Postovala: Nataša Ilić
19
Oct
2013

Da li znate pravilno da se rukujete?

Pregledano: 3380 puta

Rukovanje je retka prlika da dodirnemo drugu osobu. U većini zemalja rukovanje se podrazumeva na početku i na kraju susreta. Ruke se obično protresu pet do sedam puta

Iako je opšte prihvaćeno da se rukujete sa osobom koju susrećete prvi put, ima okolnosti u kojima nije dobro da ruku ponudite prvi. Stisak ruke, doduše, jeste znak dobrodošlice, ali ipak je važno pre toga odgovoriti sebi na nekoliko pitanja: Da li sam dobrodošla? Da li je toj osobi drago što se vidi sa mnom? rukovanje

Rukovanje je posebno važno u poslovnom okruženju. Jedno istraživanje je pokazalo da svaki peti čovek ima slab stisak ruke, zbog čega ih poslodavci na intervjuu eliminišu već u prvih pet sekundi. Poslodavci za vreme razgovora sa potencijalnim kandidatima neretko koriste nekoliko korisnih taktika da bi procenili osobu. Jedna od njih je i rukovanje, koje poput blic-testa otkriva o kakvom je kandidatu reč. Zato, ako tražite posao, ovo je definitivno nešto na što morate da obratite pažnju.

Dominantno i podložno rukovanje

Postoji mnogo vrsta rukovanja, dobrih i loših, kao i onih kojima se svesno ili nesvesno prenosi neka poruka.

Nadmoć se prenosi kad ruku položite tako da je prilikom rukovanja vaš dlan okrenut prema dole. Nije potrebno da dlan bude okrenut potpuno prema dole, ali ga valja staviti u položaj da je okrenut dole u odnosu na dlan druge osobe i to će njoj pokazati da ste spremni da vodite glavnu reč u susretu koji sledi.

Obrnuto od rukovanja koje iskazuje uticaj je pružanje ruke dlanom prema gore. To je izraženo kada drugoj osobi želite da prepustite kontrolu ili, da omogućite da oseti da vlada situacijom.

Kada se rukuju dve osobe od uticaja, počinje simbolična borba, jer svaka od njih nastoji da dlan okrene u položaj na dole. Rezultat je stisak pri kome oba dlana ostaju u uspravnom položaju, jer svaki nastoji da unese osećaj poštovanja i bliske veze prema onom drugom.  Takav stisak pokazuje otac sinu kada ga podučava rukovanju kakvo dolikuje pravom muškarcu.   

Način rukovanja

pozdravno rukovanjeKretanje dlanom prema dole je najagresivniji način rukovanja, jer drugome daje malo izgleda da uspostavi izjednačen odnos. Takav stisak je tipičan za agresivne, dominantne muškarce koji uvek prilaze prvi.

Rukavica je način stiska ruke koji se naziva i političkim rukovanjem. Osobi sa kojom se rukuje, inicijator pokušava da dokaže da je vredan poverenja i častan, ali kad se  takvim načinom služi osoba koju ste prvi put upoznali, učinak je obrnut. Rukavica se primenjuje samo prema ljudima koje dobro poznajete.

Ljigava riba je vrsta rukovanja kada vam se čini da se rukujete sa ljigavom ribom. Ovakav način rukovanja je nepopularan i većina ljudi takvo rukovanje  povezuje sa karakterom slabića, najviše zbog lakoće kojom se dlan okreće.

Zverski stisak je vrsta rukovanja gde vam neko toliko stiska ruku da vas ostavlja bez krvi u ruci. Ovakav stisak je je znak agresivnih, tvrdih tipova.

Hvatanje prstiju je rukovanje koje je promašilo cilj. Osoba greškom zgrabi prste. Čak i ako se takva osoba čini srdačnom i ljubaznom prema vama, ona u stvari nema samopouzdanja.

Male tajne pravilnog rukovanja

Izbegavajte sve ovo navedeno. Loš stisak ruke može vas doživotno obeležiti. Zato je neophodno razvijati ga, unapređivati i poboljšavati.

 • Rukovanje se obično događa kada stojite, u poziciji "licem-u-lice" i ne bi trebalo da se rukujete u sedećem položaju osim ako druga osoba takođe sedi. Ustajanje će pokazati poštovanje prema drugoj osobi, ali i sebi samima.
 • Vaš stisak treba da bude čvrst, ali ne toliko da to postane neprijatno. I naravno, treba ga prilagoditi onome sa kim se rukujete (stiska treba da je slabiji sa starijim osobama).
 • Obratite pažnju i na to da su vam ruke su čiste i suve i da nemate veliko prstenje koje može da nažulja drugu osobu
 • Pri rukovanju vaš dlan treba da je paralelan ruci koju primate i da gleda na zemlju – izbegavajte dominantno i podložno rukovanje.
 • Osobu sa kojom se rukujete uvek gledajte u oči, u suprotnom poništavate smisao samog rukovanja i umesto toga šaljete signal neiskrenosti, pa čak i podlosti.
 • Ruku osobe sa kojoim se rukujete protresite dva puta. Tri puta je krajnja granica - čak i ako želite da pružite osećaj topline, sve duže od toga je neprimereno.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Greške prilikom ulepšavanja koje vas mogu koštati radnog mesta

Greške prilikom ulepšavanja koje vas mogu koštati radnog mesta

Verovale ili ne svojim navikama kad je lepota u pitanju možete same sebi da otežate put do ...
Recite ono što mislite!

Recite ono što mislite!

Reći ono što se misli je veština koja je potrebna i u poslovnim, ali i ličnim (ljubavnim i prijateljskim) ...
Organizujte datoteke na računaru

Organizujte datoteke na računaru

Organizovanje računarske datoteke je izazovan, a ponekad i dugotrajan zadatak. Ako se ne snalazite ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
 • Može ali jako retko
 • Nema šanse, potpisujem
 • Može, sve zavisi od partnera
 • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
 • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -2°c
min -4°c

Bicikl

Roleri