17
Jul
2013

Uređenje Vašeg Doma Uz Adekvatnu Rasvetu

U dekoraciji prostora sve veća pažnja posvećuje se adekvatnoj rasveti tj. osvetljenju. U svakoj prostoriji se uz pravilnu i ukusno postavljenu rasvetu može stvoriti apsolutno neka druga dimenzija.

Ukoliko ste napravili precizan plan i konačno odlučili kakva rasveta je najadekvatnija za Vaš dom možete pozvati električara i posao će biti završen.

Svaka kuća ili stan sa dobrim i kvalitetnim osvetljenjem imaće prostran i topao efekat i stvoriće izuzetno prijatan osećaj svakome ko u Vaš dom ulazi. U uređenju prostora od izuzetne važnosti je da se prirodnoj svetlosti da na važnosti jer je ona ipak najvažnija a zatim kombinovanje sa električnim osvetljenjem. Uz ova dva faktora treba uključiti i uticaj boja jer se na taj način najbolje dolazi do konačnog pravog izgleda i stvaranja posebnih efekata. Važno je pre samog sređivanja prostora imati tačnu viziju i pridržavati se tog plana.

Dnevna soba:

Ovde je svakako reč o prostoriji za više namena, prostoriji koja je veoma važna u svakom domu i u kojoj se provodi najviše vremena. U dnevnom boravku se može pratiti televizija, čitati dobra knjiga, slušati prijatna muzika, opuštati, družiti sa prijateljima i porodicom, odmarati.. S obzirom da je čest slučaj da ima premalo izvora svetlosti u ovoj prostoriji neophodno je obezbeđivanje šireg spektra izvora svetlosti.

Kombinacijom prirodne i električne rasvete dolazi se do pružanja različitih potreba i raspoloženja u prostoriji. Za razne aktivnosti kao što je igranje karata, šaha i sl. naravno da će biti neophodna jača rasveta. U odmaranju, gledanju televizije i drugim sličnim aktivnostima potrebno je stvoriti nešto intimniju i prijatniju atmosferu uz slabiju rasvetu. Jedno od najboljih rešenja može biti postavljanje fleksibilnog osvetljenja čiji se kvaliteti i jačina mogu u zavisnosti od potreba podešavati. Ovaj efekat može se postići uz različite ukrasne lampe, zidno svetlo i razne druge jače ili slabije sijalice, neonke i dr.

Isticanje pojedinih delova prostorije uz pomoć snopova:

Uz adekvatnu rasvetu mogu se postaviti i razni snopovi svetlosti. Oni se mogu uperiti u razne predmete u prostoru ili delove zida, slika i sl. i na taj način baciti akcenat na njih čime se dobija izuzetno zanimljiv efekat. Osvetljenje čitavog dnevnog boravka može se npr. izvesti postavljanjem raznih sijalica i lampi u unutrašnje delove polica ili na pod. Jedna od najvažnijih prednosti je mogućnost naizmeničnog korišćenja kompletne rasvete čime se zadovoljavaju različite potrebe i ne mora paliti svaka sijalica.

Podešavanje osvetljenja:

Sa različitim izvorima osvetljenja prilagođavaju se razni zahtevi i svakako je reč o multifunkcionalnoj rasveti. Jedan od primera može biti podesiva lampa kojom se mogu istaći razni predmeti jednostavnim menjanjem položaja i izvora svetlosti. Razne ukrasne lampe uz potrebno osvetljenje imaju funkciju i da ulepšaju Vaš prostor. Svakoj prostoriji Vašeg doma može se na različite načine pružiti posebna dubina i karakter.

Ušteda el. energije uz pomoć štedljivih sijalica:

U vreme kada dolazi do čestih poskupljenja električne energije i sve većih napora da se ona uštedi tržište je ponudilo uz klasične sijalice i modele s kojima se može uštedeti struja. U ovom slučaju se mogu uvideti velike razlike i prednosti što je od presudnog značaja prilikom odabira adekvatne rasvete.

Štedljiva sijalica je u poslednje vreme najzastupljenija sijalica u celom svetu prvenstveno zbog uštede električne energije. Osnovne karakteristike su izuzetna dugotrajnost (i do 5 puta duže mogu trajati u odnosu na obične) a ušteda struje može biti i do 80 %. Ono što je najvažnije da se naglasi kod korišćenja ovakvih sijalica je nemogućnost korišćenja uz elektronske prekidače odnosno one sa potenciometrom gde se svetlo pojačava i smanjuje. Štedljiva sijalica može se postaviti u svakoj prostoriji Vašeg doma i u odnosu na ranije godine ima sve pristupačniju tj. povoljniju cenu.

Tagovi : sijalice |rasveta |

Marko Cvetkovic

Čekamo da Marko Cvetkovic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Najčudniji nameštaj koji ste ikada videli

Najčudniji nameštaj koji ste ikada videli

Verujem da smo svi navikli na klasičan stil nameštaja ili moderan, ali retko se usuđujemo da ...
Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama!

"Upcycling" pojam pojavio se sredinom devedesetih, ali vremenom sve više dobija na popularnosti. ...
Kako brzo i lako doći do savršenog mesta za život

Kako brzo i lako doći do savršenog mesta za život

Pronalaženje pravog doma često zahteva puno vremena, vrlo brzo postaje naporan posao i neretko je ...
SPIRE
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min 7°c

Bicikl

Roleri