27
Sep
2012

10 najfascinantnijih vodopada na svetu

Pregledano: 27043 puta

Neverovatna čuda prirode!

Neverovatni i čudesni prizori, eksplozije zvukova i boja, neshvatljiva čuda prirode, najočaravajuća mesta na kugli zemaljskoj.... VODOPADI! A evo i kojih su deset najlepših i najpoznatijih vodopada na planeti!

10. Vodopadi reke Krka: U našem suskdstvu, vodopadi reke Krka u Hrvatskoj jesu velika turistička atrakcija i ubrajaju se u najlepše vodopade Evrope

   najlepsi vodopadi na svetu

9. Džog vodopadi: Smešteni su u zapadnoj Indiji, duž reke Sarasvati. Sa slapovima visokim 253 metara jedan je od najviših vodopada na svetu. Menjaju se u zavisnosti od godišnjeg doba, a u njihovom najponosnijem i najglasnijem izdanju mogu se videti za vreme monsuna.

   najlepsi vodopadi na svetu

8. Detian vodopadi: Svoje mesto pronašli su na samoj granici Kine i Vijetnama, u gornjem delu reke Guičun (Reka koja se vraća). Detian vodopad je najveći u Aziji, a drugi po veličini na čitavoj planeti. Slapovi su visoki 30 m, a padaju direktno na stene, pa se proizvodi prodoran zvuk nalik grmljavini, koji se čuje kilometrima daleko.

   najlepsi vodopadi na svetu

7. Huangošu vodopad: Kao najveći vodopad u Kini ubraja se u najspektakularnija mesta ove azijske zemlje. Sastavljen je od čak 18 slapova što ga svrstalo u Ginisovu knjigu rekorda kao "najveću skupinu vodopada na svetu". Tokom vremena poplava, voda se sliva u jezero tolikom snagom, da potresa zemlju i okolna brda.

   najlepsi vodopadi na svetu

6. Gulfoš vodopad: Ovi vodopadi nalaze se u kanjonu reke Hvita na Islandu, i jedan su od najlepših "vodenih prizora" na svetu.

   najlepsi vodopadi na svetu

5. Plitvička jezera: Najvažniji i najstariji nacionalni park Hrvatske, pod okriljem Svetske baštine, "ugnezdio" je čak 16 jezera koja se stepenasto prelivaju i silaze jedno u drugo. Najveći slap je Veliki slap visok 78 metara.

   najlepsi vodopadi na svetu

4. Havasu vodopad: "Ušuškan" u nacionalnom parku Grand Kanjon u Arizoni. Raj je za planinarenje ili planinski biciklizam, jedan od najlepših pejzaža širom Amerike.

   najlepsi vodopadi na svetu

3. Viktorijini vodopadi: Jedan od najčuvenijih i najimpozantnijih vodopada na svetu, na granici između Zambije i Zimbabvea, čvrsto dokazuje koliko je čudo priroda. Lokalno stanovnišvo vodopade naziva "Dim koji grmi", jer Viktorijini vodopadi izgledaju kao oblak pare koji se uzdiže prema afričkom nebu, glasno se čudeći sopstvenoj veličini. 

   najlepsi vodopadi na svetu

2. Nijagarini  vodopadi: Ovi velelepni, fascinantni vodopadi nastali su pre 12 500 hiljada godina na granici Kanade i Amerike. Nijagara znači "voda koja grmi" i to je naziv koji su ovom moćnom vodopadu dali američki Indijanci. Reka Nijagara iz brzaka veličanstveno i gromoglasno pada 55 m u ponor bez dna u vidu podivljale pene. Ostrvo Goat reku deli na dva vodopadad: američki koji se preliva u ravnoj liniji širiken oko 300 m, i kanadski vodopad Potkovica koji je dvostruko širi i u obliku je potkovice.

   najlepsi vodopadi na svetu

1. Iguazu vodopadi: U srcu prašume, na granici Brazila i Argentine, "sakriven" je najvelelepniji i najneverovatniji vodopad na svetu, površine 2.700 metara, a visine 80 m. Sastoji se od 19 velikih vodopada, i oko 250 manjih, a kao najveći i najspektakularniji nametnuo se vodopad "Đavolje grotlo". Iguazu na jeziku ondašnjih Indijanaca znači "Velika voda", a upravo oni vezuju nastanak vodopada za interesantnu legendu o nesrećnoj ljubavi između boga i obične žene. Naime, Bog je planirao da oženi prelepu ženu Naipi, koja je sa svojim ljubavnikom pobegla u malom kanuu. Besan i očajan, Bog je stvorio ove neverovatne vodopade, osudivši dva preljubnika na večno padanje. 

   najlepsi vodopadi na svetu

Izvor fotografija: mylifeisbrilliant.com

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
7
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
Bolje
5
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Karneval u Riu

Karneval u Riu

Karneval u Riu De Ženeiru zvanično počinje u poslednji petak posle uskršnjeg ...
Najlepše evropske plaže

Najlepše evropske plaže

Još uvek ste neodlučni gde provesti odmor. Tih teško stečenih desetak slobodnih dana ...
Jubilej, 90 godina: „Fantastom“ još samo legende kasom jure

Jubilej, 90 godina: „Fantastom“ još samo legende kasom jure

Tako je jednom davno, pre više od 90 godina, živeo veleposednik Bogdan Dunđerski koji je, eto, ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Roleri

Bicikl