Postovala: Nataša Ilić
14
Oct
2013

Mesta koja nikada nećete posetiti

Pregledano: 6156 puta

Skrivena blaga, državne tajne, klubovi sa posebnim članstvom – postoje mnoga mesta na ovom svetu gde noga običnog turiste nikada neće kročiti

Zabranjeno ostrvo: Severni Sentinel, Bengalski zaliv

severni sentinel
Na ostrvu Severni Sentinel koje se nalazi u Bengalskom zalivu živi imeđu 50 i 400 stanovnika koji pružaju otpor civilizovanom svetu. Veoma su zaštitnički nastrojeni kad je u pitanju njihova potpuna odvojenost. Ukoliko neko poželi da kroči na njihovo tle, zasuće ga strelama.

Ostrvo Severni Sentinel zauzima površinu od oko 72 kvadratna kilometra i svojim položajem savršen je za boravak jednog takvog plemena. Ostrvo nema prirodnih luka i okruženo je strmim koralnim grebenima, tako da i priroda drži radoznale dođoše na odstojanju.

Šezdesetih godina prošlog veka je zabeležen jedan vrlo mali pomak u konatktu sa stanovništvom Sentinela. Međutim, slučajevi kao što je onaj iz 1975. godine, kada je jedan od članova plemena strelom pogodio novinara "Nešnal Džiografika", nisu retkost.

Posle 20 godina pokušavanja, prvi prijateljski kontakt ostvaren je 1991, ali to je bilo najbliže što se lokalno stanovništvo približilo spoljnom svetu. Sredinom devedesetih godina prošlog veka, indijska vlada odlučila je da nasilni kontakti sa stanovnicima Sentinela nemaju smisla, pa je poseta završena 1996.

Najsvetije japansko svetilište: Sveti grad Ise

sveti grad ise
U japanskoj mitologiji postoje bogovi i boginje koji vladaju olujama, vetrom i mesecom. Ipak, u Japanu najsvetije svetilište je ono posvećeno Amaterasu, boginji Sunca.

Sveti grad Ise, koji čini niz od više od 100 svetilišta postoji od četvte godine pre Hrista, a pristup njemu je vrlo ograničen. U sveti grad smeju da uđu samo sveštenici i sveštenice carske porodice. Upravo zbog toga, tu  se nalazi sveto ogledalo Jata no Kagami, jedan od najznačajnijih religijskih objekata u Japanu.

Zanimljivo je i to da se celo svetilište svakih 20 godina ruši i u potpunosti obnavlja, u skladu sa šintoističkom idejom smrti i ponovnog rođenja.

Ekskluzivni klub 33, Anahajm, Kalifornija

klub 33, anahejm kalifornija
Iako na plaže u kalifornijskom Anahajmu možete uvek da odete, u ekskluzivni Klub 33 mogu da uđu samo vrlo bogati pripadnici društva. Klub je ime dobio po svojoj lokaciji u ulici 33 Rojal Strit u Diznilendu u Nju Orleansu.

U klubu se služi večera od pet delova sa specijalitetima američke i francuske kuhinje, a klub je ukrašen starinama koje su izabrali Volt Dizni i njegova supruga. To je ujedno i jedino mesto u tom "najsrećnijem mestu na Zemlji" u kome se služi alkohol.

Klub je svoja vrata otvorio 1967. godine, a nastao je po zamisli Volta Diznija koji je želeo da se tu  okupljaju uvaženi gosti i poznate ličnosti. Nagađa se da su neki od slavnih gostiju tog kluba Tom Henks, Kristina Agilera i Elton Džon. Naknada za ulazak košta 10.000 dolara godišnje, plus 25.000 dolara za članstvo po osobi.

Staljinova najbolje čuvana tajna: Metro-2, u podzemlju Moskve, Rusija

metro-2 u moskvi
Jedan od načina da pobegnete od oštre ruske zime je da potražite Metro-2, sistem podzemne železnice ispod Moskve, o kome se dugo pričalo i nagađalo. Naravno, pod uslovom da vas pusti KGB. Po kodnim nazivom D-6 od strane KGB-a, Metro-2 je navodno izgradio Josif Viserionovič Staljin za potrebe ruske tajne službe i visokih vladinih činovnika. Priča se da ta podzemna železnica ima četiri linije koje povezuju Kremlj sa KGB-ovim kancelarijama i državni aerodrom Vnukovo. Takođe su postojale i glasine o čitavom podzemnom gradu u kome  ima mesta za 30.000 ljudi.

Da li ta železnica stavrno postoji? Postoje naznake da postoji, posebno posle rušenja hotela "Rosija" u blizini Kremlja, kad je otkriven tunel. Takođe su "isplivale" izjave više ljudi koji tvrde da su učestvovali u gradnji Metro-2. Kako god, ruske agencije njegovo postojanje nikada nisu potvrdile ni demantovale.

Sudnji dan: Maunt Veder, Virdžinija, SAD

maunt veder
Nadamo se da nikada nećemo videti unutrašnjost ovoga mesta. Krizni centar Maunt Veder je bunker za sudnji dan, a takav koriste visoki vladini činovniciu filmovima.

Podzemni kompleks nalazi se u planinama Blu Ridž, četrdesetak kilometara od Vašingtona. Zamišljen je tako da bi u njemu moglo da se preživi pod nezamislivim uslovima, kompleks je završen 1958, godinu dana pošto su Sovjeti lansirali satelit Sputnjik, a Maunt Veder i danas radi.

