14
May
2012

Šta niste znali o Kubi?

Pregledano: 5472 puta

Sloboda, revolucija, život, ljubav i muzika su glavna obeležja Kube

 

Kuba je država arhipelaga u severnim Karibima, a nalazi se između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana.

Kubu i njeno indijansko stanovništvo okupirali su Španci u prvoj polovini 16.veka. Borba za nezavisnost počela je 1868, a kubanski nacionalni heroji Hoze Marti, Masimo Gomez i Antonio Mačelo su predvodili 200.000 Kubanaca u borbi protiv španskih vlasti. Španci su sa Kube proterani tek intervencijom SAD-a u špansko-američkom ratu.


Revolucija 1959.

Fidel  Alejandro Kastro Ruz je organizovao pobunjeničku armiju, kojom se pokušao suprotstaviti tadašnjem diktatoru Kube, Batisti. Njegovi saradnici su bili Raul Kastro, Kamilo Sjenpuegos i Argentinac Ernesto Če Gevara. Kastrov pokret je preuzeo vlast na Kubi i pobedio nad Batistinim oružanim snagama. Ova revolucija je izvršila zemljišne reforme, nacionalizovala većinu vlasništva stranih kompanija, ali i donela komunizam u ovu zemlju. To je dovelo do pogoršavanja odnosa sa SAD.

Kuba je najpoznatija po poljoprivredi, rudarstvu i turizmu. Turizam je "srce kubanske privrede’’. Ostrvska klima je tropska, zemlja mistična, živopisna i simbolizuje život- slobodu duha, slobodu volje, borbu, revoluciju, ljubav i ples...Kubanski narod je narod koji se neprestalno bori protiv vetrenjače, ali ujedno i narod koji ne gubi svoje vreme, vec živi život- na prvi pogled težak, zatvorski, ali pun emocija, nade i volje. Život im je ispunjen muzikom i ritmovima koji su nastali mešanjem mnogih muzičkih žanrova kao što su afrički, španski i latino-američki. Mambo, konga, zumba, ča ča ča, nueva trova, habanera... su samo od nekih plesova koji ovaj narod čini upečatljivim i živopisnim. Stari američki automobili su njihova zakonom propisana prevozna sredstva, rum najpoznatije kubansko piće dobijeno fermentima sirupa šećerne trske i naravno cigarete simbol i pečat užitka i slobode.

Da li ste barem na dan, poželeli da se nađete u ostrvskoj državi, pod tropskim suncem, doživeti kubanske ritmove i muziku, živeti za slobodu, za sebe i boriti se za vašu životnu revoluciju. Da li ste poželeli da osetite ljubav, ples, pobunu i da pobegnete daleko da biste se izborili za svoj mir i deo sna? Ako jeste, onda je vreme da posetite Kubu.

Sandra Crnogorac

Čekamo da Sandra Crnogorac napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
6
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Najlepše plaže na Kubi

Najlepše plaže na Kubi

Kuba je ujedno i arhipelag i država u kojoj možete uživati u bogatoj kulturi, ukusima koktela, ruma i tobaka. Ona je ...
Mesta za gurmane!

Mesta za gurmane!

Pogledajte izbor neobičnih muzeja hrane koje bi, po mišljenju stručnjaka Lonely Planeta, svaki ...
Kako spakovati sve a poneti skoro ništa - pametno pakovanje!

Kako spakovati sve a poneti skoro ništa - pametno pakovanje!

Da ne biste dane pred polazak na more provele čupajući kosu i ...
COOLERMASTER
704,oo
prava cena : 844.8,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 11°c

Bicikl

Roleri