Postovala: Nataša Ilić
03
Oct
2012

Putovanja po Evropi koja ne koštaju čitavo bogatstvo

Pregledano: 6160 puta

Turistički obilasci poznatih metropola često su na glasu kao vrlo skupi, ali dobra stara Evropa nudi za svakog ponešto, a mnogi evropski gradovi imaju pristupačne cene, piše Yahoo Travel

Ovo je lista evropskih gradova čije cene omogućavaju odmor bez straha od bankrota.

Prag

prag

Uprkos popularnosti, hiljadu godina stari Prag jedan je od najekonomičnijih evropskih turističkih destinacija. Kako navodi turistička stranica TripIndex, Prag zauzima 20. mesto na svetskoj listi ekonomičnih destinacija, a  čak je peti najposećeniji evropski grad. Kako navodi TripAdvisor, prosečna cena noćenja za dve osobe u češkoj prestonici iznosi oko 200 evra za dve osobe. Osim toga, Prag nudi mnogo besplatnih aktivnosti i atrakcija. Besplatne atrakcije uključuju Havelsku pijacu, Karlov most savršen za fotografisanje, dvorac Višehrad koji datira iz 10. veka, a mnoge turiste privlači Starogradski trg koji je najstariji i najznačajniji trg u istorijskom jezgru Praga.

Dablin

dablin

Kao što je lako u Dablinu pronaći kriglu hladnog penušavog piva, isto tako je lako pronaći i hotel sa pristupačnim cenama. Irska je poznata po dobroj ponudi u koju su uključena dva noćenja sa doručkom za dve osobe sa početnom cenom od 75 evra po osobi koja se nudi u raznim lokalnim hotelima i B&B - ima. Kako navodi "The New York Times", u Dablinu se lako može pronaći i dobar hotel sa noćenjem od oko 150 evra za noć. Osim toga, Dablin ima besplatne i vrlo zanimljive atrakcije, kao što su Nacionalni irski muzej, Nacionalni botanički vrt i Irski muzej moderne umetnosti.

Varšava

varsava

Već očekivano, na istočnom delu Evrope cene su nešto niže. Varšava se izdvaja kao raj za one koji traže luksuzan smeštaj po više nego pristupačnim cenama. Prema indeksu hotelskih cena na strani Hotels.com, poljska metropola nudi najluksuznije hotele po najnižim cenama. Tako je prošle godine noćenje u luksuznom hotelu sa pet zvezdica u Varšavi stajalo prosečno oko 106 evra. Osim toga, Varšava važi za grad koji ima najbolju hotelsku ponudu sa cenama koje se prosečno kreću oko 80 evra za noć. Tako je i u “Polonia Palace Hotelu”, raskošnom zdanju koje datira s početka 20. veka, a koji je jedini hotel u Varšavi koji nije oštećen za vreme Drugog svetskog rata.

Rim

rim

Rim je jedan od najposjećenijih gradova u Evropi, a za razliku od Pariza i Londona je vrlo pristupačan turistima zbog svojih cena. Prosečna cena noćenja u Rimu kreće se oko 155 evra, što je niže nego u većini evropskih gradova. Osim toga, valja napomenuti da je Rim jedno od važnijih saobraćajnih čvorišta i avionske karte za Rim su jeftinije od onih za druge italijanske destinacije.

Lisabon

lisabon

Portugalija je jeftinija i pristupačnija od susedne Španije. Glavni grad Portugalije Lisabon nije izuzetak, a nudi dovoljno atraktivnih destinacija i bez problema može da stane rame uz rame sa ostalim poznatim evropskim gradovima. Lisabon čine predivni pogledi na more, plaže, antičke ulice, gotičke katedrale. Kako stoji na sajtu TripAdvisor.com, noćenje u hotelu sa četiri zvezdice kreće se oko 106 evra. Nedeljnik "The New York Times" piše da su mnoge turističke atrakcije u Lisabonu besplatne nedeljom, uključujući i Nacionalni arheološki muzej i tvrđavu Tore de Belem.

Budimpešta

budimpesta

Prema TripAdvisoru, po cenama smeštaja, Budimpešta je jedan od najjeftinijih gradova. Tako jedno noćenje u hotelu sa četiri zvezdice, koktel za dve osobe, večera za dvoje sa flašom vina i taksi prevozom iznosi oko 160 evra. Budimpešta ima više od 330 hotela, a u jednom od popularnijih, hotelu “Palazzo Zichy” noćenje košta 59 evra u letnjoj sezoni.

Berlin

berlin

Prema indeksu hotelskih cena na sajtu Hotels.com, Berlin je jedan od najpovoljnijih gradova sa luksuznim hotelima, a prosečna cena noćenja u hotelu prošle godine iznosila je oko 160 evra. Za nešto manje luksuzne hotele, cene su još pristupačnije. Tako je istraživanje sajta Hotels.com pokazalo da prosečna cena noćenja iznosi  76 evra. Poređenja radi, noćenje u Njujorku prosečno kopšta 171 evro, u Londonu 134 evra, a 114 evra u Parizu i Rimu.

Brisel

brisel

Baš kao i Varšava, Brisel je jedan od najboljih gradova sa pristupačnim cenama. Prema indeksu hotelskih cena sajta Hotels.com, Brisel je rangiran na sedmom mestu po pristupačnosti. Osim toga, u ponudi je sve više letova za Brisel, pa je tako “Brussels Airlines” uveo nove direktne letove za belgijsku metropolu i učinio je još konkurentnijom i pristupačnijom.

Beč

bec

Iako Austrija nije poznata po pristupačnim cenama, Beč se može posetiti bez mnogo novca, posebno ako ga uklopite u deo putovanja. Tako se turistima po pristupačnim cenama nudi mogućnost da za nekoliko dana posete Beč u kombinaciji sa Budimpeštom i Pragom. Šestodnevno putovanje u tom aranžmanu koje podrazumeva dva dana u svakom gradu je veoma povoljno, a cene su pristupačnije u septembru i oktobru.

Birmingem

birmingem

London važi za jedan od najskupljih gradova, a s obzirom na to da su se tu održale i Olimpijske igre, cene su očekivano dodatno porasle. Prema TripAdvisoru, u britanskoj prestonici za vreme Olimpijskih igara, noćenje za dve osobe prosečno je koštalo oko 406 evra! Dobra alternativa za London je drugi britanski grad po veličini – Birmingem. Ovo istorijsko urbano središte prošarano kanalima i tradicionalnim pabovima i više je nego turistički atraktivno. Birmingem je odlično mesto za istraživanje Šekspirovog rodnog grada Stratford Apon Avona. Cene su pristupačne, a kako piše sajt Hotels.com, noćenje se može pronaći za 75 evra.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
4
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
5
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mesta za dušu i telo

Mesta za dušu i telo

Nema onog ko ne voli da putuje i ko ne voli da obilazi lepa i zanimljiva mesta. Ali ...
Putovanja po Evropi koja ne koštaju čitavo bogatstvo

Putovanja po Evropi koja ne koštaju čitavo bogatstvo

Ovo je lista evropskih gradova čije cene omogućavaju odmor bez straha od bankrota. ...
Zabava za celu porodicu i romantičan provod za zaljubljene na 1400 metara nadmorske visine

Zabava za celu porodicu i romantičan provod za zaljubljene na 1400 metara nadmorske visine

Da Stara planina bude podjednako privlačna i zimi i leti, pobrinula se hotelska grupacija ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Bicikl

Roleri