26
Nov
2012

10 najlepših gradova u Evropi

Pregledano: 42635 puta

Pođite sa nama na kratko putovanje kroz najblistavije gradove starog kontinenta, koji plene svojom lepotom, fantastičnom arhitekturum i dobro očuvanom tradicijom i kulturom!

10. Inzbruk: Jedan od najvećih gradova u Austriji, okružen Alpima, svoje mesto na listi našao je zahvaljujući karaktersitičnim zimskim pejzažima, specifičnoj arhitekturi i gradskoj istoriji.

   inzbruk

9. Budimpešta: Glavi grad Mađarske je "retro-šik" grad, na obali Dunava, poznat po veličanstvenim mostovima, širokim bulevarima i uskim poprečnim ulicama. Prebogat kulturno istorijskim spomenicima, ali i raj za šoping i noćni provod!

   budimpesta

8. Monte Karlo: Jedan od najluksuznijih gradova Evrope, sa famoznim pogledom, poznat kao jedan od domaćina trka Formule 1, "gospodar" kazina i sedište kraljevskih porodica i javnih ličnosti.

   monte karlo

7. Prag: Veliki istorijski centar, svedok burne prošlosti, grad sa preko 500 tornjeva. Nazivaju ga još i "Zlatnim gradom" i "Gradom sa 100 tornjeva". Prag je sam po sebi umetnička galerija i jedinstven kompleks kulturnih spomenika. Praški dvorac, Karlov most, Stari grad - ne propustiti!

   prag

6. Atina: Bez ikakve dileme jedan od najfascinantijih gradova u Evropi, sa najbogatjim istorijom i fascinantnom kulturom! Grčka prestonica nosi jednu posebnu atmosferu, to je važan i moćan grad, čuven i kao "kolevka zapadne civilizacije". Grad Akropolja, hrama Partenon, boemske četvrti Plake, elitnog kraja Kolonaki... sve u svemu grad vredan pažnje i slave!

   atina

5. Venecija: Jedan od najromantičnijih i najspecifičnijih gradova ne samo u Evropi, već i na svetu! Grad umetnika, karnevalskih maski, raskošnih i neobičnih vrteva, renesansnih i baroknih fasada, grad kanala, gondola, golubova, mističnih uličica... Cenatr poezije, slikarstva, arhitekture, vajarstva... Venecija će vas ostaviti bez daha!

   venecija

4. Beč: Glavni, a ujedno i najveći grad Austrije jedan je od najpopularnijih turističkih centara na svetu! Beč obiluje raskošnim kulturno-istorijskim spomenicima, ali je ujedno i moderna metropola gde na svakom koraku možemo pronaći šoping centre, otmene i šik restorane, kafiće, vinarije i ostale zanimacije. Najpoznatije turističke atrakcije jesu Prater, Karlova crkva, Šenbrunska palata, najstariji zoo vrt na svetu, Hofburg, katedrala Sveti Stefan, španska škola jahanja, zgrada Parlamenta...

   bec

3. Barselona: Bez premca jedan od najinteresantnijih i najdivnijih gradova na svetu! Metropola modernizma, na obalama Mediterana jeste grad za sreću, smeh i uživanje u hrani, piću, zabavi,kupovini i prelepim prizorima svuda oko vas! Gaudijeva zdanja ostavila su trajni pečat na ovaj grad, obogativši ga genijalnim Sagrada Familjom, parkom Guelj, kućom Pedrera i Batljo! Grad za istinske hedoniste!

   barselona

2. Rim: Drevni Koloseum, Panteon, Rimski forum, Fontana di Trevi, crkva svetog Petra, Fontana četiri reke, Španski trg, Vatikan, cirkus Maksimus, kvartovi Aventino, San Lorenco, Rijone Monti samo su neke od zadivljujućih atrakcija Rima! Rim je urbana i brza metropola, pomalo i haotična, ali odiše divnom, mediteranskom atmosferom i opuštenošću. Savršena italijanska kuhinja i obilje kulturno-istorijskih, ali i zabavnih sadržaja ovaj grad čine srcem Evrope. A i svi putevi vode u Rim, zar ne? :)

   rim

1. Pariz: "Grad svetlosti" je jedan od najznačajnijih svetskih gradova sa očaravajućim zdanjima i arhitekturom. Glavni grad Francuske nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a važi za prestonicu mode, umetnosti i uopšte uzev umetničkih i kulturnih dešavanja! MonMartr, Jelisejska polja, Monparnas, Trijumfalna kapija, Palata invalida, Gran pale, Ajfelova kula, trg Konkord, Latinska četvrt, teatar Mulen ruž, muzej Luvr, opera Bastilja najvažnije su i najimpresivnije znamenosti predivnog Pariza!

   pariz

Izvor fotografija: mylifeisbriliant.com

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
7
Tužno
6
Srećno
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Katar: zemlja u kojoj bi svako poželeo da živi!

Katar: zemlja u kojoj bi svako poželeo da živi!

Fudbalski stadion sa erkondišnom, klizalište na 45 stepeni i bazen za konje, neka su od mesta koje ...
Idete na nudističku plažu ili nudističko mesto? Evo kako da se ponašate!

Idete na nudističku plažu ili nudističko mesto? Evo kako da se ponašate!

Ako želite da se uklopite i da se ne ističete previše, vreme je da ih naučite i počnete da ...
Neverovatno lepi predeli koji ostavljaju bez daha!

Neverovatno lepi predeli koji ostavljaju bez daha!

Fotografije nestvarno lepih i zadivljujućih predela ekspanzijom Interneta na samo su jedan klik od nas. Zato, krenimo na ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl