16
Dec
2010

Zimovanje na francuskim skijalištima

Pregledano: 1844 puta

Kuda pobeći iz grada, a pritom se kvalitetno odmoriti, nadisati čistog vazduha, dobro provesti, razmrdati mišiće na stazama različitih težina, a pritom ne potrošiti puno novca?

Došla je zima. Naporno ste radili i došlo je vreme da odlučite kuda pobeći iz grada, a pritom se kvalitetno odmoriti, nadisati čistog vazduha, dobro provesti, razmrdati mišiće na stazama različitih težina, a pritom ne potrošiti puno novca.

 

Apsolutni hit već sezonama unazad su francuska skijališta.

 


Francuska ima hiljade kilometara ski staza, od kojih je na nekima (glečeri) moguće skijati i tokom cele godine. Staze za bordere i skijaše, za decu i profesionalce, široke i uske, uređene staze i staze za egzibicioniste koje se ne tabaju, postoje na skoro svakom skijalištu. Ski liftovi koji se koriste su savremeni, brzi i u dobrom stanju. U zavisnosti od broja skijaša koji voze jednu stazu, odnosno u zavisnosti od njene dužine i težine, postoje dvosedešne žičare, ali i višesedešnice, zatim gondole različitih kapaciteta (za 4 pa do preko 40 osoba), a ima i ski liftova tanjirača i sidara.

 


Hoteli sa kojima sarađuju naše agencije su uglavnom na samim stazama, a imaju tri i više zvezdica, često i bazen (apartmani su opremljeni i mašinom za pranje posuđa pa ponesite nekoliko tabletica).

 


Nije potrebno da ponesete zalihe hrane, jer organizatori ovih putovanja uglavnom isplaniraju kraću pauzu u podnožju, kako bi Vam omogućili da obiđete neki od tržnih centara pre nego se popnete u turističku oblast. Tada se preslišajte da li ste zaboravili kod kuće nešto bez čega ne možete nastaviti zimovanje (rukavice, kapu, aktivni donji veš, brile…). I najbitnije: cene namirnica u njihovim megamarketima su iste ili niže nego kod nas i znatno niže nego na planini.

 


Tajna niske cene ovih putovanja leži u činjenici da uplatom smeštaja van sezone, koja je kod njih od kraja januara do početka marta, dobijate gratis šestodnevni ski pass. Ako cene ovih aranžmana uporedite sa cenama u Austriji, Italiji pa čak i Sloveniji za isti period sezone, uočićete da su za otprilike 200 eura niže.

 


Neki od popularnih francuskih ski centara kod nas su Les 3 Vallées (Tri Doline), Les 2 Alps (Dva Alpa), Isola 2000 i Auron, Alpe d'Huez, Les Sybelles, Tignes, Val d'Isère... Ukoliko do sada niste bili u prilici da putujete u pravcu francuskih skijališta, toplo Vam savetujemo da počnete da bar razmišljate u tom pravcu.

Lidija Todorović

Čekamo da Lidija Todorović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Putovanja po Evropi koja ne koštaju čitavo bogatstvo

Putovanja po Evropi koja ne koštaju čitavo bogatstvo

Ovo je lista evropskih gradova čije cene omogućavaju odmor bez straha od bankrota. ...
Neobične stvari koje će ti zatrebati na putu

Neobične stvari koje će ti zatrebati na putu

Postoji nekoliko stvari (pored onih uobičajenih) koje ti mogu zatrebati na putovanju, a kojih bi se ...
Mesta koja treba da vidite za života

Mesta koja treba da vidite za života

Često to zaboravljamo, ali naša planeta ima divna mesta koja oduzimaju dah. Bar neka od njih ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 14°c

Bicikl

Roleri