Nikada nikome nije bio dopušten obilazak kompleksa, a 1991. magazin "Tajm" je objavio intervju sa jednim od penzionisanih inženjera. Objekat je toliko čuvan da čak i regularni organi nemaju pristup, a priča se da ima čak i sopstvenu policiju i vatrogasce.


Police duge 80 kilometara: Vatikanski tajni arhiv, Vatikan, Italija

vatikanski tajni arhiv

Pre 500 godina Sveta Stolica je stvorila privatni arhiv da bi se zaštitila od spoljašnjih uticaja i radoznalaca. Prema rečima pisca Dena Brauna, vatikanski tajni arhiv je fenomenalna haj tek tvrđava, puna tajnih dokumenata i potisnutih naučnih teorija. U stvarnosti, arhiv se oslanja na staromodnu tehnologiju sa škripom metalnog lifta koji povezuje spratove i milione dokumenata skupljenih za vreme papinstva u poslednjih 1200 godina, piše "Telegraf".

Pridev "tajni" nije baš primenljiv, jer bilo koji dokument pod uslovom da je stariji od 75 godina, može da se vidi (u svrhu zaštite diplomatskih i vladinih informacija), ali se u arhiv ne može ući.

Od 1881. godine samo odabrani akademici zbog istraživanja imaju dopušten ulazak, ali deo arhiva se može pogledati na internet stranici Vatikana. Smatra se da arhiv ima čak 80 kilometara polica popunjenih knjigama, dekretima i pismima između papa i nekih od istorijskih imena - od Henrija VIII do Mocarta.

Klub bizarnih opklada: Vajts Džentlemens klub, London, Engleska

vajts džentlmens klub
Poziv u Vajts Džentlmens klub, najekskluzivniji klub u Engleskoj, verovatno nećete dobiti, osim ako niste muško i član kraljevske porodice ili neka osoba na veoma visokom položaju. Osnovan 1693. godine, ovaj klub je do današnjih dana ostao nepromenjen.

Članovi su isključivo muškarci, i to aristokrate, a ta etiketa je vrlo važna. Klub je takođe poznat po svojoj "knjizi za klađenje", u kojoj se zapisuju neverovatne opklade članova kluba.

Jedna od najpoznatijih opklada je ona u 3.000 funti, na to koja će od dve kapi brže skliznuti niz prozor. Ostale opklade fokusirane su uglavnom na politiku, sport i društvena pitanja, kao što su muška moda i venčanja.

Najtajnstveniji vladin objekat: Soba 39, Pjongjang, Severna Koreja

soba 39 pjongjang
Soba 39 je jedan od najtajnstevnijih vladinih objekata. Mnogi veruju, iako to nikada nije dokazano, da je Soba 39 uključena u ilegalne aktivnosti, kao što je falsifikovanje novčanica od 100 dolara, proizvodnja kontrolisanih materija (uključujući heroin i metamfetamin) i međunarodne prevare osiguranja.

Pošto izoliovanost Severne Koreje zabranjuje procenu ovih informacija, mnogi tvrde da je upravo Soba 39 vrlo bitna za nastavak vladavine Kim Džong Una. Prema "Gardijanu", Severna Koreja je opovrgla učešće u bilo kakvim nezakonitim aktivnostima. Smatra se da se Soba 39 nalazi u zgradi vladajuće Radničke stranke u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje.

Prozori iz kamenog doba: pećina Lasko, Francuska

lasko pećina u francuskoj
Na listi zabranjenih mesta kojima će retko ko imati pristup je i pećina Lasko na severozapadu Francuske. Naučnici tvrde da su slike u paleolitskim pećinama stare oko 20.000 godina.

Slike uglavnom prikazuju životinje, za njih je dokazano iz fosilnih ostataka da su živele na tom području u to vreme. Pošto su pećine otvorene za turiste 1948, ugljen dioksid vidno je oštetio slike, pa je turistima zabranjen ulaz, a pećine su zatvorene. Sada u njih ulaze samo odabrani naučnici, i to u retkim prilikama.

Istina je oko nas: Oblast 51, Nevada, SAD

oblast 51 u nevadi
Ovaa lista  ne bi bio potpuna bez najčuvanije tajne vojne baze Oblast 51. Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta se događa u tom delu pustinje u Nevadi, koja se nalazi 130 kilometara od Las Vegasa. Neki smatraju da se ta baza koristi za razvoj i testiranje tajnih aviona. Teoretičari zavere tvrde da tu američka vlada skriva NLO.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
9
Nasmejano
5
Ljuto
2
Tužno
2
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Katar: zemlja u kojoj bi svako poželeo da živi!

Katar: zemlja u kojoj bi svako poželeo da živi!

Fudbalski stadion sa erkondišnom, klizalište na 45 stepeni i bazen za konje, neka su od mesta koje ...
Evropski gradovi najbolji za vikend odmor

Evropski gradovi najbolji za vikend odmor

Spadate u one koji vole da se švrćkaju po Evropi, a već ste upoznali metropole poput Pariza, ...
Najbolji evropski restorani

Najbolji evropski restorani

Ovo su delovi iz knjige u kojoj su vodeći kuvari preporučili po njima najbolje evropske ...
SAMSUNG
2447,oo
prava cena : 2936.4,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 10°c

Bicikl

Roleri