Postovala: Nataša Ilić
20
Feb
2013

Najbolji evropski restorani

Pregledano: 5105 puta

Bez obzira što kuvaju u najboljim i najskupljim restoranima, svetski majstori kuvanja otkrili su mesta u Evropi gde svraćaju zbog vrhunskog, ali i pristupačnog obroka napravljenog na jednostavan i uglavnom tradicionalan način

Ovo su delovi  iz knjige u kojoj su vodeći kuvari preporučili po njima najbolje evropske restorane od Istanbula do Skandinavije. Članak je objavio britanski magazin "Guardian".

La Merenda, Nica

La Merenda, Nica

Primaju samo gotovinu, nemaju telefon i zatvoreni su svakog vikenda. Mali i šarmantni restoran "La Merenda" u starom delu Nice jedini je preostali restoran starinskog tipa. Kuvar Dominik L Stanc, koji je ranije radio u nagrađivanom restoranu "Le Chantecler" (u hotelu "Negresco") preuzeo je "La Merendu" sredinom devedesetih kao mesto koje je već dvadesetak godina služilo jednostavnu domaću kuhinju. Promenio je vrlo malo, a hranu priprema sam u jednostavnoj otvorenoj kuhinji u zadnjem delu restorana. Jelovnik, napisan kredom na tabli, kratak je izbor lokalnih klasika i menja se u odnosu na godišnje doba, a cena glavnog jela je oko 12 evra.

Bodega Donostiarra, San Sebastijan

Bodega Donostiarra, San Sebastián

Ovaj tradicionalni bar, osnovan 1928. u četvrti Gros, je mesto je gde ćete zaista naići na stare goste iz komšiluka, ali i mnoge poznate strance za vreme poznatog međunarodnog filmskog festivala. Obilni meni od pinćosa (baskijskih tapasa) i pečenog mesa, uključujući i odrezak ćuleta od 800 grama koji ide odlično uz čašu ili dve odličnog lokalnog vina. Ne propustite ni tunjevinu, čili paprike gindilja, a morate probati i poznate morske specijalitete. Cena kompletne večere po osobi kreće se oko 40 evra.

Tapas 24, Barselona

Tapas 24, Barcelona

Smešten u prijatnom podrumskom prostoru, Tapas 24, nudi kratki jelovnik delikatesnih zalogajčića koji se prstima jedu sa ogledala i ploča za serviranje. Među tapasima su kroketi od usoljenog bakalara, katalonski specijaliteti poput škembića i bikini zalogajitostirani sendviči od sira i šunke ukrašeni crnim tartufima. Tu su i burgeri MekFua u kojima se prepliću ukusi govedine, fua gra i hrskavog peciva. Restoran je otvoren svaki dan, a cena tapasa je oko dva i po evra.

Chez Georges, Pariz

Chez Georges, Pariz

Iako je glavni grad Francuske pun mesta sličnog ili istog imena, staromodni bistro "Chez Georges" u Latinskoj četvrti svakako je vredan zaustavljanja, bar na čašicu ili dve. Mesto koje je 1964. otvorio Žorž Brulje ostavlja utisak da se vrlo malo toga promenilo, od uređenja do stalnih gostiju koji, na svoju žalost, dugačak i uzak prostor sada moraju da dele sa oduševljenim turistima. Restoran je otvoren pet dana nedeljno, a cena glavnog jela je oko 20 evra.

Kizilkayalar, Istanbul

Kizilkayalar, Istanbul

Vlasnici ovog ugostiteljskog objekta na poznatom trgu Taksim želeli su da se svojom hranom odmaknu od restorana brze hrane koji su se ’70. godina otvarali u Istanbulu. Svoj specijalitet su nazvali mokri ili islak burger, a poseban je po zemički umočenoj u sos od paradajza, belog luka i maslinovog ulja. Sve se peče u posebnim pećima u kojima prave i niz drugih specijaliteta po pristupačnim cenama.

