16
Dec
2010

Zimovanje na francuskim skijalištima

Pregledano: 1897 puta

Kuda pobeći iz grada, a pritom se kvalitetno odmoriti, nadisati čistog vazduha, dobro provesti, razmrdati mišiće na stazama različitih težina, a pritom ne potrošiti puno novca?

Došla je zima. Naporno ste radili i došlo je vreme da odlučite kuda pobeći iz grada, a pritom se kvalitetno odmoriti, nadisati čistog vazduha, dobro provesti, razmrdati mišiće na stazama različitih težina, a pritom ne potrošiti puno novca.

 

Apsolutni hit već sezonama unazad su francuska skijališta.

 


Francuska ima hiljade kilometara ski staza, od kojih je na nekima (glečeri) moguće skijati i tokom cele godine. Staze za bordere i skijaše, za decu i profesionalce, široke i uske, uređene staze i staze za egzibicioniste koje se ne tabaju, postoje na skoro svakom skijalištu. Ski liftovi koji se koriste su savremeni, brzi i u dobrom stanju. U zavisnosti od broja skijaša koji voze jednu stazu, odnosno u zavisnosti od njene dužine i težine, postoje dvosedešne žičare, ali i višesedešnice, zatim gondole različitih kapaciteta (za 4 pa do preko 40 osoba), a ima i ski liftova tanjirača i sidara.

 


Hoteli sa kojima sarađuju naše agencije su uglavnom na samim stazama, a imaju tri i više zvezdica, često i bazen (apartmani su opremljeni i mašinom za pranje posuđa pa ponesite nekoliko tabletica).

 


Nije potrebno da ponesete zalihe hrane, jer organizatori ovih putovanja uglavnom isplaniraju kraću pauzu u podnožju, kako bi Vam omogućili da obiđete neki od tržnih centara pre nego se popnete u turističku oblast. Tada se preslišajte da li ste zaboravili kod kuće nešto bez čega ne možete nastaviti zimovanje (rukavice, kapu, aktivni donji veš, brile…). I najbitnije: cene namirnica u njihovim megamarketima su iste ili niže nego kod nas i znatno niže nego na planini.

 


Tajna niske cene ovih putovanja leži u činjenici da uplatom smeštaja van sezone, koja je kod njih od kraja januara do početka marta, dobijate gratis šestodnevni ski pass. Ako cene ovih aranžmana uporedite sa cenama u Austriji, Italiji pa čak i Sloveniji za isti period sezone, uočićete da su za otprilike 200 eura niže.

 


Neki od popularnih francuskih ski centara kod nas su Les 3 Vallées (Tri Doline), Les 2 Alps (Dva Alpa), Isola 2000 i Auron, Alpe d'Huez, Les Sybelles, Tignes, Val d'Isère... Ukoliko do sada niste bili u prilici da putujete u pravcu francuskih skijališta, toplo Vam savetujemo da počnete da bar razmišljate u tom pravcu.

Lidija Todorović

Čekamo da Lidija Todorović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Resavska pećina – čuvar tajni slovenske prošlosti

Lepote ove pećine priroda je stvarala hiljadama godina, toliko ih je bilo da se i sama zabrojala i ne zna koliko dugo ...
10 najlepših gradova u Evropi

10 najlepših gradova u Evropi

10. Inzbruk: Jedan od najvećih gradova u Austriji, okružen Alpima, svoje mesto na listi našao ...
I miris i ukus putovanja

I miris i ukus putovanja

Dileme nema: bićemo zajedno i van kuće, bez obzira na koliko se dalek put otisnuli. Grand kafa Gold se ...
KINA
7080,oo
prava cena : 8496,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 11°c

Bicikl

Roleri