Postovala: ana2cats
11
Jul
2011

(pri)morski izveštaj HN - mali beg iz grada...

Pregledano: 5185 puta

izveštaj sa mora

Muka me uhvati kad čujem da neko godinama letuje u Herceg Novom, a nije bio na Mirištu ili barem na Žanjicama. Odmah da rešimo dilemu. Ove dve plaže se zovu “Mirišta” i “Žanjic”, ali je zbog diskutabilne gramatike došlo do toga da ih znamo pod imenima koja sam prva navela, pa ću ih tako i zvati.
 

Obe se nalaze “iza brda” kada gledate iz Novog ka pučini. Do ovih plaža možete doći kolima, ali vam to ne preporučujem. Nije velika kilometraža, ali je put bolji do placa mog dede Radivoja u Draževcu. Verujte meni koja sam sa drugaricom Bojanom prošlog leta završila u kanalu na tom putu. Ne ono kad kažete “u kanalu sam”, a mislite da ste loše volje. Nas dve smo bukvalno završile u kanalu. Elem, zbog toga preporučujem brod. Povratna karta vam košta 6 eura i neće glava da vas boli. Tamo ste za pola sata. Gumenjakom stižete za 10 minuta, ali to zadovoljstvo košta 10 eura po osobi  (povratna karta). Brodovi staju na hotel Plaži, Škveru, plaži Topla i u Igalu. Ja preporučujem Lesendro ili Orku.
 
plava spilja
Pošto su Žanjice manje više standardna zabačena plaža (kamenčići, lepo more, puno restorana i kafića), gde zbog stalne cirkulacije brodova i brodica uvek ima buke i graje, pričaću vam o mirnijoj varijanti.  Mirište je, za moj ukus,  jedna od najboljih plaža na svetu. Pošto je na otvorenom moru, budite spremne na nešto hladniju vodu, ali apsolutno mirnu i čistu. Na dubini od 5-6 metara vidite dno kao na dlanu. Ježeva ima, ali samo na mestima gde ne možete da ih nagazite. Za ostale se osoblje plaže redovno pobrine.


Restoran nudi odličnu klopu, uvek sveže voće (mene lubenica vrati među ljude kada preteram sa sunčanjem), dobru kafu i stolove za kartanje u hladu. Ovo je jako važno jer se iz nekog razloga tamo stravično gori. To vam pričam ja koju možete videti na plaži 10 sati dnevno, a juče sam se tamo ispekla kao početnica.
mamula
 

Računajte da vam je potrebno 20 eura po osobi za ceo dan i da ne razmišljate. Naravno, ukoliko morate da prištedite, slobodno ponesite svoju klopu i piće na plažu. Ležaljke takođe nisu obavezne, već postoji deo plaže gde je šljunak i gde možete da smestite svoje peškire. Cena ležaljke je 2,5 eura, a suncobrana 1,5.
 

Nekoliko lepih stvari koje možete da vidite su: ostrvo Mamula (nažalost, za sada možete samo da prođete pored njega), kula Arza (na koju ponovo može da se ide) i Plava Špilja. Divna atrakcija koja traje oko sat vremena, sa sve vožnjom brodom i kupanjem u špilji, a košta 3 eura.
 

Jedino obavezno je visok zaštitni faktor! Ne šalim se! Uživajte i javite kako je bilo!

 

ana2cats

Još jedan modni stručnjak sa mišljenjem.. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zastrašujuće destinacije: Ovde rado primaju goste za Noć veštica

Zastrašujuće destinacije: Ovde rado primaju goste za Noć veštica

Ovo su tradicionalne svečanosti na kojima se domaćinima koji prizivaju strah mogu pridružiti i ...
10 najfascinantnijih vodopada na svetu

10 najfascinantnijih vodopada na svetu

Neverovatni i čudesni prizori, eksplozije zvukova i boja, neshvatljiva čuda prirode, najočaravajuća ...
Mesta idealna za raskid

Mesta idealna za raskid

Raskid u nekoj stranoj zemlji ne mora da bude tako strašan čin kao što zamišljate. ...
SPIRE
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Roleri

Bicikl