Postovala: Nataša Ilić
02
Feb
2014

Podloga za unutrašnje zidove

Pregledano: 12376 puta

Podologa za unutrašnje zidove je potrebna kad se zid boji prvi put

Bilo da je reč o podlogama sa krečom i kreč cementnim površinama, gips kartonskim pločama ili betonskim podlogama, podloga za unutrašnje zidove je nophodna. Sve ove podloge imaju povećanu, a u pojedinim slučajevima i neujednačeno upijanje, a neretko i površinski sloj prašine i loše spojene delove.

bojenje zidova

Ponekad je pre nanošenja boje neophodno unutrašnje zidove obraditi masama za izravnavanje.

Kako će zid upiti boju je relativno lako odrediti testom kvašenja, pri čemu se ocenjuje brzina kojom se voda upije u podlogu.

Treba razlikovati površinsko trunjenje od loše podloge za boju. Naime, u slučaju loše upijajuće podloge za unutrašnje zidove, nanošenje nove podloge neće pomoći. Jedino rešenje je struganje loših delova ili cele podloge pre nanošenja nove podloge i bojenja.

bojenje zidova

Za nanošenje podloge kod svih vrsta unutrašnjih zidova preporučuje se koncentrat koji se razređuje sa vodom u razmeri 1 : 3. Takve podloge pomažu u premošćavanju sitnih pukotina na zidu. Nanose se četkom ili valjkom u jednom sloju. Prosečni utrošak je jedan litar (razređene podloge na četiri do pet metara kavdratnih.

Podloga za unutrašnje zidove koja se ne upija lako ili kod starih zidova na kojima se radi detaljna sanacija preporučuje se podloga za unutrašnje zidove koja  se razređuje sa vodom u razmeri 1: 5 (podloga : voda). Prosečni utrošak je jedan litar (koncentrata) na 30 kvadratnih metara.

podloga za unutrasnje zidove

Kod stvaranja podloge za unutrašnje zidove  važno je da se poštuje uputstvo o razređivanju. Ništa se ne postiže ako se podloga za unutrašnje zidove manje razredi ili još gore, nanese u koncentrovanom obliku. Kod podloga koje se lako upijaju rezultat se postiže nanošenjem više slojeva, nego nanošenjem jednog sloja slabije razređene ili koncentrovane podloge za boju. Kod podloga koje srednje upijaju, njenim nanošenjem u koncentrovanom obliku, smanjuje se moć upijanja podloge za unutrašnje zidove i dovodi se u pitanje pokrivenost i prijanjanje završnog premaza.

Ukoliko imate dilemu, neke od podloga za unutrašnje zidove možete pogledati ovde.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
3
Ljuto
2
Tužno
4
Srećno
3
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Fasada vaše kuće govori o vama

Fasada vaše kuće govori o vama

Boje za fasadu predstavljaju lice vašeg doma, a i ujedno mnogo ...
Dekoracija uskršnje trpeze

Dekoracija uskršnje trpeze

Uskrs je divan praznik koji označava ponovo rođenje i buđenje, tako da je on savršen povod da ...
Napravite svoju oazu mira na betonu

Napravite svoju oazu mira na betonu

Osim cveća, trave, žbunja i drveća, u lepom dvorištu treba da se posveti pažnja uređenju staza, rasveti, ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -3°c

Roleri

Bicikl