Postovala: Nataša Ilić
15
Jul
2013

Gubitak posla i kako se izboriti sa tim u braku

Pregledano: 2530 puta

Gubitak posla i plate može biti velik udarac i stres za vaš brak, isto kao i za vaš bankovni račun. Bez obzira da je li reč o planiranoj odluci ili potpuno neočekivanom gubitku posla, psihološka i finansijska prilagođavanja mogu da budu teška

Saznajte šta možete očekivati kada vam se dogodi rez sa dva na jedan prihod i kako da dane ili mesece do pronalaska posla (partnerovog pronalaska posla) učinite malo podnošljivijim i lakšim.

Razmišljanje da je sve "naše"

Ovo je jedna od najtežih mentalnih promena koje ćete morati da prihvatite u slučaju gubitka posla. Teško je kada se odjednom nađete u toj poziciji i osećaćete se kao teret, a ne podrška i oslonac u porodici. Jedini način na koji vi i vaš partner možete nastaviti dalje u pozitivnom tonu jeste da donesete odluku od samog početka da ste vi tim i da sav novac koji dolazi u kuću delite kao partneri. Ako ste vi ti koji ste izgubili posao, situacija u kojoj morate da tražite novac od supruga može da prouzrokuje osećaj inferiornosti u vezi u kojoj ste do tada bili jednaki. Upravo ćete taj osećaj zajednički "preboleti" i naučiti da  funkcionišete na nov, "zajednički" način – bez osećaja krivice i bez stvaranja osećaja krivice od strane koja sada pokriva sve troškove.

nezaposlena zena

A sada - rez!

Možda ste navikli da odlazite u restorane na večeru ili da naručujete jelo, da imate čistačicu ili bejbisiterku, jednom mesečno da priuštite mini šoping. Sa rezovima u prihodima, morate da smanjite i svoje troškove. Na papir morate da stavite dosadašnje troškove i prihode, kao i trenutno stanje. Tada morate da odlučite koje ćete troškove srezati, jer ih sada ne možete priuštiti. Napravite novi budžet i držite ga se.

Ako je moguće, pripremite se

Ako se slučajno nalazite u situaciji u kojoj znate da ćete kroz nekoliko meseci ostati bez posla probajte postepeno da smanjujete troškove. Tako ćete najlakše u praksi videti šta je najizvodljivije, gde ćete najlakše uštedeti, bez čega možda ne možete i slično. Na taj način ćete videti i jeste li nešto preskočili ili izostavili u svom budžetu. A ovo će vam dati i priliku da se postepeno naviknete na trenutnu situaciju.

bez para

Razgovarajte o svojim novim ulogama

Sednite sa partnerom i iskreno porazgovarajte o tome kako će vaše domaćinstvo funkcionisati jednom kada ostanete na samo jednoj plati. Morate popričati i o tome šta se može preduzeti po pitanju traženja novog posla. Hoće li partner bez posla trenutno ostati kod kuće sa decom i čekati neku bolju priliku ili je potrebno prihvatiti bilo kakav posao... Porazgovarajte i o novim ulogama u kući, o ravnopravnosti uprkos tome što jedno od vas dvoje trenutno nema posao. Novonastalu situaciju potrebno je objasniti i deci, koja više neće moći da dobiju baš sve što požele...

Stalno komunicirajte!

Ovo se nadovezuje na prethodnu stavku. Prelazak sa dva prihoda na samo jedan neće proći glatko, osim u slučaju da oboje razgovarate međusobno otvoreno, iskreno i često – o svemu, a pogotovo o tome kako i koliko će vam se promeniti život. Važno je da oboje osećate slobodu da izrazite svoje iskreno mišljenje i brige – tako ćete se mnogo lakše uhvatiti u koštac sa trenutnom situacijom, a zajedno ćete se lakše i izvući iz nje.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Napredujte na poslu i kad niste zadovoljni zadacima

Napredujte na poslu i kad niste zadovoljni zadacima

Mnogi ljudi su ovih dana shvatili da imaju sreće jer imaju posao. Ali, za one koji se dosađuju na ...
Kolege sa kojima ne treba da delite postelju

Kolege sa kojima ne treba da delite postelju

S obzirom da većina nas provodi veći deo dana na poslu, nije ništa čudno ako se dese ...
Da vas lakše nađu poslodavci: Uredite vaš LinkedIn profil

Da vas lakše nađu poslodavci: Uredite vaš LinkedIn profil

Uredite svoj profil pomoću ovih saveta kako bi vas potencijalni poslodavci brže i lakše ...
QUADRO
8754,oo
prava cena : 10504.8,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 18°c

Roleri

Bicikl