Postovala: Nataša Ilić
09
Dec
2013

Mesta kojima preti nestanak

Pregledano: 8448 puta

Da li znate da neka od najlepših mesta na svetu polako nestaju?

Kako objašnjavaju naučnici, klimatske promene utiču i na nestvarno lepa mesta na svetu kao što su Uskršnje ostrvo ili Tadž Mahal. Evo deset mesta kojima preti opasnost da se promene ili nestanka.

Uskršnje ostrvo

moai skulpture, uskrsnje ostrvo
Uskršnje ostrvo je  poznato po moai skulpturama. Međutim, u poslednje vreme ovo ostrvo  je ugroženo. Zašto? Previše gradnje, previše ljudi, previše lošeg ponašanja… Sve to ugrožava ovo senzacionalno mesto.

Antarktik

antarktik
Ova veličanstvena prirodna lepota ugrožena je zbog topljenja leda i snega. Iako je reč o dugotrajnom procesu, promene su već donekle vidljive.

Maču Pikču

macu picu
Ovo divno mesto žele svi da vide i u tome je problem. Previše turista, ali i potrebna infrastruktura, polako ali sigurno uništavaju ovo veličanstveno mesto koje smo nasledili iz davne prošlosti.

Kilimandžaro

kilimandzaro
Retko koje mesto na svetu privlači toliko pažnje kao Kilimandžaro. Taj najviši vrh u Africi ugrožavaju klimatske promene i topljenje snega. Svakako, to se neće dogoditi brzo, ali dovoljno je tužno što postoji ta mogućnost.

Veliki koralni greben

veliki koralni greben, australija
Australijski Veliki koralni greben je jedna od najlepših ronilačkih destinacija, ali ugrožava ga porast temperature okeana, zagađenje vode i ribolov. Promene su, nažalost, već sada vidljive.

Kulebra

kulebra, portoriko
Ovo ostrvce na istočnoj obali Portorika je raj na zemlji, pa ne čudi što privlači mnogo turista. Ali uz turiste ide i potreban smeštaj, pa izgradnja ne prestaje. I upravo zbog toga Kulebra je ugrožena.

Mrtvo more

mrtvo more
Preterano iskorištavanje reke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već decenijama i dovelo je do opadanja nivoa vode u moru za gotovo metar godišnje. Može li se to zaustaviti?

Tadž Mahal

tadz mahal
Ovaj najpoznatiji mauzolej na svetu je omiljena je turistička destinacija mnogih. Ali masovni turizam, ali i zagađivanje okoline i neprofesionalna restauracija mogli bi da oštete predivni Tadž Mahal.

Venecija

venecija
Iako vodeni kanali stvaraju romantičnu atmosferu u Veneciji, upravo voda ugrožava to romantično mesto. Venecija tone već godinama…

Tibet

tibet

Za ugroženost Tibeta odgovorna je politika, odnosno kineska okupacija. Kinezi ugrožavaju tibetansku tradiciju i kulturu i nepovratno uništavaju njene lepote.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
2
Ljuto
1
Tužno
4
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mesta idealna za raskid

Mesta idealna za raskid

Raskid u nekoj stranoj zemlji ne mora da bude tako strašan čin kao što zamišljate. ...
Neobične stvari koje će ti zatrebati na putu

Neobične stvari koje će ti zatrebati na putu

Postoji nekoliko stvari (pored onih uobičajenih) koje ti mogu zatrebati na putovanju, a kojih bi se ...
Najlepše plaže na Kubi

Najlepše plaže na Kubi

Kuba je ujedno i arhipelag i država u kojoj možete uživati u bogatoj kulturi, ukusima koktela, ruma i tobaka. Ona je ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri