Postovala: Nataša Ilić
29
May
2013

Putovanje u središte Beograda

Pregledano: 6982 puta

Beograd čuva bezbroj tajni, a jedna po kojoj je prepoznatljiv su su svakako brojni lagumi i podzemni prolazi. Da bi ovu nesvakidašnju priču približili običnim građanima organizuju se podzemne ture, a svaka od njih počinje sa drugog mesta

To što danas turisti i Beograđani upoznaju jedna drugi grad ispod Beograda treba zahvaliti dvojici entuzijasta Zoranu Nikoliću, novinaru i dr Vidoju Goluboviću. Najčuveniji lagumi u Beogradu su svakako oni ispod Tašmajdana.

Tajna ispod Tašmajdana

tasmajdanski lagumi

Tašmajdan je deo rimskog kamenoloma. Smatra se da je od kamena sa tog mesta nastao rimski Singidunum. Naravno, i Turci su tu imali svoj rudnik i po njima mesto nossi ime Tašmajdan (taš – kamen, majdan – rudnik).  Srbi su odavde vadili šalitru, neophodan sastojak za izradu baruta. U tašmadanskim lagumima se krio Karađorđe kada je u Prvom srpskom ustanku otimao grad od Turaka. Tu su se skrivale žene, deca i nejač tokom austrougarskog bombardovanja na početku Prvog svetskog rata.

Nemački komandant Aleksander fon Ler napravio podzemno sklonište za svoju Komandu za jugoistok tokom Drugog svetskog rata. Danas postoje tri velike pećine međusobno povezane hodnicima, kao i veliki prostor odvojen za spavaonice u kojima su boravili nemački vojnici. Smatra se da hodnici dolaze čak do Pravnog fakulteta, ali treba novca za dalje ispitivanje i istraživanje. Jedna od pećina nalazi se tačno ispod restorana "Šansa". Na žalost, i za adaptaciju ovog mesta fali novac da bi se kompletno sredilo.

Savamalski lagumi

lagumi u savamali

I Savamala je bogata lagumima. Tu i dan danas stoji stara dizalica koja je robu sa brodova spuštala međ’ svet. Dizalica odavno više nije u u upotrebi, a pristanište sada posećuju brojni turisti, mnogo više nego trgovci. Poznati su svakako lagumi u Karađorđevoj ulici. Odmah preko puta pristaništa roba je neretko završavala u lagumima.  U 19. veku, roba bi pristizala na mesto gde je danas turističko pristanište, ispod Saborne crkve i Kosančićevog venca, i tamo je smeštana u lagume. Danas je jedan od tih laguma, na broju 31 adaptiran u vinariju, pa mu je vraćen stari šmek s početka 19. veka. Drugi lagum se čuva na broju 17 i tu su pronađena stara burad sa oznakom kneza Miloša Obrenovića a od zaborava ga čuvaju i beli pauci. Dr Vidoje Golubović smatra da se Karađorđeva ulica može nazvati srpski Monmartr. Navodno, u ovoj ulici danas postoji 13 laguma. Lagumi u Karađorđevoj ulici bili su i stecište boema. I znalo se da svaki ima određenu temperturu i vlažnost zbog čuvanja namirnica.

najstarija zgrada u beogradu

Malo dalje od Savamale je ulica Cara Dušana. Njeno okrilje čuva najstariju beogradsku kuću na broju 10. Neugledna građevina pored tramvajske stanice u čijem je prizemlju staklarska radnja čuva mnoge tajne. Sagrađena je 1727. godine. Naravno tada je bio običaj da svaka zgrada ima podrume i ostave, pa tako i ova. Ova kuća je sa još dve bila povezana tunelima, ali su te kuće srušene. Iza slika u stakolrezačkoj radnji postoje rupe koje bi vodile u jedna od tih tunela. Danas sem stakolrezačke radnje, tu postoji pekara poznata po tome što je prva radila non stop i po svom vlasniku prvom predsedniku Unije pekara Đorđu Iliću.

Zemunski lagumi

lagum ispod kafane beli medved

Sadašnja beogradska opština, nekada zaseban grad čuva najstariju beogradsku kuću, a samim tim i njen lagum. Kafana "Beli medved" nalazi se na adresi Vasilija Valjevića 10 i danas je to sambeni objekat. Kafana je odavno prestala da postoji.  A nekad, još s kraja 17. veka kada je sagrađena bila je kafana. I tako je ponela "krunu" najstarije beogradske građevine. Smatra se das u ondašnji putopisci prvi put zabeležili postojanje ove kafane 1658. i 1663. Međutim, potpuno puzdano se zna da je u njoj odseo Eugen Savojski kada je osvajao Beograd 1717. Kafana ispod sebe čuva lagum, nekadašnju "ledenicu" u kojoj se čuvalo vino, rakija, ali i prehrambeni proizvodi. Temperatura tog laguma je kao i kod onih u Karađorđevoj ulici – ista temperatura koja se ne menja, sa otvorom za ventilaciju.

kafana beli medved

Sem kafane "Beli medved", u Zemunu svaka kuća na Keju ima lagum. Jedan od najstarijih je svakako onaj gde se nalazi veslački klub "Galeb". Smatra se da ima oko 300 godina i kao i svaki drugi u Zemunu služio je za skladište robe, jer je nekada Zemun biuo glavno pristajalište brodova u 19. veku.

 

Objabvljeno u "Novosti Enigma"

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta da ponesem za put?

Šta da ponesem za put?

Pre svega spakujte lična dokumenta, karte, pasoš, vozačku dozvolu, novac, kreditne kartice. Bez bilo čega od ...
Zemlje i regije koje morate videti u 2013!

Zemlje i regije koje morate videti u 2013!

Apsolutni hitovi među zemljama su Šri Lanka, susedna Crna Gora i Južna ...
Gradovi sa najlepšim plažama

Gradovi sa najlepšim plažama

Pogledajte u kojim velikim gradovima su plaže jedna od turtističkih atrakcija koju nikako ne smete ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 10°c

Bicikl

Roleri