Postovala: Ona portal
28
Nov
2010

Kako da pregovarate o zaradi kad dobijete poslovnu ponudu

Pregledano: 2103 puta

Imate dobru biografiju i zadovoljni ste kako je prošao intervju, i sada je novi posao skoro Vaš. Ali, pre nego što podnesete ostavku na svoju trenutnu poziciju, potrebno je da okončate bitnu stvar vezanu za novi posao, a to je: pregovor o plati. Kada ste dobili ponudu za posao, tražite izvesno vreme da razmislite, a zatim se pripremite i dajte svoj predlog.

 


1.
Procenite koliko je novi posao vredan. Koristite svoje obrazovanje i iskustvo, posao u struci i ostale informacije da procenite trenutnu tržišnu vrednost za tu poziciju. Na sajtu "Infostuda" možete naći korisne informacije o platama u Srbiji u Vašoj struci.

 

2. Razmotrite svoje jake tačke. Navedite svoje snage i vrednost koju donosite novom poslodavcu, i naglašavajte ih u toku pregovora.

 

3. Pitajte za ne-novčane naknade. Budite upoznati sa mogućim privilegijama i beneficijama, kao i načinima da povećate Vašu zaradu. Na primer, možda ste spremni da prihvate nekoliko dodatnih dana odmora godišnje u zamenu za nekoliko hiljada dinara po plati.

 

4. Vežbajte pregovore. Ako Vas pitanje plate čini nervoznim, praksa sa prijateljem ili članom porodice će pomoći. Zamolite ih da igraju ulogu potencijalnog poslodavca. Neka vaš partner u praksi izbaci neke neočekivane prepreke i uvežbajte kako ćete odgovoriti na lukav komentar ili na platu nižu od željene ponude.

 

5. Tražite pisanu formu dogovora. Kada ste završili sa pregovorom o plati i beneficijama sa novim poslodavcem, tražite detalje na papiru. Nelegitimni poslodavac će imati problema da Vam dostavi ponudu u pisanom obliku, tako da, ako odbije vaš zahtev, optužuje Vas za nedostatak poverenja i pokušava da Vas nagovori da prihvatite usmeni dogovor, neka Vam to bude znak da postoji nešto ozbiljno loše.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kolege sa kojima ne treba da delite postelju

Kolege sa kojima ne treba da delite postelju

S obzirom da većina nas provodi veći deo dana na poslu, nije ništa čudno ako se dese ...
Poboljšajte biznis koristeći fejsbuk

Poboljšajte biznis koristeći fejsbuk

Mnogi ljudi žele da saznaju sve što fejsbuk ima da ponudi, posebno kada su u pitanju njihovi ...
Koketirajte na poslu

Koketirajte na poslu

U poslovnim razgovorima, žene bi trebalo da budu “vesele” a ne ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 9°c

Bicikl

Roleri