Curry 36, Berlin

Curry 36, Berlin

U gradu sa bezbroj štandova pa čak i muzejem posvećenom berlinskom specijalitetu karivurstu (kobasicama sa karijem) jedan od njih, otvoren još 1980. je uspeo da preraste konkurenciju. Možda i zbog toga što je smešten pored podzemne železnice Mirindam, pa se oko njega čak i u kasnim noćnim satima okupljaju taksisti, verni lokalni gosti i gomila turista. Uz svaku narudžbinu pitaće vas "sa ili bez" što bi značilo da izaberete kakve priloge želite uz kobasicu čija je cena oko jedan i po evro.

00100 Pizza, Rim

00100 Pizza, Rim

Ljubitelji pice u Rimu će, prema preporuci stručnjaka, najbolju pojesti u restoranu nazvanom po kombinaciji pozivnog telefonskog broja i oznaci brašna koje koriste u svojim proizvodima. Osim pica, tu su i fokače pugliesi i tramecini, mali trouglasti sendviči u kojima se, na oduševljenje lokalaca, kombinuju ukusi poput škembića, paradajza i nane, volovskog repa, šargarepe i celera i slično. Iako nađete mesta da sednete unutra, hrana se uglavnom priprema da je nosite po ceni od oko 14 evra za kilogram pice.

Ostermalms Korvspecilist, Stokholm

Ostermalms Korvspecilist, Stokholm

Šveđani bi se sigurno složili da je najbolji hot dog štand na svetu upravo u Stokholmu. Među lokalcima on je poznat kao Bruno, prema nemačkom  doseljeniku koji ga je otvorio nedaleko od poznate pijace Ojstermalms Solohal. Izbor je veliki: od argentinske kobasice čorizo, tunišanske mergez, mađarske kobonoš do slovenske kranjske, sa nezaobilaznim švajcarskim, austrijskim i nemačkim predstavnicima. Čak i vegetarijanci mogu da nađu varijantu za sebe, a sve su kobasice skuvane i poslužene u ugrejanom bagetu sa prilozima po želji.

De Kas, Amsterdam

De Kas, Amsterdam

Kuvar Gert Jan Hageman spasio je od rušenja zgradu odbaništa u jugoistočnom delu Amsterdama i u njemu 2001. otvorio restoran. Obnovljena staklena bašta sada je pretvorena u moderan dnevni boravak pun prirodnog svetla. Razmišljajući kako da ode korak dalje, vlasnik je zaključio da je najbolje da postane uzgajivač, pa na mediteranskom meniju nudi povrće i začinsko bilje uzgajano na sopstvenoj plantaži udaljenoj deset kilometara. Cena je glavnog jela oko 20 evra.

The Coffee Collective, Kopenhagen

The Coffee Collective, Kopenhagen

Danci svoju kafu doživljavaju vrlo ozbiljno, a Coffee Collective u naselju Nerbro daleko je poznat kao najbolji kafić u gradu gde su i konkurencija i kafe vrlo jake. Mini pržionicu i kafić vodi grupa nagrađivanih Danaca – kupaca i pržača kafe i barista koji sirovine nabavljaju direktno sa plantaža širom sveta.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Najbolje zimske evropske destinacije

Najbolje zimske evropske destinacije

Osim za obilazak metropola i šarmantnih sela, zima je, po preporuci Lonely ...
Zemlje i regije koje morate videti u 2013!

Zemlje i regije koje morate videti u 2013!

Apsolutni hitovi među zemljama su Šri Lanka, susedna Crna Gora i Južna ...
Nemate sreće? Posetite ova mesta i sreća će zakucati na vaša vrata!

Nemate sreće? Posetite ova mesta i sreća će zakucati na vaša vrata!

Predstavljamo vam najsrećnija mesta na planeti. Ljudi iz celog sveta dolaze do njih baš zato da bi "dobili" malo ...
KINA
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -2°c
min -4°c

Bicikl

Roleri