28
May
2014

Soba bez duvanskog dima je lepša soba

Govoreći o štetnosti duvanskog dima po zdravlje i onoga ko puši cigarete, ali i onih koji se nalaze u njegovoj blizini, mnogi ne obraćaju pažnju na to kako dim utiče na izgled prostorije i na čistoću prostorije u kojoj se puši.

Naravno, ovo možda nije od tolikog značaja u poređenju sa samim pušenjem cigareta, ali svakako da nije zanemarljivo.

Ali sa aspekta uređenja doma, neutralisanje tragova koje duvanski dim ostavlja u prostorijama u kojima se puše cigarete, nije nimalo lak zadatak. Poznato je da se prostorija, koliko god bila velika, vrlo brzo napuni duvanskim dimom, koji postaje gust i vrlo je neprijatan i za oči i za respiratorne organe. Znamo da otvaranje prozora može značajno da ublaži sve ove negativne efekte, ali čak ni potpuno otvoreni prozori ne mogu skroz da neutrališu izrazito neprijatan miris. Koji je razlog za to? Duvanski dim se zadržava čak i u zidovima, a naročitu u nekim drugim delovima sobe, poput kreveta, zavesa ili čak tepiha. Kao što verovatno možete i da pretpostavite, svi ovi sastvani delovi svake prosečne prostorije u svakom prosečnom domu vrlo lako upijaju neprijatne mirise zbog same svoje strukture. Verovatno ste imali priliku da konstatujete kako zavese „navuku“ neprijatan miris duvanskog dima bezmalo posle samo jedne popušene cigarete u prostoriji. Ali svu sreću, koliko lako apsorbuju ružan miris dima, toliko ga se lako i oslobađaju, jer pranje zavesa nije dug proces, pre svega zbog toga što se vrlo brzo suše. Međutim, to nije održivo rešenje za one prostorije u kojima relativno često borave pušači, jer bi to značilo da je potrebno prati zavese dva puta dnevno.

Sa tepisima je stvar za jedan nivo komplikovanija, jer nisu baš zgodni za često pranje. Normalno je da nijedan tepih posle nekoliko nedelja korišćenja ne miriše baš očaravajuće, ali miris duvanskog dima nije onaj dodatak koji mu je baš neophodan. Još je nezgodnije sa krevetima, čiji debeli sunđerasti delovi vrlo lako poprimaju neprijatan miris, ali je vrlo teško ukloniti ga. Jedan od saveta koji donekle može da pomogne je spoljašnje pranje, skoro pa „na suvo“, uz pomoć vlažne krpe i nekog sredstva za čišćenje. Mnogi smatraju da je rastvor sode bikarbone najbolje moguće rešenje, jer izvlači mirise.

Elektronske cigarete za čist vazduh

Elektronske cigarete su možda i najbolje rešenja u slučaju da prostoriju želite potpuno da oslobodite ružnog mirisa nastalog sagorevanjem običnih cigareta. Pre nego što počnete da u svojoj sobi koristite elektronske cigarete, potrebno je da operete zavese, tepihe i ostalo što se može oprati, da okrečite prostoriju i pređete na eletronske cigarete. Tada ste se konačno oslobodili dima i njegovih pratećih pojava koje nisu nimalo lepe. Dakle, elektronske cigarete nisu nikakav multipraktik koji ima opciju prečišćavanja vazduha, kao što se možda iz ovog podnaslova moglo zaključiti, ali „trik“ sa njima je to što ne stvaraju dim. Elektronske cigarete funkcionišu na principu vodene pare, pa s obzirom na to i nema dima. Jer gde nema vatre nema ni dima. A vodena para koja se stvara nema miris koji će boravak u sobi učiniti neprijatnim. Pogledajte ponudu elektronskih cigareta koju ima Elsana.

Nikola Stojanović

Čekamo da Nikola Stojanović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Koje boje odgovaraju vašoj kuhinji?

Koje boje odgovaraju vašoj kuhinji?

Boje su nešto što nas inspiriše svakog dana. To je veoma važno u svim prostorijama ...
Boje za zidove - Kako odabrati najbolju boju za vaš dom?

Boje za zidove - Kako odabrati najbolju boju za vaš dom?

Izbor boje za zidove je, otuda, ključan za ostvarenje onoga šta u stvari želite i očekujete od ...
Uradi sama: Abažur kao nov!

Uradi sama: Abažur kao nov!

Ako ste razmišljali da bacite staru lampu jer je već dotrajala i izgubila "draž", imamo ideju ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 3°c

Roleri

Bicikl