Postovala: Nataša Ilić
27
Mar
2013

Evropski gradovi najbolji za vikend odmor

Pregledano: 5158 puta

Dosadile su vam poznate evropske destinacije? Dobro, evo rešenja! Koji su još gradovi Starog kontinenta idealnii za vikend odmore

Spadate u one koji vole da se švrćkaju po Evropi, a već ste upoznali metropole poput Pariza, Rima i Madrida? Pogledajte koja zanimljiva i privlačna mesta predlaže najprestižniji svetski turistički vodič "Lonli Plenet" kao alternativne vikend destinacije, idealne za lepe prolećne dane.


Erez de la Frontera, Španija

erez de frontera

U ovom gradu je nastala andaluzijska kultura. Grad je pun vinarija sa poznatim slatkim vinom šeri, uglađenim konjima i flamenkom, a neretko se dešavaju razne hedonističke fešte. Šetnja oko starog grada sa tvrđavom iz 11. veka i promenadom sa pomorandžinim drvećem samo je uvod, jer srž Erez de la Frontere su vinarije u kojima se pravi, čuva i prodaje poznato vino. Naziv "šeri" potiče od engleske skraćenice za ovaj španski grad. Šeri se pravi od prezrelog grožđa sa dosta šećera, nešto slično kao dalmatinski prošek. Kada  posle obilaska podruma i probanja nezaobilaznog dvadesetogodišnjeg ereza poželite da zaplešete, krenite na flamenko u jedan od poznatih tradicionalnih restorana.

Lavov, Ukrajina

lavov

Već na prvi pogled je jasno zašto građani Lavova za svoj grad tvrde da je najmanje sovjetski u Ukrajini. I zaista, kao da nema sive blokove zgrada neizbežne u ostalim delovima te zemlje. Staro središte Lavova upisano je na UNESCO-vu listu svetske baštine još 1998. kao savršen spoj tradicije istočne Evrope sa italijanskim i nemačkim uticajima, kao i drugih etničkih grupa koje su tu ostavile svoj trag. Treba prošetati središtem grada do vidikovca i to nedeljom ujutro, kada praznim ulicama odjekuju crkvene službe. Noćni život je bogat, sa šarmantnim kafićima, klubovima i pivnicama, što Lavov čini odličnom alternativom za Prag ili Krakov.

Dinar, Francuska

dinar
Ovaj grad na obali Bretanje nosi u sebi nostalgični šarm dvadesetih godina prošlog veka. Na njegovim plažama su uživali mnogi poznati Britanci, od Čerčila do Alfreda Hičkoka, najverovatnije u onim plavo-belim kupaćim kostimima koji su se oblačili i skidali u prepoznatljivim šatorima za presvlačenje. Ovo mesto posebnim čine viktorijanske vile, ali i divna Promenad di Kler d Lin ili Mesečeva promenada. I Pikaso je bio veliki obožavalac  ovog mesta, jer je u Dinar često svraćao i uživao u fantastičnom pogledu koji je budio njegovu maštu. Sveže ulovljena riba dominira "gurmanskom scenom", a tu su i specijaliteti poput svežeg bakalara na žaru u slanini i parmezanu.

Akurejri, Island

akurejri

U zemlji prepunoj prirodnih lepota, drugi grad po veličini je dobro sakriven. Ipak, slučajno postavljen na vrhu ledenoplavog fjorda, sa planinama u pozadini, Akurejri je po okruženju daleko ispred glavnog grada Rejkjavika. U centru "Glavnog grada severa", kako ga nazivaju, se nalazi niz opuštenih kafića u pariškom stilu i barova u kojima danju služe odlične kolače i kafu. Noću se pretvaraju u mesta za izlaske i restorane u kojima možete probati lokalne specijalitete poput konjetine. U letnjim mesecima, kada sunce nikada ne zalazi, možete čak otići i na ponoćni golf u Akurejri golf klub.

Roterdam, Holandija

roterdam

Fantastična arhitektura, zaštitni znak Roterdama, je nastala kao posledica njegovog uništenja u Drugom svetskom ratu. Zbog toga je, u narednim decenijama, postao jedinstven primer moderne estetike u Evropi. Roterdam je poznat po umetnosti što je dovoljan razlog za posetu – bilo da su u pitanju dela starih holandskih majstora, bilo da se čuvaju u nadrealističkom krilu muzeja Boijmans Van Buningen. Noću se ovaj lučki grad pretvara u mesto sa gde dominiraju pivnice, kafići, kosmopolitski restorani i barovi koji više  odgovaraju Amsterdamu.

Peruđa, Italija

perudja

Srednjevjekovni brdski grad u srcu jedne od najlepših italijanskih regija, intrigantna je mešavina očuvane arhitekture 13. veka i moderne kulturne scene, za koju je zaslužna brojna studentska populacija. Pošto je umetnička i muzejska scena najviših standarda postala uobičajena u Italiji, ni Peruđa nije ostala izuzetak. U Nacionalnoj galeriji Umbrije može se razgledati kolekcija lepih umetnosti od Vizantije do danas. Svake večeri stiče se utisak da je ceo grad izašao kod fontane Mađore (Velika fontana), gde na istom mestu možete posmatrati studente, porodice koje dele sladoled i veterane okupljene da bi popili još jednu kafu. Čak i za Italiju Umbrija je vrlo zanimljiva regija za probanje hrane, pa svakako valja probati što više lokalnih proizvoda.

 

Izvor: tportal.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mesta idealna za raskid

Mesta idealna za raskid

Raskid u nekoj stranoj zemlji ne mora da bude tako strašan čin kao što zamišljate. ...
Arhitektura Bliskog istoka: Raskoš, luksuz i ekstravagancija

Arhitektura Bliskog istoka: Raskoš, luksuz i ekstravagancija

10. Opera u Dubaiju - Dragulj Dubaija, koji polako, ali sigurno pretenduje da postane novi kulturni ...
Savršena luksuzna mesta za odmor

Savršena luksuzna mesta za odmor

Upravo takva mesta su omiljena odredišta bogatih i slavnih koji za svoj odmor traže nešto ...
DIGITUS
1690,oo
prava cena : 2028,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -8°c

Bicikl

Roleri