Postovala: Nataša Ilić
31
Oct
2012

Opasne zemlje koje obavezno treba posetiti

Pregledano: 12979 puta

Mnoge zanimljive zemlje su nepravedno na lošem glasu. Iako ih vode nepopularni režimi ili su u bližoj istoriji imale ratove, političke ili elementarne nepogode, često je reč o zemljama koje svojim atrakcijama mogu da zasene poznate destinacije

Pogledajte koje "opasne" zemlje treba videti  pre nego što u njih navale reke turista iz celog sveta.

Etiopija

Etiopija

Etiopija je većini poznata po gladi, siromaštvu i maratoncima. Zbog toga i nije najpoželjnije mesto za prosečnog turistu. Ali vi i niste prosečan turista, jer ste sve detaljno istražili. Zato znate da su glad i nemiri iz ’80. i ’90. prošlost i da je hrana iz ove zemlje veoma ukusna i poznata u svetu. Znate i da je Etiopija bogata kulturnim i istorijskim znamenitostima među kojima su i crkve isklesane od komada stene u Lalibeli, kao i da u 13 etiopljanskih nacionalnih parkova možete da vidite neke od najimpresivnijih životinjskih vrsta sa afričkog kontinenta. Možda ste čuli i da je glavni grad Adis Abeba jedan od najlepših u Africi, kao i da ima najbolji hotel na kontinentu “Šeraton Adis”.

Pakistan

Pakistan

Pakistan se često upoređuje sa Avganistanom, Irakom i ostalim aktivnim ratnim zonama koje valja izbegavati. To i nije tako loše, jer će tako Pakistan ostati jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni. Činjenica je da kao turista u Pakistanu nećete primetiti nerede koje često vidite na vestima ili videti teroriste koji se tamo skrivaju. Umesto toga, bićete zapanjeni prirodnim lepotama od kojih bukvalno zastaje dah. U severoistočnom Pakistanu sudaraju se tri najveća planinska masiva sa vrhovima od sedam do osam hiljada metara (K2, na primer). Predivnim prostranstvima teku reke nestvarnih plavih nijansi, a pećine i planinska sela jasno daju do znanja da ste daleko od politike Islamabada. Uz Indiju i Nepal, ovo područje je odlično i za "šetnju" po Himalajima.

Iran

Iran

Kad se  Iran gleda sa strane, deluje prilično ludo. Predsednik Ahmadinedžad nema prijatelja u međunarodnoj zajednici zbog svojih nediplomatskih izjava o Izraelu i pretnji nuklearnim oružjem. Ali, mnogi ne znaju da su zbog izjava političara najviše zbunjeni i utučeni upravo Iranci. Oni moraju da dokazuju da se posle vekova persijske kulture, kuhinje i istorije, iz njihove sredine izdvajaju ostaci "zapadne perspektive". Inače, Iranci se skijaju na najboljem pesku srednje Azije, a izlete provode u drevnim gradovima poput 3.000 godina starog Jazada. Pikaso, Vorhol i Polok se čuvaju u teheranskom Muzeju suvremene umetnosti i zajedno koštaju dve i po milijarde dolara. Uz niz lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, kao što je Imamski trg u Esfahanu, razlog za dolazak je i tradicionalna iranska gostoljubivost koja će vas takođe oduševiti.

Indonezija

Indonezija

Indonezija je u medijima uglavnom zbog lošeg – razornih prirodnih katastrofa, terorističkih napada, potonuća trajekata ili avionskih nesreća. Stvarnost je, međutim, potpuno drugačija. U Indoneziji, na najvećem arhipelagu na svetu, možete videti najveći cvet (Rafflesia arnoldii), najvećeg guštera (komodo zmaja), najdužu zmiju (isprepletenog pitona), a možda i biološki najraznolikije mesto na svetu – Kalimantan, ostrvo na kome ima dvostruko više biljnih vrsta nego u celoj Africi. Na Baliju možete uživati u surfovanju, na Sumatri u posmatranju orangutana, a na ostrvu Togean u netaknutim koralnim grebenima. Tu je još i mnogo tropskog voća, dobra hrana i noćni izlasci, pa Indonezija nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Kolumbija

