16
May
2014

Čemu služi NLP

Posle nekoliko decenija postojanja u Sjedinjenm Američkim Državama, neurolingvističko programiranje ili NLP počelo je i kod nas sve češće da se pominje.

NLP su ovde najpre počeli da proučavaju, ali i primenjuju ljudi iz sfere prodaje i biznisa, kako bi bili uspešniji u poslovnoj komunikaciji. Vremenom, neurolingvističko programiranje postalo je prihvaćeno i u nešto širim krugovima. S obzirom na to da se primenom ovih tehnika postiže bolja komunikacija sa drugima, ali i sa samim tobom, kao i lakše ostvarivanje nekih ciljeva, moglo bi da se kaže da NLP služi za ostvarivanje ličnog razvoja, odnosna napretka.

Kako funkcioniše NLP

Neurolingvističko programiranje se u suštini zasniva na tome da nam pomogne da u načinu razmišljanja i komunikaciji primenimo model ponašanja i komunikacije nekoga ko je u svojoj oblasti ostvario veliki uspeh. Na kraju krajeva (ili na početku) NLP je tako i nastao. Džon Ginder i Ričard Bedler su sedamdesetih godina prošlog veka pokušali da uoče šta je to što troje vrhunskih psihoterapeuta toga doba izdava od ostalih i šta je to što im je zajedičko. S obzirom na to da su pomenuti psiholozi bili čuveni u to vreme, Ginder i Bedler su pretpostavili da ih karakteriše određen skup uverenja, način razmišljanja i poseban način komunikacije sa svojim klijentima. Razultate svojih zapažanja Gidner i Bedler su oubličili u jedan komunikacioni model koji su nazvali neuroligvističko rogramiranje ili NLP. Dakle, ovaj modelse u samam početku primenjivao samo na oblast psihoterapije, ali je u narednim godinama polako počeo da se širi i na trgovinu, biznis, međuljudske odnose, sport i tako dalje. Kao jedan komunikacioni model NLP se primenjuje svuda gde postoji potreba za efikasnom kominikacijom među ljudima, ali pomaže i u opštem samorazvoju pojedinca, u smislu bolje usredsređenosti na cilj i lakšeg dolaženja do istog.

Modelovanje je na neki način z onoga koji uči prečica da dođe do određenog cilja. Dakle, način funkcionisanja nekog nadprosečno uspešnog profesionalca se uzima kao model kako bi trebalo razmišljati, delati i komunicirati. Na osnovu toga, uskađujete i vlastito ponašanje i tako izbegavate da do rezultata dođete metodom pokušaja i greške, već preskačete taj korak. Dakle, NLP je više praksa nego teorija. Opširnije o NLP-u ovde.

Nikola Stojanović

Čekamo da Nikola Stojanović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Povratak na posao posle godišnjeg odmora: Mali saveti za vraćanje u rutinu

Povratak na posao posle godišnjeg odmora: Mali saveti za vraćanje u rutinu

U poslednje vreme pojam depresije se spominje sve češće. Kad nastupi zima, najčešće slušate o ...
Najava stručne konferencije o medijskim trendovima (SEMPL)

Najava stručne konferencije o medijskim trendovima (SEMPL)

Stručna konferencija o medijskim trendovima (SEMPL), koja ...
Pet znakova da vam se šef udvara

Pet znakova da vam se šef udvara

Znate li da prepoznate razliku između prijateljskog čavrljanja na poslu sa vašim nadređenim, od udvaranja? ...
KINA
4200,oo
prava cena : 5040,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 6°c

Roleri

Bicikl