Postovala: Nataša Ilić
11
Jun
2013

Ne zovu vas na razgovor za posao? Možda je problem u vašem CV-ju!

Pregledano: 2789 puta

Možda ste napisali vrlo loš CV i molbu za posao…

I dok od 792.888 nezaposlenih u Srbiji bar polovina aktivno traži posao, a od te polovine njih možda 20 odsto ima dobro i kvalitetno napisane CV-jeve i molbe za posao, 30 odsto bi trebalo da poradi na njima, a ostatak je toliko loše sročen, neprimereno napisan, gramatički i pravopisno netačan, da se potencijalni poslodavci mogu samo slatko nasmejati kada ih pročitaju.

Poznato je da su molba za određeni posao i CV prvi pogled poslodavca na vas, pre nego što vas pozove na razgovor, upozna i porazgovara sa vama. U moru nezaposlenih, vaš CV mora da bude dobro sročen, čitljiv, pregledan, a vaše prednosti i sposobnosti moraju da se jasno ističu. pisanje cv-ja

Na žalost, ma koliko saveta neke osobe pročitale, iznova prave iste greške. Evo koje su, po nama, najgore i zbog kojih gotovo sigurno nikada nećete biti ni pozvani na razgovor.

Gramatičke i pravopisne greške

Događaju se svima, ali se ne smeju dogoditi u vašem CV-ju. Ni jedna! Pošto napišete CV i molbu za posao, ostavite ih da malo "odstoje", bar sat-dva i ponovo ih pažljivo pročitajte. Ako niste sigurni u svoje lektorisanje, dajte nekoj osobi da pažljivo pročita CV. Pitajte za mišljenje osobu koja ima iskustva. Ištampajte CV, jer ćete na taj način lakše videti svoje greške i eventualno loše poravnavanje margina, proreda, podebljanih, velikih i malih slova i slične greške, koje nisu toliko uočljive na ekranu.

Prilagodite svoj CV poslu za koji se javljate

Generički CV-jevi danas ne prolaze, jer ih poslodavci ih vide sa Marsa. To se posebno odnosi na bolje plaćane poslove, mada se danas i za slabije plaćena i ne toliko popularna zanimanja treba potruditi. Dakle, ako se javljate na primer za sekretaricu, u CV-ju istaknite koje kvalifikacije i iskustvo (ako ga imate), a u molbi za posao ukratko napišite zašto biste želeli da radite baš u toj firmi kao sekretarica. Isto važi za posao prodavačice, marketing menadžera, TV voditelja! Uopštene molbe i CV-jevi nikad ne prolaze dobro.

razgovor za posaoŠaljite CV u pravilnom formatu

U vreme elektronske pošte, većina komunikacija, pa i slanje CV-jeva i molbi se šalje upravo tim putem. To može biti vrlo lak zadatak, ali se neki odlučuju za slanje svojih molbi i CV-jeva u čudnim, neprimerenim formatima koji nisu za pisanje CV-jeva.

Šaljite CV koji je već urađen u aplikaciji namenjenoj za to, kao što su Open Office ili MS Office (Word) i slične aplikacije. Nemojte da šaljete CV direktno napisan u imejlu, jer ako na vašem imejlu izgleda dobro, ne znači da će tako biti i onome ko dobija. Osim toga, CV poslat u atačmentu izgleda primerenije. Držite se standarda i jednostavnosti.

Ako poslodavac traži da mu se CV-jevi i molbe šalju isključivo imejlom, učinite tako. Ne šaljite CV slati poštom, ni na bilo koju drugi način. I obrnuto.

CV treba da je profesionalan

Vaš CV i molba treba da izgledaju profesionalno, dakle, najbolje da je CV napisan na beloj podlozi sa crnim slovima. CV-ijevi u različitim bojama izgledaju neozbiljno i neprofesionalno. Izbegavajte upotrebu znakova kao što su smajliji, razne animacije, fotografije, pisanje raznih filozofskih ili srceparajućih poruka, pisanje tužnih životnih priča…

Ne šaljite vaše fotografije, sem ukoliko se to od vas izričito ne traži. Takođe, fotografija koju šaljite treba da bude profesionalna u svakom smislu. Naime, mnogi imaju običaj da fotografišu sebe u odelima, dostojanstvenim pozama i slično, a u njihovoj pozadini nalazi se nered (razbacana odeća, obuća, stari ormani...)

Dakle, najvažniji je profesionalan i ozbiljan utisak! Ako ste poslali stotine molbi i dobili samo nekoliko ili ni jedan poziv na razgovor za posao, razmislite u čemu je problem. Možda je vreme da promenite CV.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
2
Tužno
2
Srećno
1
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

10 koraka do uspešnog biznisa

10 koraka do uspešnog biznisa

Niko ne želi da mu sopstveni biznis propadne, ali perspektiva je nešto ...
Ponašajte se pristojno! Psovke na radnom mestu nisu prihvatljive!

Ponašajte se pristojno! Psovke na radnom mestu nisu prihvatljive!

Čini se da je danas psovka sasvim normalna pojava. Nekima je to postalo toliko uobičajen način ...
Iskoristite do 25% popusta za sve letove u biznis i ekonomskoj klasi

Iskoristite do 25% popusta za sve letove u biznis i ekonomskoj klasi

Kompanija Qatar Airways otvorila je 21. oktobra u ponoć četvorodnevni maraton globalne prodaje tokom kog će putnici ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 18°c

Roleri

Bicikl