Postovala: Nataša Ilić
15
Oct
2012

Koketirajte na poslu

Pregledano: 2502 puta

Ako ste na poslovnom sastanku, znate i sami da ne bi trebalo da koketirate. Ipak, malo flerta, tvrde naučnici, može da pomogne poslovnim ženama da napreduju u karijeri

U poslovnim razgovorima, žene bi trebalo da budu  “vesele” a ne “stroge”, pošto  ih prijateljski izraz čini pristupačnijima, tvrdi tim naučnika iz SAD i Velike Britanije.

Iako ta formula funkcioniše onda kad žena u poslu koketira sa muškarcem, isti princip ne važi ako je situacija obrnuta. Naime, koketiranje ne znači da ste započeli igru koja vodi ka seksu, već je znak društvenog šarma i lične snage. koketiranje na poslu

Istraživanje objavljeno u časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin", podelilo je sto muškaraca i žena u parove, a ispitanici su zamoljeni da ocene veštine i stil onog drugog. Jedna grupa žena je imala zadatak da bude ozbiljna i stroga u pregovorima, a druga vedra, koketna i prijateljski raspoložena.

Žene koje su bile najbolji pregovarači muškarci su ocenili kao društveno šarmantne, ali muškarce koji su se pokazali koketnima žene nisu ocenile kao “dobre”, piše "Daily Mail".

Profesor Lora Krej kaže da se koketiranje može pretvoriti u poverenje, što je veoma  važan element uspeha  kod poslovnih razgovora.
- Žene su istovremeno posmatrane kao snažne i prijatne, što znači da je kombinacija ženskog šarma u pregovorima tehnika koja pali - dodala je.

Doktorka Krej kaže da koketiranje nije neprofesionalno ako ono ostaje na nivou prijateljskog komuniciranja.

- Ključno je da dok koketirate imate na umu da ste posebne. Budite verodostojni. Zabavite se. To će se pretvoriti u poverenje i vi ćete lakše pregovarati – naglašava Krejeva.

Ketrin Hakim
, sociolog iz Londona koja je napisala knjigu “Honey Money” (Slatki novac)  tvrdi da i muškarci i žene imaju svoj "erotski kapital" koji može da bude iskorišćen na putu ka uspehu.

- Patrijarhalne ideologije su banalizovale ženski erotski kapital da bi obeshrabrile žene da ga ostvare. Na žalost, radikalne feministkinje danas ojačavaju patrijarhalne moralne primedbe na primenu erotskog kapitala. Zašto ne bismo slavili ženstvenost? Zašto niko ne podstiče žene da koriste muškarce kad god mogu? – pita se Hakimova.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Gradite svoje samopouzdanje

Gradite svoje samopouzdanje

Stidljivost je osobina koja karakteriše veliki procenat stanovništva, ali u nekoliko ...
Pet znakova da vam se šef udvara

Pet znakova da vam se šef udvara

Znate li da prepoznate razliku između prijateljskog čavrljanja na poslu sa vašim nadređenim, od udvaranja? ...
Šta treba pitati na razgovoru za posao?

Šta treba pitati na razgovoru za posao?

U ovim teškim i neizvesnim vremenima, kada posle dugo vremena dobijete pozv na razgovor za posao, ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -1°c

Roleri

Bicikl