Kolumbija

Kolumbija je nekad važila za svetski centar otmica. Broj je drastično opao tokom poslednje decenije, pa je prošle godine oteto samo nekoliko stotina ljudi (u odnosu na onaj broj od više od 3.500 otetih 2000. godine). Ova zemlja, naravno, i dalje ima područja koja su opasna, ali glavni turistički pravci su sigurni. Zbog snegom prekrivenih planina i vulkana, amazonske džungle, divljeg života, idiličnih plaža, vrhunskih mesta za ronjenje i UNESCO-vih rezervata biosfere, u Kolumbiji lako možete provesti nekoliko meseci, a da ne posetite nijedan grad. Ali, kolumbijski istorijski gradovi nisu samo punktovi iz kojih se obilaze prirodne lepote. Bogota je poznata po odličnim restoranima i muzejima, grad Kali je znan po salsi, a u turističkoj Kartagini se može večerati u 500 godina starim kolonijalnim građevinama. Na plantažama u području Zona Kafetera možete probati najbolju kafu na svetu.

Uganda

Uganda

Pod vlašću državnika i ratnih vođa poput Idi Amina i Džozefa Konija, Uganda je u poslednjih 50 godina prošla koz velike muke. Ali, "biser Afrike", kako ju je nazvao Vinston Čerčil, trenutno uživa u relativnoj stabilnosti. Turistička grana privrede je zbog toga smogla snage da poboljša smeštaj i ponudu, pa se grade novi hoteli u gradovima i u blizini nacionalnih parkova. Najpopularnija atrakcija u Ugandi je posmatranje gorila, s obzirom da je reč o jednoj od tri zemlje na svetu gde se ugrožene planinske gorile mogu videti u prirodi. Uz prirodne lepote, Uganda mnogo nade polaže i u avanturističke sadržaje poput safarija i raftinga na Nilu.

Jermenija

Jermenija

Ova kavkaska država u koja se graniči sa  Gruzijom i Iranom verovatno je najpoznatija po genocidu koji su nad Jermenima počinili Turci, a u poslednje vreme i po lepoj Kim Kardašijan čiji je otac treća generacija američkih Jermena. Mnogi ne znaju da zemlja koja je nastala raspadom Sovjetskog Saveza ima 3.000 godina dugu istoriju i nevrovatan spoj nespojivog. Jermenija je bila prva hršćanska država na svetu i ima mnogo starih crkava, koje se često nalaze na nepristupačnim planinskim vrhovima ili šumskim prostranstvima. Osim planinskih masiva, vrhova i jezera, Jermenija je poznata po svojoj gostoljubivosti, pa se nemojte začuditi ako vas u manjoj sredini prolaznik kojga ste nešto pitali ljubazno pozove u svoj dom.

Mijanmar (Burma)

Mijanmar

Pre samo nekoliko godina, Mijanmar je bio na ivici revolucije, sve dok je vladajuća vojna hunta nije brutalno ugušila i hiljade pobunjenika poslala u zatvore. Iza rešetaka je uskoro završila i predvodnica opozicije i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, koja je turiste pozvala da bojkotuju njenu zemlju da ne bi pomagali brutalnom režimu. Ipak, posle ovogodišnjih slobodnih izbora, Su Ći je dobila mesto u parlamentu i počela da zagovara "odgovorni turizam", a turisti su pohrlili u ovu do skora izolovanu zemlju. Sa 4.000 budističkih hramova, zabačenih sela i jedinstvenih pagoda, posebnost ove zemlje se ogleda u mešavini kineske, indijske i jugoistočne azijske kulture.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
4
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Lepote ove pećine priroda je stvarala hiljadama godina, toliko ih je bilo da se i sama zabrojala i ne zna koliko dugo ...
Romantična mesta za romantično putovanje

Romantična mesta za romantično putovanje

Cela istarska regija ima mnogo brda, dolina, sela, prostrana polja, vinograde i masline. Zaljubljenima ...
Putujemo na najljepša ostrva

Putujemo na najljepša ostrva

Kofer,avionska karta i pravac na ostrvo iz snova. Isključimo sve virtualne ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -1°c

Roleri

Bicikl