Postovala: Nataša Ilić
15
Jul
2013

Gubitak posla i kako se izboriti sa tim u braku

Pregledano: 2382 puta

Gubitak posla i plate može biti velik udarac i stres za vaš brak, isto kao i za vaš bankovni račun. Bez obzira da je li reč o planiranoj odluci ili potpuno neočekivanom gubitku posla, psihološka i finansijska prilagođavanja mogu da budu teška

Saznajte šta možete očekivati kada vam se dogodi rez sa dva na jedan prihod i kako da dane ili mesece do pronalaska posla (partnerovog pronalaska posla) učinite malo podnošljivijim i lakšim.

Razmišljanje da je sve "naše"

Ovo je jedna od najtežih mentalnih promena koje ćete morati da prihvatite u slučaju gubitka posla. Teško je kada se odjednom nađete u toj poziciji i osećaćete se kao teret, a ne podrška i oslonac u porodici. Jedini način na koji vi i vaš partner možete nastaviti dalje u pozitivnom tonu jeste da donesete odluku od samog početka da ste vi tim i da sav novac koji dolazi u kuću delite kao partneri. Ako ste vi ti koji ste izgubili posao, situacija u kojoj morate da tražite novac od supruga može da prouzrokuje osećaj inferiornosti u vezi u kojoj ste do tada bili jednaki. Upravo ćete taj osećaj zajednički "preboleti" i naučiti da  funkcionišete na nov, "zajednički" način – bez osećaja krivice i bez stvaranja osećaja krivice od strane koja sada pokriva sve troškove.

nezaposlena zena

A sada - rez!

Možda ste navikli da odlazite u restorane na večeru ili da naručujete jelo, da imate čistačicu ili bejbisiterku, jednom mesečno da priuštite mini šoping. Sa rezovima u prihodima, morate da smanjite i svoje troškove. Na papir morate da stavite dosadašnje troškove i prihode, kao i trenutno stanje. Tada morate da odlučite koje ćete troškove srezati, jer ih sada ne možete priuštiti. Napravite novi budžet i držite ga se.

Ako je moguće, pripremite se

Ako se slučajno nalazite u situaciji u kojoj znate da ćete kroz nekoliko meseci ostati bez posla probajte postepeno da smanjujete troškove. Tako ćete najlakše u praksi videti šta je najizvodljivije, gde ćete najlakše uštedeti, bez čega možda ne možete i slično. Na taj način ćete videti i jeste li nešto preskočili ili izostavili u svom budžetu. A ovo će vam dati i priliku da se postepeno naviknete na trenutnu situaciju.

bez para

Razgovarajte o svojim novim ulogama

Sednite sa partnerom i iskreno porazgovarajte o tome kako će vaše domaćinstvo funkcionisati jednom kada ostanete na samo jednoj plati. Morate popričati i o tome šta se može preduzeti po pitanju traženja novog posla. Hoće li partner bez posla trenutno ostati kod kuće sa decom i čekati neku bolju priliku ili je potrebno prihvatiti bilo kakav posao... Porazgovarajte i o novim ulogama u kući, o ravnopravnosti uprkos tome što jedno od vas dvoje trenutno nema posao. Novonastalu situaciju potrebno je objasniti i deci, koja više neće moći da dobiju baš sve što požele...

Stalno komunicirajte!

Ovo se nadovezuje na prethodnu stavku. Prelazak sa dva prihoda na samo jedan neće proći glatko, osim u slučaju da oboje razgovarate međusobno otvoreno, iskreno i često – o svemu, a pogotovo o tome kako i koliko će vam se promeniti život. Važno je da oboje osećate slobodu da izrazite svoje iskreno mišljenje i brige – tako ćete se mnogo lakše uhvatiti u koštac sa trenutnom situacijom, a zajedno ćete se lakše i izvući iz nje.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ne zovu vas na razgovor za posao? Možda je problem u vašem CV-ju!

Ne zovu vas na razgovor za posao? Možda je problem u vašem CV-ju!

I dok od 792.888 nezaposlenih u Srbiji bar polovina aktivno traži posao, a od te polovine njih možda ...
Kako da pregovarate o zaradi kad dobijete poslovnu ponudu

Kako da pregovarate o zaradi kad dobijete poslovnu ponudu

Imate dobru biografiju i zadovoljni ste kako je prošao intervju, i sada je novi posao skoro ...
Društvene mreže mogu da vam ugroze karijeru: Evo kako!

Društvene mreže mogu da vam ugroze karijeru: Evo kako!

Baš one stvari za koje mislite da imaju pozitivan uticaj, zapravo loše utiču na vaš ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 0°c

Bicikl

Roleri