Postovala: Nataša Ilić
02
Oct
2013

Ponašajte se pristojno! Psovke na radnom mestu nisu prihvatljive!

Pregledano: 3587 puta

Šala koja sadrži ružnu reč za vreme jutarnje kafe ili pauze, možda će nekome ulepšati dan, ali česta psovanja mogu da u potpunosti naruše kredibilitet osobe

Čini se da je danas psovka sasvim normalna pojava. Nekima je to postalo toliko uobičajen način komunikacije da više ni ne primjećuju da ih izgovaraju. Psovka je većini postala poštapalica koju ne mogu lako da izbace iz govora.

ljutnja i psovanje

Nije neobično da se rečnik iz svakodnevnog života preseli i u poslovno okruženje. Nije ništa strašno ako se neki put opsuje na poslu.

Ništa strašno ako se neki put opsuje na poslu, ali ako se to događa često, onda to može pokazati pogrešnu sliku neke osobe. Psovanje na radnom mestu odaje utisak da je osoba koja to izgovara nervozna, bez kontrole nad situacijom i u najmanju ruku da ne zna osnovne manire ponašanja, što ostavlja loš utisak ne samo na nju, nego na celu firmu.

Treba spomenuti da je psovanje vrlo zanimljiv fenomen, jer čim više osoba u nekom okruženju koristi psovku u komunikaciji to će postaje prihvatljivo. Zato, ako ste jedna od osoba koje vole u različitim situacijama da opsuju ili da nekog "počaste" arsenalom sočnih reči, dobro razmislite sledeći put.

Evo šta je prihvatljivo u poslovnom okruženju, a šta nije.

psovanje


Psovka s vremena na vreme

Problemi sa kompjuterom, imejlom, manje i veće neprijatnosti na poslu mogu da budu povod za psovku, posebno kada ste u poznatom okruženju sa poznatim ljudima i kolegama. Osim toga, neka masna šala za vreme jutarnje kafe ili pauze, može nekom i da ulepša dan. To su ispadi koji su u potpunosti prihvatljivi.

Takođe, u nekim situacijama usmerena psovka može čak da ima pozitivne reakcije, jer uz pomoć nje ćete naglasiti da je reč o važnoj stvari. Češće psovke od spomenutih situacija su neprimerene, i mogu da stvore negativan imidž , srozati poštovanje kod nadređenih, kolega, poslovnih partnera. Česte i neprimerene psovke će narušiti kredibilitet na dugoročnom planu.

bez psovki

Agresivno psovanje

Psovanje radi uvrede i povređivanja je definitivno nešto od čega se treba suzdržati. Ako i pomislite nešto o nekome, ne treba to da kažete na glas. Ne samo da izgovaranje psovki nije pristojno, to je rečnik koji nije primeren za poslovno okruženje i odaje utisak da se osoba ponaša neprofesionalno i nevaspitano. Osim toga, vređanje nekog na taj način je kontraproduktivno i ponižavajuće.

Psovke se ponekad mogu činiti bezazlene ako ih neko često upotrebljava, ali na duže, to će biti obeležje po kome će drugi pamtiti i prepoznavati neku osobu, što je vrlo loša osobina, koja može da utiče na dugoročne odnose na poslu, ali i mogućnost napredovanja. 

Kao što smo već naglasili, psovanje može da ostavi utisak da osoba nema kontrolu nad situacijom i samom sobom, posebno ako psuje u  napetim situacijama, svađama i raspravama, kada se dokazuje sopstvena vrednost.

Cenzura i kontrola

Ako imate naviku da često psujete, morate da pronađete snagu i volju da prestanete ili bar smanjite tu vrstu vokabulara na minimum. Prvo, morate postati svesni šta govorite i koliko psujete, da biste shvatili kakav problem imate.


Česta psovka može da bude znak nedostatka samopouzdanja ili je postala navika, da je se ne možete otarasiti. Osobe najčešće psuju kada su ljute, ali kod nas Srba poprima razmere folklora i nečega što je "normalna" komunikacija, jer se psuje uvek i svuda. Razlika je samo u tonu.


Kada želite da izgovorite psovku, duboko udahnite i izgovorite rečenicu bez ubacivanja ružnih reči. Posle toga razmislite zbog čega psujete. Kontrolišite se i neka vam za početak cilj bude jedan dan bez psovanja. To je samo početak.

kasica prasica za psovanje

Pokušajte i sa "kasicom prasicom" protiv psovanja. Svaki puta kada izgovorite psovku, u kasicu stavite deset dinara. Verujte, vrlo brzo će se napuniti, a to će vas naterati da se kontrolišete. Naravno, novac ne sme da bude namenjen vama.


Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Rizici E-poslovanja

Rizici E-poslovanja

E-poslovanje je elektronski oblik poslovanja preko Interneta. Ovom poslovnom modelu je ...
Organizujte datoteke na računaru

Organizujte datoteke na računaru

Organizovanje računarske datoteke je izazovan, a ponekad i dugotrajan zadatak. Ako se ne snalazite ...
Poboljšajte biznis koristeći fejsbuk

Poboljšajte biznis koristeći fejsbuk

Mnogi ljudi žele da saznaju sve što fejsbuk ima da ponudi, posebno kada su u pitanju njihovi ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 11°c

Bicikl

Roleri