Postovala: Nataša Ilić
19
Aug
2013

Mali saveti za bračne finansije

Pregledano: 3459 puta

Razmirice oko novca su jedan od tri najčešća uzroka razvoda

Nije novost da je novac jedan od glavnih uzroka svađa, pa čak i razvoda. Prema istraživanju koje je sprovela agencija "Meril Linč", čak 57 odsto bračnih parova se svađa zbog novca. Šta je zapravo glavni razlog svađa?

novac u braku

Zajedničke ili odvojene finansije?

U prošlosti, zajedničke finansije nisu bile nešto o čemu se raspravljalo. Porodica je zajednički raspolagala novcem koji je zaradila, sve se delilo. Sada su druga vremena - po pravilu oba bračna druga rade i zarađuju novac. Posebno ako se venčaju nešto kasnije, kad već imaju sređenu sopstvenu finansijsku situaciju, zajednički račun mogao bi da napravi mnoge probleme.
Parovi na različite načine rešavaju ovaj problem. Sve, naravno, zavisi od toga kako finansijski stojite vi i vaš bračni drug, koliko imate poverenja jedno u drugo i kakva vam je finansijska disciplina (pazite li na šta trošite).

stednja u braku

Evo nekoliko saveta:

Neka svako ima svoj račun, ali otvorite i jedan zajednički na koji ćete, po dogovoru, uplaćivati novac. Na primer, svaki mesec neka svako uplati jednak iznos (ili po dogovoru, u zavisnosti od mogućnosti određenu sumu) na zajednički račun koji koristite za podmirenje zajedničkih troškova – komunalije, hrana, dečje stvari… Na taj način će svako od vas imati nezavisnost u rukovanju sopstvenim novcem (nećete morati polagati nikome računa za svaki dinar koji ste potrošili), a zajedno ćete učestvovati u zajedničkim troškovima.

Pratite potrošnju, ali nemojte prstima upirati jedno u drugo kad pogledate troškove na kraju meseca. Planiranje budžeta je vrlo bitno da biste zadržali finansijsku sigurnost i stabilnost, a ne da biste optuživali jedno drugo na šta ste potrošili.

kasica prasica razbijena

Redovno zajedno razgovarajte o finansijama. Znamo da to nije uvek lako, jer svakom od vas novac predstavlja nešto drugo. Razgovor je jedini način da proverite stanje troškova, utvrdite mesečne budžete i postavite finansijske prioritete. Trebalo bi najmanje jednom godišnje da popričate o sledećim finansijskim stvarima: (1) vašem dohotku, vašim troškovima i o razlici, koja bi u idealnim uslovima mogla da bude vaša ušteda, (2) svojoj imovini, svojim obvezama, i razlici, koja predstavlja vašu neto vrednost i (3) o svom kreditnom statusu i kreditnim obavezama, tako da su svi dugovi transparentni. Jedan bi možda hteo na more, a drugi bi radije ostao kod kuće i štedeo za stan. Vrlo je bitno da razjasnite svoje polazne tačke i utvrdite šta možete da priuštite i koji vam je dugoročan finansijski cilj.

Zajednička otplata kredita – ako imate neki kredit koji otplaćujete ili veće dugovanje, zajedno napravite plan otplate dugovanja. Nemojte da se ograđujete ako je reč o kreditu vašeg supruga, jer se zadužio pre vašeg braka. U krajnjoj liniji, čitavo domaćinstvo ima zbog toga manje sredstava na raspolaganju, pa da biste manje novaca isplatili na račun kamate, dogovorite najbolji način rešavanja dugovanja. brak i novac

Probajte da živite bez dugova. Iako je lep osećaj imati nov auto ili moderan kućni bioskop, budite racionalni, pogotovo ako vam te želje donose dugove koje ćete još godinama otplaćivati. Izbegavajte koliko god je moguće trošenje preko kreditnih kartica ili uzimanje kredita, da se ne biste našli u dužničkoj spirali.

Izbegavajte finansijske tajne. Skrivanje velikih kupovina ili velikih dugova od partnera može se smatrati bračnom, finansijskom prevarom. To za sobom povlači prikrivanja, laganja, tajne, izbegavanje razgovora sa partnerom… Što bi moglo da uništi vaš brak.

Zajedno se suočite sa finansijskom krizom. Bez obzira koliko planirali i pričali o novcu, čak i štedeli, uvek se mogu dogoditi neočekivani problemi poput gubitka posla, bolesti, većih kvarova u kući ili na automobilu,  elementarne nepogode koji sa sobom povlače i finansijsku krizu. Tada opet popričajte, kontrolišite svaki dinar, nemojte trošiti na gluposti, već pažljivo isplanirajte da bi što bolje i lakše preživeli taj period.

 

Izvor: zena.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Mali saveti za bračne finansije

Mali saveti za bračne finansije

Nije novost da je novac jedan od glavnih uzroka svađa, pa čak i razvoda. Prema istraživanju koje je ...
Kako da štednja postane životna navika

Kako da štednja postane životna navika

Ako bi Vam ušteda novca postala navika, bili biste u mogućnosti da povećate stanje na računu ...
Luksuzni stanovi se lako rasprodaju

Luksuzni stanovi se lako rasprodaju

U Beogradu postoji stalna potržnja za luksuznim stanovima na dobrim lokacijama, uprkos ceni od oko 2.500 i 3.000 ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -1°c
min -3°c

Bicikl

Roleri