Postovala: OnaPortal
20
Jul
2012

Top 3 neizvikanih destinacija

Pregledano: 5144 puta

Dosadile su vam stalno iste ponude za putovanja? Mi smo našli tri destinacije koje nisu na mapama turističkih agencija, a ostaviće vas bez daha.

Porto, Portugalija

Ako je Lisabon bučan, lud i pomalo „prljavo opasan“, Porto je čista suprotnost. Severna metropola Portugalije u svakom smislu predstavlja esenciju portugalske kulture: tu su barokne katedrale, tu su plave pločice azuležosi, tu je obala mora i duge peščane plaže Atlantika po kojima možete neometano već sada tumarati, sunčati se i kupati.

Tu je i zanosni instrument fado, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tu su legendarne crne kobasice, bakalar i „zeleno vino“ Mirnije, ali ipak dovoljno vatreno mediteranski. Sunčano, ali opet dovoljno atlantski sveže. Šuštavo i škrto portugalsko narečje daće vam pravu sliku zašto su ovi ljudi istovremeno toliko prijateljski nastrojeni i toliko ravnodušni prema savremenoj civilizaciji, zašto ne žele da ih iko ometa. Ovo je centar jedne drevne kolonijalne sile, a to je već samo po sebi- raskošno, lepo, starinsko

 

Lavov, Ukrajina

Lavov ponekad nazivaju i „Trećim Pragom“, želeći da podcrtaju njegovu ulogu vodećeg grada u srednjoevropskom gradskom turizmu u budućnosti. Pravi Prag je zapadnim turistima pomalo i dosadio, jer se iskomercijalizovao. Drugi je bio Krakov, grad koji je pre nekoliko godina dospeo na svetsku mapu top destinacija, ponudivši nešto novo onima koji već poznaju Prag i Budimpeštu, a Beč i Minhen su im već dojadili.U trećem krugu našao se grad sličan pomenutim, ali ipak sa druge strane donedavno čvrste granice sa Ukrajinom- Lavov.

Grad je nekada bio deo moćnog Habzburškog carstva, što se može osetiti po arhitekturi. Kao da ste na čarobnom mestu na kome je sve potaman, u gradu koji je spoj germanske preciznosti i slovenske nonšalancije. Cene su niske, a fotografija će sigurno biti mnogo. Ovo je grad koji će vas iznenaditi. Njegovi građani vole da kažu da je Galicija, u kojoj se Lavov nalazi, „pomirila“ rimokatolički Zapad i pravoslavni Istok- jer je dominantna veroispovest- grkokatolička tj. Unijatska. Oni u svoje crkve unose elemente obeju grana hrišćanstva, što rezultira fascinantnim mešavinama baroknih statua i vizantijskih fresaka i ikona, a taj spoj karakteriše čitav grad!

 

 

Ravena, Italija

Oskar Vajld je kao školarac dobio nagradu za poemu „Ravena“ i redovno je spominjao ovaj grad u svojim pripovetkama- to je već jedan dobar razlog za posetu. Ako volite Vizantiju, eto još jednog dobrog razloga. Ako ste se ikad pitali kako je svet izgledao u vreme kada je klasični Rim ustupao mesto Srednjem veku, mermer cigli, mnogoboštvo hrišćanstvu, Romani Germanima, to možete videti samo na ovom mestu! Ovako je svet izgledao u drugom periodu između 4. i 10. Veka nove ere, u onom razdoblju pre nego što su počele da se grade velelepne katedrale.

Izgubljena karika postoji samo ovde i čeka na vas. Rumena i vizantijska, Ravena stoji u ravnici Romanje, i njeni spomenici, koji su zbog nanosa mora upali po nekoliko metara duboko, nisu ništa manje velelepni danas nego pre 1500 godina. Ovo je grad mozaika, crvenih cigala, sekte arijanaca, tornjeva okruglih i vitkih, kao iz viteških romana. Italija koja ne liči na Italiju, već na nešto što je nasleđe cele naše civilizacije. Neće biti kraja obilasku uskih ulica i crkava, sve starijih jedna od druge. Popijte kafu u ulici koja gleda na Svetog Vitalija, u sunčano popodne, umorni i zadovoljni što ste svedok do sada skrivene istorije. Ovo je ono što je falilo da budemo kompletna civilizacija. Stroge spolja, raskošne unutra, crkve Ravene i čarobno srednjovekovne uličice popločane kamenom odvešće vas u drugu dimenziju.

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta da ponesem za put?

Šta da ponesem za put?

Pre svega spakujte lična dokumenta, karte, pasoš, vozačku dozvolu, novac, kreditne kartice. Bez bilo čega od ...
Kako spakovati sve a poneti skoro ništa

Kako spakovati sve a poneti skoro ništa

Ako nešto može da mi ubije euforiju oko putovanja i zasluženih ...
Mesta kojima preti nestanak

Mesta kojima preti nestanak

Kako objašnjavaju naučnici, klimatske promene utiču i na nestvarno lepa mesta na svetu kao ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 0°c

Roleri

Bicikl