Postovala: Nataša Ilić
12
Dec
2012

Mesta za gurmane!

Pregledano: 5250 puta

Neobični specijaliteti poput kobasica sa karijem ili kiselog kupusa samo su neka od jela koja su zauzela svoje mesto u muzejima hrane koji postoje u nekim zemljama sveta

Pogledajte izbor neobičnih muzeja hrane koje bi, po mišljenju stručnjaka Lonely Planeta, svaki gurman trebalo obavezno da poseti.

Muzej Pik salame i paprike, Segedin, Mađarska

muzej pik salame i paprike u sigetu
Ako nikada niste videli kako se prave kobasice ili salame, ovo je pravo mesto za vas, posebno u zemlji koja je širomm sveta poznata upravo po odličnim salamama i jelima sa paprikom. Muzejska postavka je takva da će vas upoznati sa načinom izrade salama i opremom koja se pru tom postupku koristi, dok je gornji sprat rezervisan za papriku - najpoznatiji začin u mađarskoj kuhinji. U cenu ulaznice je uključeno probanje domaće salame, ali posetu treba ranije isplanirati, jer je muzej otvoren od utorka do subote od 15 do 18 časova.

Muzej Karivurst, Berlin, Nemačka

muzej kobasica u berlinu
Kobasice su dugo bile najpopularnija nemačka hrana, ali kakve veze one imaju sa karijem? Izvesna Herta Hojver, ugostiteljska radnica dobila je kari u prahu od engleskih vojnika posle Drugog svetskog rata. Pomešala je isti sa kečapom i dobila sos koji je postao pravi hit u kombinaciji sa kobasicama. Ovaj specijalitet je vremenom dobio i svoj muzej u kome možete naučiti sve o sosu i kobasicama, a ako se usudite, možete da uđete i u komoru sa začinima. Najbolje je uzeti takozvanu snack ticket, ulaznicu u koju je uključena i porcija kobasica sa karijem.

Muzej Šin Jokohama Ramen, Jokohama, Japan

muzej nudli u japanu
Popularno jelo od pirinčanih rezanaca, "ramen" ili "raumen", može da se pronađe u Japanu u raznim varijantama. Često se služi sa svinjetinom, ribom, sušenom morskom travom ili zelenim lukom. Ovaj muzej, tačnije zabavni park posvećen hrani, ima i repliku tokijske ulice iz 1958, kada su stvoreni instant rezanci (na engleskom jeziku - noodle), a sva hrana kojoj je muzej posvećen se na ovom mestu može i probati. I to na razne načine, jer svoje "restorančiće" u muzeju imaju poznati "ramen" restorani iz celog Japana.

Muzej Pulmone kimči, Seul, Južna Koreja

muzej kiselog kupusa u koreji
Kimči je jelo koje se pravi od začinjenog kiselog kupusa i vrlo je rasprostranjeno u Koreji. Hrskavi kupus upotpunjen je čilijem, a takav kupus se odlično slaže sa korejanskom kuhinjom. Muzej Pulmuone kimči slavi tu svakodnevnu hranu, regionalne različitosti i posude u kojima se kupus držao vekovima. Ako budete oduševljeni, možete pogledati i film koji će vas naučiti kako da napravite 80 različitih vrsta kimčija.

Džel-O Geleri, LeRoj, SAD

muzej zelea u americi
Kada je tesar Prl Vejt 1897. izmislio jednostavan desert od želea u svom domu u LeRoju, nije mogao da nasluti u šta će njegova izmišljotina izrasti. Vejt je prodao recept, a on je u rukama veštih marketing stručnjaka pod imenom "Džel-O" postao pravi hit ranog 20. veka. Knjige recepata ubrzo su se iz Amerike proširile i po drugim zemljama, jer su mnogi bili oduševljeni desertom kome je samo trebalo dodati vodu. Džel-O Geleri ima i "podsetnik" na sve zvezde koje su ga reklamirale na radiju i TV-u.

Muzej spema, Ostin, SAD

muzej spema u americi
Pre nego što je reč "spam" počela da se koristi za neželjene imejlove, komičari iz "Monti Pajtona" izvodili su šaljivu pesmicu u čast konzervisanom proizvodu od svinjetine. Spem, čiji je naziv izveden od reči "spiced ham" (začinjena šunka), od 1937. proizvodi se u Ostinu u Minesoti, gde je u njegovu čast otvoren i muzej. Tu možete videti stare reklame i filmove o spemu i naučiti nešto novo o konzervisanju hrane i junačkoj ulozi spema u Drugom sveetskom ratu.

Friemjusium, Brug, Belgija

muzej pomfrita u belgiji
Iako se pomfrit smatra francuskom izumom, na šta upućuje i njegov engleski naziv "french fries", domovina pomfrita je Belgija. U muzeju u istorijskom jezgru Bruga, smeštenom u zgradi iz 14. veka, možete da naučite o istoriji krompira, prženih štapića od krompira i sosova sa kojima u Belgiji vole da ih jedu. Naravno da u muzeju možete i probati originalni pomfrit, kao i druga lokalna jela.

Muzej sirćeta Su no Sato, Handa, Japan

muzej sirceta u japanu
Sirće se i kod nas koristi, uglavnom u salatama, ali u Japanu je popularan još od petog veka. U gradu Handa, južno od Nagoje, sirće se dobija kao nusprodukt pirinčanog vina sakea. Pošto se grad proslavio sirćetom uz poznatu fabriku Mizkan, otvoren je i Su no Sato, muzej koji objašnjava istoriju proizvodnje sirćeta i njegove zdravstvene osobine. U fermentacijskoj sobi možete da vidite i kako se proizvodi najkvalitetnije sirće.

Evropski muzej špargli, Šrobenhosen, Nemačka

muzej spargli u nemackoj

Nemci su ludi za šparglama, u šta se možete uveriti ako krenete na proleće da razgledate ponudu njihovih restorana. Uz zelene, Nemci posebno vole mesnatije bele špargle, a sezona ove samonikle biljke prožeta je mnogim događajima i proslavama. Muzej je smešten u srednjovekovnoj bavarskoj kuli i ima mnogo eksponata posvećenih špargli koju posmatra sa porodičnog, istorijskog, zdravstvenog i kulturološkog aspekta. Tu je i slika špargle poznatog Endi Vorhola.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Neobične stvari koje će ti zatrebati na putu

Neobične stvari koje će ti zatrebati na putu

Postoji nekoliko stvari (pored onih uobičajenih) koje ti mogu zatrebati na putovanju, a kojih bi se ...
Najlepše plaže na Kubi

Najlepše plaže na Kubi

Kuba je ujedno i arhipelag i država u kojoj možete uživati u bogatoj kulturi, ukusima koktela, ruma i tobaka. Ona je ...
Zemlje koje je najbolje zaobići u 2014. godini!

Zemlje koje je najbolje zaobići u 2014. godini!

Planirate da putujete ove godine? Ove zemlje bi bilo najbolje da zaobiđete. ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min 1°c

Bicikl

Roleri