Postovala: Ona portal
28
Nov
2010

Kako da pregovarate o zaradi kad dobijete poslovnu ponudu

Pregledano: 2028 puta

Imate dobru biografiju i zadovoljni ste kako je prošao intervju, i sada je novi posao skoro Vaš. Ali, pre nego što podnesete ostavku na svoju trenutnu poziciju, potrebno je da okončate bitnu stvar vezanu za novi posao, a to je: pregovor o plati. Kada ste dobili ponudu za posao, tražite izvesno vreme da razmislite, a zatim se pripremite i dajte svoj predlog.

 


1.
Procenite koliko je novi posao vredan. Koristite svoje obrazovanje i iskustvo, posao u struci i ostale informacije da procenite trenutnu tržišnu vrednost za tu poziciju. Na sajtu "Infostuda" možete naći korisne informacije o platama u Srbiji u Vašoj struci.

 

2. Razmotrite svoje jake tačke. Navedite svoje snage i vrednost koju donosite novom poslodavcu, i naglašavajte ih u toku pregovora.

 

3. Pitajte za ne-novčane naknade. Budite upoznati sa mogućim privilegijama i beneficijama, kao i načinima da povećate Vašu zaradu. Na primer, možda ste spremni da prihvate nekoliko dodatnih dana odmora godišnje u zamenu za nekoliko hiljada dinara po plati.

 

4. Vežbajte pregovore. Ako Vas pitanje plate čini nervoznim, praksa sa prijateljem ili članom porodice će pomoći. Zamolite ih da igraju ulogu potencijalnog poslodavca. Neka vaš partner u praksi izbaci neke neočekivane prepreke i uvežbajte kako ćete odgovoriti na lukav komentar ili na platu nižu od željene ponude.

 

5. Tražite pisanu formu dogovora. Kada ste završili sa pregovorom o plati i beneficijama sa novim poslodavcem, tražite detalje na papiru. Nelegitimni poslodavac će imati problema da Vam dostavi ponudu u pisanom obliku, tako da, ako odbije vaš zahtev, optužuje Vas za nedostatak poverenja i pokušava da Vas nagovori da prihvatite usmeni dogovor, neka Vam to bude znak da postoji nešto ozbiljno loše.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Umrežavanje - novi put do posla!

Umrežavanje - novi put do posla!

Društvene mreže su postale, ne samo lakši način komuniciranja sa prijateljima i ...
Imate problem sa konkurencijom? Ništa strašno!

Imate problem sa konkurencijom? Ništa strašno!

Budite svesne konkurencije Ignorisanje nije jedan od načina kako se ...
O čemu ne treba pričati na poslu!

O čemu ne treba pričati na poslu!

Prijateljstvo sa nekim kolegama na poslu je neizbežno, a to je i dobar način ...
CANON
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 2°c

Bicikl

Roleri