16
May
2014

Čemu služi NLP

Posle nekoliko decenija postojanja u Sjedinjenm Američkim Državama, neurolingvističko programiranje ili NLP počelo je i kod nas sve češće da se pominje.

NLP su ovde najpre počeli da proučavaju, ali i primenjuju ljudi iz sfere prodaje i biznisa, kako bi bili uspešniji u poslovnoj komunikaciji. Vremenom, neurolingvističko programiranje postalo je prihvaćeno i u nešto širim krugovima. S obzirom na to da se primenom ovih tehnika postiže bolja komunikacija sa drugima, ali i sa samim tobom, kao i lakše ostvarivanje nekih ciljeva, moglo bi da se kaže da NLP služi za ostvarivanje ličnog razvoja, odnosna napretka.

Kako funkcioniše NLP

Neurolingvističko programiranje se u suštini zasniva na tome da nam pomogne da u načinu razmišljanja i komunikaciji primenimo model ponašanja i komunikacije nekoga ko je u svojoj oblasti ostvario veliki uspeh. Na kraju krajeva (ili na početku) NLP je tako i nastao. Džon Ginder i Ričard Bedler su sedamdesetih godina prošlog veka pokušali da uoče šta je to što troje vrhunskih psihoterapeuta toga doba izdava od ostalih i šta je to što im je zajedičko. S obzirom na to da su pomenuti psiholozi bili čuveni u to vreme, Ginder i Bedler su pretpostavili da ih karakteriše određen skup uverenja, način razmišljanja i poseban način komunikacije sa svojim klijentima. Razultate svojih zapažanja Gidner i Bedler su oubličili u jedan komunikacioni model koji su nazvali neuroligvističko rogramiranje ili NLP. Dakle, ovaj modelse u samam početku primenjivao samo na oblast psihoterapije, ali je u narednim godinama polako počeo da se širi i na trgovinu, biznis, međuljudske odnose, sport i tako dalje. Kao jedan komunikacioni model NLP se primenjuje svuda gde postoji potreba za efikasnom kominikacijom među ljudima, ali pomaže i u opštem samorazvoju pojedinca, u smislu bolje usredsređenosti na cilj i lakšeg dolaženja do istog.

Modelovanje je na neki način z onoga koji uči prečica da dođe do određenog cilja. Dakle, način funkcionisanja nekog nadprosečno uspešnog profesionalca se uzima kao model kako bi trebalo razmišljati, delati i komunicirati. Na osnovu toga, uskađujete i vlastito ponašanje i tako izbegavate da do rezultata dođete metodom pokušaja i greške, već preskačete taj korak. Dakle, NLP je više praksa nego teorija. Opširnije o NLP-u ovde.

Nikola Stojanović

Čekamo da Nikola Stojanović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Organizujte datoteke na računaru

Organizujte datoteke na računaru

Organizovanje računarske datoteke je izazovan, a ponekad i dugotrajan zadatak. Ako se ne snalazite ...
Tražite posao? Evo šta treba da izbegavate!

Tražite posao? Evo šta treba da izbegavate!

Ulaganje malo vremena U potrazi za poslom ključna reč je ...
Najava stručne konferencije o medijskim trendovima (SEMPL)

Najava stručne konferencije o medijskim trendovima (SEMPL)

Stručna konferencija o medijskim trendovima (SEMPL), koja ...
KINA
10920,oo
prava cena : 13104,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 0°c

Bicikl

Roleri