da li je u pitanju glinena posuda, prazne flaše, obično kamenje…

Betonske površine za koje niste ni pomišljali da mogu biti korisne, mogu se pretvoriti u prelep ambijent gde ćete sa sebi dragim ljudima provoditi letnje dane i večeri. Bilo da je to neiskorišćen prostor na krovu vaše zgrade, terasa koja je do sad bila neupotrebljiva ili prostor iza kuće koji je služio kao ostava. Pronađite odgovarajuću boju za beton kojom ćete oživeti do tad neupotrebljive betonske površine, postavite udoban nameštaj, zasadite cveće  i uživajte.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
0
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dekoracija uskršnje trpeze

Dekoracija uskršnje trpeze

Uskrs je divan praznik koji označava ponovo rođenje i buđenje, tako da je on savršen povod da ...
Feng šui i biljke

Feng šui i biljke

Po drevnoj kineskoj filozofiji, od feng šuia i od toga kako uredujemo životni prostor u kome provodimo najveći ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 16°c

Bicikl

Roleri