Postovala: Nataša Ilić
11
Sep
2013

Jubilej, 90 godina: „Fantastom“ još samo legende kasom jure

Pregledano: 7766 puta

Priča o dvorcu "Fantast" mogla bi da počne sa onom starom "Jednom davno živeo je jedan knez i imao prelep dvorac i imanje".

Tako je jednom davno, pre više od 90 godina, živeo veleposednik Bogdan Dunđerski koji je, eto, imao dvorac i imanje koje se protezalo dokle je pogled dopirao. Bio je najbogatiji veleposednik s kraja 19. i početkom 20. veka u Vojvodini, bliski rođak Lenke Dunđerski. Danas to imanje pripada PIK "Bečeju" koji se u ova sumorna i nestabilna vremena trudi da očuva priču i uspomenu na ovaj deo Vojvodine i bogatog Dunđerskog.

dvorac fantast

Dvorac "Fantast" sagrađen je 1923. godine, na sred ravnice na 17 kilometara od Bečeja. Dunđerski je, kažu, angažovao graditelje iz Češke da mu dižu dvorac, a da originalni arhitektonski plan ne postoji. Takođe, kruži priča da je dovožena i najkvalitetnija hrastovina iz Slavonije. Na posedu, sem dvorca su i ergela i crkva, kapela koju je oslikao Uroš Predić.

Priča kazuje da su hodnici koji povezuju dvorac i ergelu upravo obloženi hrastovinom. Na posedu iza dvorca je bazen za koji postoji legenda da je jednom bio napunjen mlekom i da je propustio.

Ipak, poznavaoci života Bogdana Dunđerskog vele da je on bio veliki boem i da je tu dovodio lepe i mlade žene da se kupaju da bi ih on posmatrao i uživao. Sem što je bio obrazovan, imućni boem, Bogdan Dunđerski je bio i član ugarskog parlamenta od 1910. do 1918.

Legenda kaže da pošto se nije slagao sa monetarnom politikom kralja Aleksandra II Karađorđevića da mu je jednom prilikom, kada je kralj dolazio na "Fantast",  Bogdan popoločao put zlatom.

bazen kod dvorca fantast

Ime "Fantast" dvorac je dobio po konju čiji se posmrtni ostaci nalaze u samom dvorcu, u jednoj od vitrina. Kažu da je taj konj bio nešto neverovatno, a  Bogdan, kao veliki ljubitelj konja, nije mogao da mu odoli.

Konj je na Beogradskom hipodromu 1932. osvojio sve trke, a pripadao je beogradskom advokatu Leonu Kojenu. Bogdan mu je samo pružio dom i adekvatnu negu u svojoj ergeli. Za vreme Dunđerskog u ergeli je bilo više od 1400 grla.

Danas, na Preobraženje 19. avgusta kažu da sečesto čuju neobični zvuci duž "Fantasta", kao da konj rže. Lepom Fantastu po stasu i uspesima približio se jedino Inkvizitor, konj rođen 1970. godine. Uginuo je, kažu, na najlepši mogući način 1985. za vreme ljubavnog zanosa i tako dobio počasno mesto u ergeli gde je sahranjen.

dvorac fantast noću

Smatra se da dvorac ima bar tr tajne prostorije od kojih se dve nalaze u samoj kuli koja dominira građevinom. Jedna  je soba koja ima prozore, ali ne i vrata, a druga je u ravni sa kulom i velika je. Za treću se misli da je ispod dvorca i da je današnja sala restorana samo deo te "podzemne prostorije". 

Sem ovih misterija, kruži priča da ikona Stefana Prvovenčanog u crkvi na imanju, a koju je naslikao Uroš Predić, kao veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog, ima neobjšanjiv srebrni trag  na usnama, kao i to da je ikona Bogorodice zapravo nosi lik Mare Dinjaški, supruge jednog od radnika na imanju Bogdana Dunđerskog u koju je Dunđerski bio zaljubljen.

Jedna od Predićevih ikona je oskrnavljena skalpelom dolaskom komunista.

dvorac fantast unutra

Onda nastupiše neka nova vremena. Prema testamentu, jedini naslednik ovog imanja je Matica srpska, pošto se tokom godina Dunđerski razočarao u Crkvu, a nije imao naslednike. Umro je ratnih godina 1943.

Ipak, ondašnja komunistička vlast je tu prvo pokrala sve vredne stvari, pa je palila parket u samom zdanju, uvodila ovce i od dvorca pravila štalu, a onda umalo nije od zdanja napravila telefonsku centralu.

Zahvaljujući Urošu Prediću i njegovoj molbi Moši Pijade, to nije učinjeno. Iako za dobrog slikara i velikog prijatelja Dunđerskog postoji mesto u kapeli, on je sharanjen u Orlovatu gde je i rođen.

imanje bogdana dundjerskog

Ipak, smatramo da svu čudnovatost i lepotu ovog zdanja posetioci treba da osete baš tu. U samom dvorcu ili šetnjom kroz isti. Romanika Vojvodine, ravnica, prelepo belo zdanje učiniće svoje. Mnogi danas tu organizuju venčanja, jer zdanje poseduje brojne salone i prostor za veliki broj gostiju. Za prvi put, valja otići samo u posetu. Da čuju priče, dok jašu konje ili voze se fijakerom, a možda neke i sami dožive.

 

Objavljeno u "Novosti Enigma"

Foto: Slobodan Malešev

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Gradovi sa najlepšim plažama

Gradovi sa najlepšim plažama

Pogledajte u kojim velikim gradovima su plaže jedna od turtističkih atrakcija koju nikako ne smete ...
Katar: zemlja u kojoj bi svako poželeo da živi!

Katar: zemlja u kojoj bi svako poželeo da živi!

Fudbalski stadion sa erkondišnom, klizalište na 45 stepeni i bazen za konje, neka su od mesta koje ...
Top destinacije u 2013.

Top destinacije u 2013.

Ovo su mesta koja imaju netaknutu prirodu, gradovi koji očekuju kulturni preporod i ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 18°c

Bicikl

Roleri