Postovala: Senka Ivetić
08
Jul
2014

Neka metal u vašem domu ponovo zasija

Pregledano: 4405 puta

Imate u svom životnom prostoru metalne predmete koji ne sijaju kao nekad? Vodimo vas kroz ceo proces kako biste bili sigurni da ste to uradili pravilno.

Sve metalne površine u dodiru sa vodom ili vazduhom oksidiraju, odnosno rđaju. Farbanjem metala štitite metal od procesa korozije. Osim što farbanjem metalnih predmeta činite da izgledaju svežije, vi im pružate i adekvatnu zaštitu koja je neophodna. Sve o najkvalitetnijim bojama za metal možete pogledati ovde.

Proces farbanja metala započinjete odstranjivanjem stare farbe sa metalnih površina. Može se farbati i preko starog sloja boje za metal,  ali to nosi i rizik od guljenja starog sloja, nastavka procesa oksidacije koji je započet ispod stare farbe i slično. Ipak je najbolje odstraniti ostatke stare farbe i pripremiti podlogu za novu farbu. Skidanje stare farbe može se uraditi na više načina, ali jedan od najlakših, kada su u pitanju metalne površine je korišćenje fena za skidanje boje.

boje za metal
Dovljno je približiti fen na 2-3cm od ofarbane površine, sačekati 1-2 sekunde da se stara farba usled toplote odlepi sa podloge i zatim je sastrugati. Kada malo uvežbate ovu radnju videćete da to ide veoma brzo i lako.
Posle ovoga dolazi na red šmirgla ili žičana četka. Njome odstranite sve zaostale tačkice stare boje i posebno posvetite pažnju mestima koja je već zahvatila korozija. Vrlo je važno da ovakva mesta ošmirglate toliko da skinete sloj koji je korodirao. Ako ostane zarđalih delova vrlo je verovatno da će boja na tom mestu nabubriti, ispucati i time dozvoliti prodor vode i nastavak korozije. Metalne površine posle toga mogu da se operu nitro razređivačem kao bi se odstranile sve nečistoće, kao što je prašina, masnoća i slično,  ali i ne mora. Uglavnom je dovoljno vlažnom krpom prebrisati prašinu nastalu posle šmirglanja.
Kada ste uredno pripremili podlogu sada počinjete farbanje metala zaštitnom ili temeljnom bojom. Uloga osnovne boje za metal nije samo stvaranje dobre podloge za nanošenje završne lak boje već ona ujedno u sebi sadrži komponente koje imaju antikorozivnu reakciju u dodiru sa metalom. Izrađuju se u nekoliko osnovnih boja. Preporuka je da se bira boja koja se dobro razlikuje od završne lak boje. Upravo ta razlika u boji omogućava kasnije kontrolu pokrivenosti površine sa završnom bojom.

boje za metal
Pored osnovne boje postoje i određena antikorozivna sredstva koja se koriste na površinama koje je u većoj meri zahvatila hrđa i nemoguće je njeno potpuno odstranjivanje. Ta sredstva zaustavljaju oksicaciju tako što procesom fosfatizacije neutrališu produkte korozije i stvaraju zaštitni sloj na metalu. Ovaj sloj sprečava prodor vode i vazduha do metala bez kojih nema korodiranja metala. Kod primene ovakvih sredstava potrebno je sačekati da se površina dobro osuši i na zarđalim mestima pobeli. Ovaj sloj predstavlja podlogu za farbanje metala i preko ovoga sloja se nanosi farba za metal. Ali da se vratimo na temeljnu boju. Ona se može, u tankom sloju, nanositi četkom.
Ili valjkom. Za farbanje metala mnogo je bolje i jednostavnije koristiti valjak. On omogućava ujednačeno nanošenje boje, nema slevanja i omogućava brži rad. Koristi se valjak pogodan za nanošenje lak boje i može se naći u svakoj farbari. Kada se osnovna boja dobro osuši, nanosi se završna lak farba na identičan način. I time bi se završilo farbanje metala. Na kraju nije loše napomenuti da postoje dve grupe farbi. Jedna vrsta su boje za metal  na uljnoj bazi a druga na nitro bazi. Za razređivanje nitro boje koristi se isključivo nitro razređivač a za uljne boje, uljni razređivač i to ne treba mešati. U čemu je razlika? Nitro boje se mnogo brže suše i to je njihova prednost. Mana im je takođe brzina sušenja te se ne preporučuje njihovo korišćenje na suncu, na velikim vrućinama i slično jer time opada kvalitet rada.Takođe, nitro boje imaju izuzetno jak i neprijatan miris tako da baš i nije prijatno raditi sa njima u zatvorenim i loše provetrenim prostorijama.

boje za metal

Stoga, ukoliko imate stare svećnjake, zanimljive ramove za slike koji bi mogli da udahnu novi izgled, uhvatite se posla i pokažite svoj talenat. Retro ramovi za ogledala mogu biti veliki izazov, ali ukoliko si do sada bili neupadljivi, odvažite se I ofarbajte ih u neku interesantnu boju kao što je plava ili jarko zelena, a ako želite nešo elegantniji izgled, siva bi mogla da bude pravi izbor.

Nešto veći poduhvat jeste farbanje većih metalnih površina, ali ćete na kraju biti zadooljni postignutim. Ukoliko imate metalno zaglavlje na krevetu, ofarbajte ga bojom za metal i budite uvereni da će cela spavaća soba poprimiti novi i svežiji  izgled.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Za lepši dom: Šareno, neobično posuđe

Za lepši dom: Šareno, neobično posuđe

Za još modnih, beauty i lifestyle ideja posetite predivnu facebook stranicu ...
Dekoracija uskršnje trpeze

Dekoracija uskršnje trpeze

Uskrs je divan praznik koji označava ponovo rođenje i buđenje, tako da je on savršen povod da ...
Neka vas ugreju tople boje radijatora

Neka vas ugreju tople boje radijatora

Na veoma jednostavan način možete uneti novu energiju u svoj dom u vidu boje koja će krasiti taj veoma koristan ...
SAMSUNG
1436,oo
prava cena : 1723.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 11°c

Roleri

Bicikl