Postovala: Nataša Ilić
15
May
2013

Najjeftiniji evropski gradovi

Pregledano: 4292 puta

Već dugi niz godina internet portal priceoftravel.com istražuje cene putovanja po celom svetu i preporučuje destinacije koje nude najbolju vrednost za novac

Nedavno je objavljen "indeks 2013" za bekpekere u kome je upoređeno 47 evropskih gradova, među kojima su izabrani oni najpovoljniji.

Termin bekpekeri odnosi se na putnike kojima je cilj da vide što više destinacija u kratkom vremenskom periodu i preferiraju smeštaj u hostelima ili hotelima sa manjim brojem zvezdica.

Očekivano, najjeftinije su istočnoevropske prestonice, a među najjeftinijim destinacijama našla se i srpska metropola.

Bukurešt, Rumunija

bukurest
Indeks uzima u obzir, između ostalog, noćenje u hostelu i dve vožnje javnim prevozom. Po njihovoj računici Bukurešt je najjeftiniji evropski grad, čija cena iznosi samo 18 evra po danu.

Sofija, Bugarska

sofija
U cenu indeksa uključena su i tri obroka dnevno, a ona iznosi oko 19 evra po danu. Za Sofiju navode da ima vrlo prijatno gradsko središte i ljubazne domaćine.

Krakov, Poljska

krakov
Dnevna cena je 19 evra, a poseta drugom gradu po veličini u Poljskoj smatra se najisplativijim evropskim putovanjem. Posetite Krakov što pre, jer će cene uskoro skočiti, baš kao što se dogodilo Pragu i Budimpešti.

Sarajevo, BiH

sarajevo
U cenu indeksa uključena su i tri lokalna piva, a za uživanciju na ovom području nije vam potrebno mnogo novca – nešto više od 19,5 evra. Sarajevo se trudi da postane pravo evropsko turističko središte, i na dobrom je putu. Jednom kad dođete tamo, uvek ćete poželeti da se vratite.

Kijev, Ukrajina

kijev


Sve što vam treba za uživanje u ovom gradu jesu 20 evra. Iako Kijev nije grad koji se često nađe na turističkim rutama, ne bi trebalo da ga propustite. Možda vam mali problem može predstavljati to što domaćini ne znaju engleski, ali verujemo da će se i to uskoro promeniti.

Riga, Letonija

riga


Ako se odlučite za Rigu, dnevno ćete potrošiti oko 20 evra. Hosteli im, kažu, odlično izgledaju.

Beograd, Srbija

beograd

Cena dnevnog boravka u Beogradu je 21 evro i za te pare ćete uživati u istorijskim znamenitostima čime je naš grad prepun, ušću Save u Dunav, Kalemegdanu, Skadarliji, brojnim muzejima, vrhunskom noćnom provodu, niskim cenama i dobroj klopi. A Beograd ima i "more" - Adu Ciganliju i "planinu" -Avalu...

Budimpešta, Mađarska

budimpesta
Boravak u mađarskoj prestonici koštaće vas oko nešto više od 23,5 evra dnevno. Osim uživanja u brojnim znamenitostima, u okviru ovog budžeta možete se i okupati u termalnom izvoru.

Varšava, Poljska

varsava
Iako većina preferira Krakov kao prvu turističku destinaciju Poljske, Varšava ubrzano radi na privlačenju turista – za boravak u poljskoj prestonici trebaće vam nešto više od 27 evra dnevno.

 Zagreb, Hrvatska

zagreb
Hrvatska metropola se ne obilazi često kada su u pitanju turističke rute kroz Evropu. Za Zagreb se kaže da je idealan za ''odmor'' na putu do mora, a s obzirom na blizinu skupe Italije, još je prilično jeftin – budžet iznosi nešto manje od 30 evra dnevno.

Bratislava, Slovačka

bratislava
Pomislićete da je ovaj grad zbog blizine Beča veomo popularan kod turista, ali grešite. Bratislava je neotkriven turistički biser, ali s obzirom na dnevni budžet od 30,5 evra, možda i ne bi trebalo da bude.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Evropski gradovi najbolji za vikend odmor

Evropski gradovi najbolji za vikend odmor

Spadate u one koji vole da se švrćkaju po Evropi, a već ste upoznali metropole poput Pariza, ...
Mesta idealna za raskid

Mesta idealna za raskid

Raskid u nekoj stranoj zemlji ne mora da bude tako strašan čin kao što zamišljate. ...
Agencija

Agencija "Kompas Beograd" predstavila svoj katalog za narednu sezonu

U prijatnoj atmosferi rezidencije slovenačkog ambasadora, u društvu mnogobrojnih zvanica i Franca Buta, ...
KINA
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 18°c

Bicikl

Roleri