14
May
2012

Šta niste znali o Kubi?

Pregledano: 5234 puta

Sloboda, revolucija, život, ljubav i muzika su glavna obeležja Kube

 

Kuba je država arhipelaga u severnim Karibima, a nalazi se između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana.

Kubu i njeno indijansko stanovništvo okupirali su Španci u prvoj polovini 16.veka. Borba za nezavisnost počela je 1868, a kubanski nacionalni heroji Hoze Marti, Masimo Gomez i Antonio Mačelo su predvodili 200.000 Kubanaca u borbi protiv španskih vlasti. Španci su sa Kube proterani tek intervencijom SAD-a u špansko-američkom ratu.


Revolucija 1959.

Fidel  Alejandro Kastro Ruz je organizovao pobunjeničku armiju, kojom se pokušao suprotstaviti tadašnjem diktatoru Kube, Batisti. Njegovi saradnici su bili Raul Kastro, Kamilo Sjenpuegos i Argentinac Ernesto Če Gevara. Kastrov pokret je preuzeo vlast na Kubi i pobedio nad Batistinim oružanim snagama. Ova revolucija je izvršila zemljišne reforme, nacionalizovala većinu vlasništva stranih kompanija, ali i donela komunizam u ovu zemlju. To je dovelo do pogoršavanja odnosa sa SAD.

Kuba je najpoznatija po poljoprivredi, rudarstvu i turizmu. Turizam je "srce kubanske privrede’’. Ostrvska klima je tropska, zemlja mistična, živopisna i simbolizuje život- slobodu duha, slobodu volje, borbu, revoluciju, ljubav i ples...Kubanski narod je narod koji se neprestalno bori protiv vetrenjače, ali ujedno i narod koji ne gubi svoje vreme, vec živi život- na prvi pogled težak, zatvorski, ali pun emocija, nade i volje. Život im je ispunjen muzikom i ritmovima koji su nastali mešanjem mnogih muzičkih žanrova kao što su afrički, španski i latino-američki. Mambo, konga, zumba, ča ča ča, nueva trova, habanera... su samo od nekih plesova koji ovaj narod čini upečatljivim i živopisnim. Stari američki automobili su njihova zakonom propisana prevozna sredstva, rum najpoznatije kubansko piće dobijeno fermentima sirupa šećerne trske i naravno cigarete simbol i pečat užitka i slobode.

Da li ste barem na dan, poželeli da se nađete u ostrvskoj državi, pod tropskim suncem, doživeti kubanske ritmove i muziku, živeti za slobodu, za sebe i boriti se za vašu životnu revoluciju. Da li ste poželeli da osetite ljubav, ples, pobunu i da pobegnete daleko da biste se izborili za svoj mir i deo sna? Ako jeste, onda je vreme da posetite Kubu.

Sandra Crnogorac

Čekamo da Sandra Crnogorac napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
6
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Odmor tela i uma na 1400 metara visine

Odmor tela i uma na 1400 metara visine

Falkensteiner Hotel Stara Planina za letnju sezonu pripremio je specijalni Yoga vikend ...
Gde za Uskrs

Gde za Uskrs

Za sve koji se pitaju gde ...
10 najfascinantnijih vodopada na svetu

10 najfascinantnijih vodopada na svetu

Neverovatni i čudesni prizori, eksplozije zvukova i boja, neshvatljiva čuda prirode, najočaravajuća ...
VOX
8656,oo
prava cena : 10387.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 10°c
min 2°c

Bicikl

Roleri