Postovala: Milica Zorić
11
Apr
2011

Morska groznica

Pregledano: 1986 puta

pripreme za more i (ne)kritikovanje suludih tekstova o tome

Nismo ni spakovali vunene šalove, a već je krenula sezona godišnjih odmora. Rekla bih to bar po broju članaka, letaka, akcija, punim sandučićima (i virtuelnim i ovim drugim koje ćemo, kad već pomenuh, po zakonu uskoro morati da menjamo u standardizovane - čitaj “Još jedno izvlačenje para”, kao da poštar neće umeti da te nadje ako nemaš  sanduče kao i svi u Evropi, a s obzirom da nama u njih stižu samo računi, kazne i krediti možda i bolje da nas ne nadje).

 

Elem, da se vratim na temu, first minute, last minute, srednji minut i ostali minuti ponude me spopadaju sa svih strana... kao da rešiš da ideš na letovanje za minut. I kao da nisi cele godine ostavljao pola plate za taj njihov minut.

 

Iako obožavam more (koje više nemamo) i ono slano sunce, frustira me ovaj pripremni period (koji pritom traje još od Božića). U svim novinama izlazi bar po jedan članak gde za tebe sastavljaju spisak stvari koje nikako NE SMEŠ da zaboraviš jer kako ćeš uživati u odmoru ako ne poneseš praznu svesku ili komplet za šivenje. Savetuju sa kim možes da ideš, i ako, slučajno, rešiš da ideš sam teše te da nisi psihijatrijski slučaj.

 

Redovno ti daju ideje šta da radiš kad stigneš na letovanje uz obavezno ponavljanje reči spontano (šta je tu spontano ako ste vi za mene isplanirali MOJ odmor?!?!). I naravno kako da se postaviš prema meštanima (sve se brinem da oni negde čitaju o tome kako bi trebali da se ponašaju sa turistima - ili te ignorišu ili spopadaju ili pokušavaju da uvale originalne „GuccY“ naočare za samo 180 eura).

 

Ali najviše se narogušim na savete u stilu: “Ponesite svu provokativnu garderobu koju u gradu nikada ne biste smele da obučete, opustite se, ludujte cele noći, uživajte u avanturi  sa slatkim strancem...“ iliti drugim rečima ponašajte se kao pušteni sa lanca i pravite budalu od sebe jer vas tamo niko ne zna. Jer niste budala ako to niko od vaših poznanika nije video. Klasična definicija morala u Srbiji. Sve se može i sve je u redu ako za to niko ne sazna! Bljak!

 

E sad, ako ste pritom jedna od onih koja se slepo pridržava uputstava iz novina i nosi cvetne dezene u kombinaciji da mornarskim prugicama (jer su, jelte, i jedni i drugi moderni ove sezone) pa poslušate te savete a odete u npr. Budvu (poznatiju kao crnogorski Beograd) bićete u problemu. Čim ste tamo verovatno vam se svidja činjenica što srećete sve iste ljude koje ste videli i pre dva dana kada ste kretali... i pritom ih euforično pozdravljate u neverici otkud to da nailazite jedni na druge u belom svetu. Podrazumevamo da idete na plažu isfenirane i pod punom makeup opremom jer bitno je da izgledate najnapucanije u jaaakoj konkurenciji. E, a ako baš u tom scenariju počnete da primenjujete gore pomenuti savet i date sebi oduška (pustite se sa lanca) budite spremne da će vas letovanje pratiti još dugooo posle povratka... kako po reputaciji tako i po vašim slikama koje će, svako malo, iskakati na Facebook-u u grupama tipa „Šta rade devojke pod dejstvom alkohola“.


Ako uspete da ostanete imuni na ovu „pred letovanje“ epidemiju spremite par osnovnih stvarčica, nadjite najbolje društvo ili samo jednu osobu koja vam je sve to i UŽIVAJTE. Prebolite one farmerke koje ste zimus žrtvovali zarad mora i shvatićete da se isplatilo. Svaki dan, svakom novom opekotinom i nagutanom slanom vodom. Isplatilo se. I aman, NE PRAVITE BUDALU OD SEBE, jer to ste vi, u bilo kojoj državi, kontinetu ili ostrvu. A u slučaju da ste TO po prirodi onda nemam zamerku, ostanite ono što jeste.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Omiljena posna kombinacija

Omiljena posna kombinacija

Vreme Velikog posta je idealna prilika za čišćenje organizma i brigu o ishrani, ali nam ne omogućava omiljeno ...
Hobiji za dobro raspoloženje

Hobiji za dobro raspoloženje

Pevanje Naučno je dokazano da pevanje čini ljude srećnijim, a za to ...
Internet bonton: Jeste li naučili kako da se ponašate onlajn?

Internet bonton: Jeste li naučili kako da se ponašate onlajn?

Sve češće se događa da su ljudi prilično frustrirani kada pokušavaju da uspostave virtuelnu ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Roleri

Bicikl