Postovala: Nataša Ilić
08
May
2013

Putovanja na koja treba da krenete bez dece

Pregledano: 5212 puta

Kada se odlučite da postanete roditelji promeniće se mnogo toga. Deca, naravno, ne znače da automatski ne putujete sami. Međutim...

Sedišta za auto, pakovanje gomile stvari od odeće do igračaka i pelena mogu da vas nateraju da se zapitate – da li je ovo putovanje moglo da se desi i pre nego što smo dobili klince?

Pogledajte koja su mesta, po izboru popularne stranice za putovanja Budgettravel, savršena za putovanja pre nego što se odlučite da postanete roditelji i ako želite da doživite pravu avanturu ili da u potpunosti uživate u njhovim pravim čarima.

Novi Zeland

novi zeland

Prirodna čuda i zanimljivi gradovi Novog Zelanda treba da su vam prvi na listi želja za putovanja bez dece. Posebno kada pomislite na mnogaa presedanja, čekanja na aerodromima i sate u neudobnom sedištu u avionu, što se sa decom može pretvoriti u noćnu moru. Osim toga, prelaz sa Severnog na Južno ostrvo je neizbežan ako želite da u potpunosti  upoznate ovu divnu  i tajnovitu zemlju na "kraju sveta". Putovanje je najbolje započeti u Oklendu, odakle možete severno na jedrenje i planinarenje ili južno u Velington. Na Južnom ostrvu posetite grad Krajstčrč i probajte vino u lokalnim podrumima. Jedinstvena kolonija plavih pingvina i grad Oamaru su divna mesta.

Dizni Vorld ili Diznilend

diznilend

Mislite da je čudesan svet Mikija i Mini samo za decu? Razmislite opet. Poseta Diznijevom čarobnom svetu je potpuno drugačija  sa decom ili kad se u avanturu krene sam. Tim pre, što u sred fantazije ne morate da odete  u hotel zbog hranjenja, spavanja ili presvlačenja. U provodu, osim toga, možete ostati do kasno u noć, što takođe pojačava avanturu. Pošto su tvorci Diznilenda želeli posetioce svih uzrasta, u čudesnom svetu ima i posebnih sadržaja za odrasle. U to spadaju i dobar restoran i mesta na kojima se može popiti čaša dobrog vina, bez obzira da li se nalazite u nekom od Diznijevih parkova čuda u Americi, Aziji ili Evropi.

Pariz

pariz

Za mnoge je ovo najromantičniji grad na svetu. Tamo se uživa u pogledu na Ajfelovu kulu, plovi niz Senu dok zalazi sunce ili pije kafa u nekoj od boemskih kafana. Ali, dojam uz toranj ili reku sigurno ne bi bio toliko romantičan uz dečji pospani plač, a iz kafane bi mogli da vas izbace zbog klinaca koji se na terasi igraju žmurke ili se gađaju ukusnim kroasanima. U svakom slučaju, ako maštate o romantičnom putovanju u Pariz, obavite ga pre dece, a svojim potomcima omogućite da vide Pariz kad bi mogli da ih zanimaju galerije i muzeji koji će sigurno oplemeniti njihovo sazrevanje i obrazovanje.

Put "Route 66"

route 66

U Sjedinjenim Državama mnogo je poznatih drumova koji su odredili istoriju te države,kao kalifornijski Route 1 ili Blue Ridž Parkvej. Ali nema poznatijeg i posećenijeg druma od više od 3.900 kilometara dugog Route 66 koji je od 1926. povezivao Čikago i Los Anđeles prolazeći kroz osam saveznih država. Odlazeći na ovakvo putovanje bez dece izbećićete da vam sa zadnjeg sedišta biraju muziku koju treba da slušate ili svako malo postave pitanje "Kad stižemo?". Osim toga, deca bi mogla da prevrću očima na izbor retro restorana koji čuvaju uspomenu na najslavnije dane ovog puta na kome, uz  zanimljive gradove, možete upoznati i neke od najlepših prirodnih znamenitosti Amerike kao što je Grand Kanjon.

Makao

makao

Putovanja na mesta gde su kockarnice važan deo turističke ponude teško su ostvariva sa decom ako nisu starija od 18 godina. Ova bivša portugalska kolonija nalazi se nedaleko od Hong Konga i izrasla je u jednu od najvećih kockarskih destinacija na svetu koju je promovisao i poznati filmski kockar Džejmes Bond. Makao je najstarija evropska kolonija na kineskom tlu, pa ima dosta znamenitosti iz kolonijalnog razdoblja, a zbog mešanja kultura ima zavidan broj zajedničkih praznika i festivala. Kao i Hong Kong, i Makao, u kome se osim kockanja razvila industrija i bankarstvo, pripojen je Kini 1999. godine.

Angkor Vat

angkor vat

Jedan od najtajnovitijih hramova na svetu je mesto mirne kontemplacije i svakako ga treba tretirati sa mnogo poštovanja, što je malim anđelčićima vrlo često nemoguća misija. Angkor Vat je jedinstven kompleks hramova smešten na severu Kambodže, oko 240 kilometara od glavnog grada Pnom Pena. Najvećim delom je građen od 9. do 12. veka i predstavlja  najveću versku građevina na svetu, a ponovo  je otkriven tek sredinom 19. veka u sred nepristupačne džungle. Da bi ga obišli, treba da rezervišete tri dana i da ne zaboravite da vam klima neće ići na ruku.

Prekookeansko krstarenje

prekookeansko krstarenje

Iako se krstarenja često doživljavaju kao savršena porodična putovanja, plovidba preko okeana je nešto drugačija, jer podrazumeva mnogo dana i noći na moru. Iako bi vama to značilo više vremena na ležaljci uz bazen i koktele, deca bi na otvorenom moru mogla da polude, bez obzira na zanimljivi sadržaji na brodu. Plovidba preko okeana znači i da tokom krstarenja nema mnogo stajanja u lukama, a sužena je i mogućnost usputnih izleta.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
4
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Agencija

Agencija "Kompas Beograd" predstavila svoj katalog za narednu sezonu

U prijatnoj atmosferi rezidencije slovenačkog ambasadora, u društvu mnogobrojnih zvanica i Franca Buta, ...
Top destinacije u 2013.

Top destinacije u 2013.

Ovo su mesta koja imaju netaknutu prirodu, gradovi koji očekuju kulturni preporod i ...
Mesta za dušu i telo

Mesta za dušu i telo

Nema onog ko ne voli da putuje i ko ne voli da obilazi lepa i zanimljiva mesta. Ali ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -3°c

Bicikl

Roleri