Postovala: Nataša Ilić
07
Nov
2012

Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Pregledano: 8672 puta

Resavska pećina nastala je pre mnogo godina, pre nego što su bogovi počeli da vladaju svetom. Minulih septembarskih dana, despotovačke vlasti obeležile su njenih pola veka od otkrivanja, a 40 godina od kad je otvorena za javnost

Lepote ove pećine priroda je stvarala hiljadama godina, toliko ih je bilo da se i sama zabrojala i ne zna koliko dugo Resavska “tamnica” čuva priče o mrakačama protiv kojih su se još u ono davno vreme u osvit nove, hrišćanske vere borili naši preci. resavska pecina

Priča o Resavskoj pećini znanoj još i kao Divljakovačka podseća na priču o kosingasu Gavrilu, koji je uoči Kosovske bitke poveo vitezove reda Zmaja u borbu protiv sila tame. Radnja trilogije pisca Aleksandra Tešića smeštena je u ove krajeve i, čini se, baš u Resavskoj pećini su se krili Hromi Daba vojska psoglavih i todoraca. I sve njih uznemirio je dolazak jednog Boga, poremetilo im planove da zavladaju slovenskim narodima. I dok su Osmanije dizale šatore i oštrile sablje na Balkanu, vitezovi reda Zmaja su staru veru i sile mraka vraćali tamo gde su sad – u zaborav. Bilo da jeste ili. pak nije, sloboda svakog od nas je da pomisli da je baš ova pećina poslužila kao inspiracija za nastajenje romana “Kosingas”.

 Lepa priroda uspela je da čudesa Divljakovca, brda u kome je skrivana pećina, sačuva sve do kraja 20. veka, sačuva tek za ponekog. Slučajnog putnika ili čobanina koji se krio od kiše. Meštani sela Jelovac pod brdom kažu da se za pećinu oduvek znalo I da su često pastiri dolazili tu da teraju ovce na ispašu. Ali, kako kažu, nepoznato je da li se iko ikada zavukao dovoljno duboko u nju, sve dok nisu došli speleolozi zadivljeni otkrićem amatera Ratka Miloradovića, predsednika planinskog društva “Beljanica”, koji je davne 1962. prvi put ušao u pećinu.  Iako je kasnije sva zasluga oko Divljakovačke to jest Resavske pećine pripisivana spelologu dr Jovanu Petroviću, profesor je uvek govorio da nije on ušao prvi u pećinu, već njegov “kolega” Milloradović. U kraju Resavsku pećinu nazivaju “Ratkovom pećinom”.

Istraživanja u ovom kraju Srbije su se nastavila, pa je do 2002. U podnožju Beljanice otkriveno više od 200 pećina. Resavska pećina je prirodno dobro od nacionalnog značaja i u vreme stare Jugoslavije imala je i do 200.000 posetilaca na godišnejm nivou. Danas je taj broj drastično smanjen i znosi do 50 duša, takođe na godišnjem nivou.  Pećina je duga 4500 metara i temperature u njoj je uvek ista – sedam stepeni.  Prema otkrićima, tu je nekada živeo praistorijski čovek i tu je pronađeno oružje i ognjište. To mesto u pećini se naziva Predvorje istorije. Tu su i Ulazna dvorana, Bobanova dvorana, Dvorana kipova… Pećinu krase brojne figure koje je priroda milionima godina vajala.  Sve to sada je dostupno čoveku.

A onda kad se iz tame ponovo ukaže svetlo, misli ponovo vuku ka mašti i razmišljanju kako je bilo jednom kosingasu kad iz tame ponovo ugleda svetlost. Pećina će ostati da čuva priču i tajnu da li je ikada skrivala zle duhove slovenske pošlosti.

(pisano za "Novosti Enigmu", izašlo u broju 2326 od 1. novembra 2012.)

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mesta koja nikada nećete posetiti

Mesta koja nikada nećete posetiti

Zabranjeno ostrvo: Severni Sentinel, Bengalski zaliv ...
Mesta kojima preti nestanak

Mesta kojima preti nestanak

Kako objašnjavaju naučnici, klimatske promene utiču i na nestvarno lepa mesta na svetu kao ...
Pet putovanja na koja morate da odete

Pet putovanja na koja morate da odete

Nekima je putovanje strast, a postoje i oni kojima to predstavlja gnjavažu. Ipak, kojoj god grupi da ...
DELL
3916,oo
prava cena : 4699.2,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 15°c

Bicikl

Roleri