Postovala: Nataša Ilić
08
Oct
2012

Rajevi za pivopije

Pregledano: 7239 puta

Pivska burad se već danima kotrljaju minhenskim ulicama, a sem ovog najpoznatijeg festivala na kom se popije i do šest miliona litara piva, svet je pun sličnih mesta gde ovih dana možete da nazdravite penušavim zlatnim napitkom

U Srbiji nema jesenjeg pivskog festivala, ali se domaće pivopije tradicionalno sredinom avgusta okupljaju u Beogradu. Ne propušta se dobra rokenrol svirka uz pivo a Beograd, sem Dunava i Save, tako dobija i treću reku!

Evo gde je sve pivo omiljni jesenji napitak.

PINT Bokbier Festival, Amsterdam

pint bokbier festival

Želite da uživate u jakom pivu i živoj muzici na severu Evrope? Za to je idealan amsterdamski pivski festival krajem oktobra. Takozvani "bokbier" je nešto tamnija i teža vrsta piva, sa šest do devet odsto alkohola, slična aromatičnim belgijskim i nemačkim penušavim napicima. Većina holandskih pivara poput Hajnekena ili Amstela za ovaj događaj naprave bar po jednu vrstu "bokbiera", a ako vam dosade holandski ukusi, pređite na konkurenciju iz susedne Belgije ili Nemačke.

Pivski festival Blumenau, Brazil

Blumenau festival

Da li možete da zamislite da slušate nemačku limenu muziku uz pratnju harmonike, dok pijuckate pivo iz tradicionalnih keramičkih krigli u srcu Južne Amerike? Ta slika nije ništa neobično u brazilskom gradu Blumenau u pokrajini Santa Katarina, gde se u oktobru mešaju nemačka i brazilska kultura na tradicionalnom pivskom festivalu. Od 1983. kada je prvi put održan da bi se prikupio novac za stradale u poplavi, festival u Blumenau postao je najveće pivsko okupljanje na svetu posle minhenskog Oktobrefesta. Uz pivo, kobasice i nemačku nošnju ovde je, ipak, nezaobilazna i samba.

Great American Beer Festival, Denver

Great American Beer Festival

Veliki američki pivski festival sredinom oktobra u Denveru okuplja predstavnike iz više od 500 pivara iz celih Sjedinjenih država. Istovremeno, više od 50.000 posetioca ima vrlo težak zadatak da izabere koje im pivo najviše odgovara od gotovo 2.000 vrsta. Osim degustacija, sudije imaju ozbiljan posao da nagrade najbolja piva. Uz predstavnike pivara iz cele Amerike, na festivalu se predstavljaju i tzv. kućni proizvođači, odnosno entuzijasti koji ekperimentišu sa pivskim ukusima i aromama u svojoj kući.

Kitchener-Waterloo Oktoberfest, Kanada

Kitchener-Waterloo Oktoberfest

Zadovoljite vašu radoznalost  za Kanadom i njenim običajima i krenite na devetodnevnu proslavu u čast piva u Ontariju koja se održava nedelju dana pre najvećeg nacionalnog praznika krajem oktobra. Uz degustacije raznih vrsta piva, posetioci Kitchener-Waterloo Oktoberfesta umesto kobasica jedu sočne palačinke, a organizatori se trude da u celu manifestaciju unesu i malo trdicije, pa se dešava i parada za Dan zahvalnosti koje se održavaju širom Kanade. Festival se održava od 1969, a vremenom je, kako tvrde organizatori, postao najveći bavarski festival u Severnoj Americi.

Freimarkt, Bremen

Freimarkt

Pošto se prvi Freimarkt u Bremenu održao daleke 1035. godine, ovaj događaj je najstariji festival u Nemačkoj. Iako postoji više od 1000 godina, Freimarkt pruža veselu i opuštenu atmosferu, a ceo grad u kome se održava se pretvori u veliku uličnu zabavu ili zabavni park. Festival svake godine poseti oko 4.000.000 ljudi, a slavi se 17 dana poslednje dve nedelje u oktobru.

Bitter and Twisted Boutique Beer Festival, Australija

Bitter and Twisted Boutique Beer Festival

Mejtlend Gol je nekada bio najbolje čuvani zatvor. Ovih dana, ljubitelji piva se okupljaju  u najstarijem australijskom zatvoru da bi bili deo Bitter and Twisted Beer Festivala. Organizatori festivala, uz obilazak zatvora za najhrabrije, posetiocima pružaju kurseve spravljanja piva i mnogo muzike i hrane iz svih krajeva sveta. Samo je bitno da znate kako da izađete iz zatvora!

Essen Kerstbierfestival, Belgiija

Essen Kerstbierfestival

Ako tokom zime želite da izbegnete opijanje kuvanim vinom, pivski festival u Esenu u Belgiji može da bude baš ono što tražite. Nedelju dana pre katoličkog Božića organizatori – pivopije iz regije Esen – za posetioce pripremaju izbor pažljivo odabranih piva koja će vas ubaciti u praznično raspoloženje. Ipak, sve je vrlo civilizovano, jer se pivo pije iz čaša od 1,5 decilitara za koje treba izdvojiti oko evro ipo. Ali to i nije tako strašno ako uzmete u obzir da je reč o jačim, aromatičnijim pivima od onih na koje ste navikli. Svake godine se u ponudi nađe više od 150 flaširanih zimskih i božićnih piva i još dvadesetak točenih. Osim za pivo, treba izdvojiti još tri evra i za degustacijsku čašu, koju na kraju možete da vratite ili da zadržite kao suvenir.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mesta za dušu i telo

Mesta za dušu i telo

Nema onog ko ne voli da putuje i ko ne voli da obilazi lepa i zanimljiva mesta. Ali ...
Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Lepote ove pećine priroda je stvarala hiljadama godina, toliko ih je bilo da se i sama zabrojala i ne zna koliko dugo ...
Stara planina i leti dočekuje turiste

Stara planina i leti dočekuje turiste

Vrata hotela su otvorena tokom cele godine, a za vreme proleća i leta svim gostima na raspolaganju će biti brdski ...
NOKIA
1483,oo
prava cena : 1779.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 16°c

Bicikl

Roleri