Postovala: Nataša Ilić
15
Oct
2012

Koketirajte na poslu

Pregledano: 2606 puta

Ako ste na poslovnom sastanku, znate i sami da ne bi trebalo da koketirate. Ipak, malo flerta, tvrde naučnici, može da pomogne poslovnim ženama da napreduju u karijeri

U poslovnim razgovorima, žene bi trebalo da budu  “vesele” a ne “stroge”, pošto  ih prijateljski izraz čini pristupačnijima, tvrdi tim naučnika iz SAD i Velike Britanije.

Iako ta formula funkcioniše onda kad žena u poslu koketira sa muškarcem, isti princip ne važi ako je situacija obrnuta. Naime, koketiranje ne znači da ste započeli igru koja vodi ka seksu, već je znak društvenog šarma i lične snage. koketiranje na poslu

Istraživanje objavljeno u časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin", podelilo je sto muškaraca i žena u parove, a ispitanici su zamoljeni da ocene veštine i stil onog drugog. Jedna grupa žena je imala zadatak da bude ozbiljna i stroga u pregovorima, a druga vedra, koketna i prijateljski raspoložena.

Žene koje su bile najbolji pregovarači muškarci su ocenili kao društveno šarmantne, ali muškarce koji su se pokazali koketnima žene nisu ocenile kao “dobre”, piše "Daily Mail".

Profesor Lora Krej kaže da se koketiranje može pretvoriti u poverenje, što je veoma  važan element uspeha  kod poslovnih razgovora.
- Žene su istovremeno posmatrane kao snažne i prijatne, što znači da je kombinacija ženskog šarma u pregovorima tehnika koja pali - dodala je.

Doktorka Krej kaže da koketiranje nije neprofesionalno ako ono ostaje na nivou prijateljskog komuniciranja.

- Ključno je da dok koketirate imate na umu da ste posebne. Budite verodostojni. Zabavite se. To će se pretvoriti u poverenje i vi ćete lakše pregovarati – naglašava Krejeva.

Ketrin Hakim
, sociolog iz Londona koja je napisala knjigu “Honey Money” (Slatki novac)  tvrdi da i muškarci i žene imaju svoj "erotski kapital" koji može da bude iskorišćen na putu ka uspehu.

- Patrijarhalne ideologije su banalizovale ženski erotski kapital da bi obeshrabrile žene da ga ostvare. Na žalost, radikalne feministkinje danas ojačavaju patrijarhalne moralne primedbe na primenu erotskog kapitala. Zašto ne bismo slavili ženstvenost? Zašto niko ne podstiče žene da koriste muškarce kad god mogu? – pita se Hakimova.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šefovi u suknjama: Došlo je vreme za promene i otvorenu komunikaciju

Šefovi u suknjama: Došlo je vreme za promene i otvorenu komunikaciju

Nova istraživanja u političkom i korporativnom vođstvu pokazuju da mnogi misle da bi žene napravile bolji posao kad ...
Društvene mreže - vaš saveznik u dobijanju posla!

Društvene mreže - vaš saveznik u dobijanju posla!

Ovde je reč o već poznatoj činjenici: potencijalni poslodavac će vas "proveriti" preko Gugla, pre ...
Čist hedonizam u Boeing-u 777

Čist hedonizam u Boeing-u 777

Raznovrsno arapsko meze, bogat izbor vrhunskih sireva, vina i slatkiša, a la carte meni, TV ekran osetljiv na ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Roleri

Bicikl