Postovala: Nataša Ilić
31
Oct
2013

Zastrašujuće destinacije: Ovde rado primaju goste za Noć veštica

Pregledano: 4911 puta

Da li vas zabavljaju svetleće bundeve i strašne utvare za vreme Noći veštica? Želite da putujete i istražujete? Evo predloga!

Ovo su tradicionalne svečanosti na kojima se domaćinima koji prizivaju strah mogu pridružiti i radoznali gosti.

Uz već tradicionalne zastrašujuće zabave za Noć veštica u Drakulinoj Transilvaniji, Frankenštajnovom dvorcu u nemačkom Miltalu i paradama za Noć veštica širom sveta, postoji i mnogo vrlo zanimljivih alternativa.

Dia de los Muertos (Dan mrtvih), Oaksaka, Meksiko

dan mrtvih u meksiku

Jedan od najpoznatijih meksičkih festivala održava se u znak sećanja na pokojnike 1. i 2. novembra, a njegov zaštitni znak nisu svetleće bundeve, već kosturi od papira i lobanje. U iščekivanju strašnog događaja, prodavnice i pijace su pune minijaturnih mrtvačkih sanduka, lobanja i kostura izrađenih od čokolade, marcipana, papira, kartona ili gline. Mnogi kosturi su prikazani kako voze bicikl, sviraju ili su na venčanju.

U tradiciji nasleđenoj od starih Asteka, Meksikanci veruju da se njihove duše posle smrti nalaze u svojevrsnoj "duhovnoj čekaonici" i da im je u ovo doba godine dozvoljeno da se vrate kući. Dušama se zato na oltaru ostavljaju razni pokloni, a najvažnija je voda zbog verovanja da se duše vraćaju žedne, a onda i "hleb mrtvih".

Prvi dan svečanosti, Dan malih anđela, posvećen je umrloj deci pa se na oltar stavljaju igračke, a vrhunac svečanosti je Dan mrtvih, kada odlaze na groblja, imaju piknike i plešu uz mariače. Na zabavu su tada pozvani svi, pa čak i mrtvi.

La Diablada, Puno, Peru

diablada u peruu

Postoje mnoge varijante o priči o Diabladama u Peruu gde muškarci obučeni kao demoni 5. novembra plešu u šarenim slojevitim haljinama i neobičnim šeširima. Prema jednoj verziji događaj je prisećanje na dolazak konkvistadora, dok druga kaže da je sve odavanje počasti drevnim duhovima jezera Titikaka.

U svakom slučaju, povorku vodi Gospodar tame, a slede ga Peruanci koji se opsednuto tresu. I ovaj je događaj, kao većina južnoameričkih svečanosti, mešavina hršćanskih i starosedelačkih tradicija.

Grad Puno je poznat i po istoimenoj folklornoj predstavi u februaru koja govori o pobedi zarobljenih rudara nad vojskom demona.

Noć lomače, Lues, Engleska

noc lomace

Bonfajr najt ili Noć lomače je klasična engleska proslava vatre i vatrometa koja se obeležava 5. novembra u znak sećanja na događaj iz 1605. godine. Tada je grupa ljudi nezadovoljna novim monarhom Džejmsom I, koji nije bio tolerantan prema katolicima, odlučila da digne u vazduh parlament zajedno sa kraljem, njegovim najstarijim sinom i većinom zastupnika. Pobunu, koja na kraju nije uspela, zbog žalosti prema mogućim katoličkim žrtvama, vodio je Gaj Foks.

Njegov je lik, po nekim tumačenjima, bio izabran za belu masku sa crnim brkovima i tankom bradom koja je postala simbol antiglobalističkog otpora. Foks i njegovi sledbenici obešeni su nedugo pošto je pobuna otkrivena, a u njihovu čast je počela da se slavi vatrena zabava u kojoj odrasli uživaju u kuvanom vinu, a deca u prskalicama.

Lues, koji se nalazi u južnoj Engleskoj, ima dvostruki razlog za vatromet, jer je tu 1555. katolička kraljica Meri na lomači spalila 17 protestantskih žrtava. U spomen na mučenike u Luesu , tradicionalno se spaljivala lutka sa likom pape, ali vremenom su je zamenili likovi političara, predsednika i terorista. Svi su dobrodošli na zabavu, samo zapamtite - ne započinjite priču o veri.

Festival rogonja, Roka Kanterano, Italija

festival rogonja

U svoj neobuzdanoj strasti po kojoj je Italija poznata, mora da bude i gubitnika u igri ljubavi. Svi koje su partneri prevarili i tako im "nabili rogove" mogu da se razvesele na ovom festivalu koji se u novembru održava u mestu Roka Kanterano nedaleko od Rima.

Spuštajući se u alegorijskoj povorci, učesnici ove bizarne zabave slave sve koji su "dobili rogove" recitujući satiričke kompozicije.

U šali se priča da festival ima i neslužbenog pokrovitelja, a to je bivša američka prva dama i državni sekertar Hilari Klinton.

Nedelja gusara, luka u Džordž Taunu, Kajmanska ostrva

nedelja gusara

Jedini festival koji se sredinom novembra u čast morskih razbojnika održava na Kajmanskim ostrvima je Nedelja gusara. To je veseo događaj sa mnogo muzike, plesa, kostima i igara. Počinje invazijom dve replike galija iz 17. veka u kojoj učestvuje i neobična podmornica.

Iako se priča razlikuje iz godine u godinu, princip je isti - svrgnuti guvernera i zavladati ostrvom. Uz "hepi aur" u "Hard Rok Kafeu", nagrade na Nedelji gusara možete osvojiti ako se takmičite u trčanju i plivanju, ali i brodskoj regati u kojoj se nagrađuju i najbolji kostim i najspektakularnije potonuće.

Osim mnogih uzbuđenja, ovde možete doživeti gusarsko suđenje, vatromete i razuzdane ulične zabave.

Fantazi Fest, Ki Vest, Florida, SAD

fantazi fest

Jedna od najvažnijih žurki povodom Noći veštica je ovaj festival u Floridi. Prvi put je održan 1979. kao deo jačanja lokalne turističke ponude, a pretvorio se u niz kostimiranih zabava i parada specifičnih za Ameriku. Među kostimiranim zabavama tu su P"imp end Ho parti", "Dundžeons & Dragons leder fetiš baš" i zabava u pokrivačima i bikinijima kućne proizvodnje.

Najpoznatiji je događaj je Monsters Bol, a čudovišta poput džinovskih zmija, sirena i drugih nadrealnih bića posetiocima ostaju duboko u podsvesti.

Niz zabava, među kojima je i izbor za Hemingvejevog dvojnika, počinje uličnom zabavom u karipskom stilu, a kroz Fantazi Fest koji se održava poslednje nedelje u oktobru i traje deset dana, ukupno prođe i 70.000 strašila.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Najšarenije plaže na svetu

Najšarenije plaže na svetu

Mnogim plažama falesuncobrani, ležaljke i peškiri da bi ...
Mesta idealna za raskid

Mesta idealna za raskid

Raskid u nekoj stranoj zemlji ne mora da bude tako strašan čin kao što zamišljate. ...
Karneval u Riu

Karneval u Riu

Karneval u Riu De Ženeiru zvanično počinje u poslednji petak posle uskršnjeg ...
HP
64801,oo
prava cena : 77761.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Roleri

Bicikl