Postovala: Nataša Ilić
05
Aug
2013

Rešite se stresa na poslu

Pregledano: 3138 puta

Svako, pre ili kasnije, oseti težinu stresa na poslu. Kako biste smanjili napetost i stres u svom poslovnom životu, pojednostavite ga uz pomoć ovih saveta

Stres na poslu može biti fizička ili emocionalna reakcija na visoka očekivanja. Prema istraživanju koje je sproveo Univerzitet Nortvestern, više od polovine Amerikanaca smatra da im je posao "ekstremno stresan", a 25 odsto misli da je posao jedini uzročnik stresa u njihovom životu. Iako se ovo istraživanje odnosi na SAD, pretpostavljamo da ni kod nas situacija ne bi bila mnogo drugačija.

Previše stresa može prouzrokovati niz drugih problema, posebno zdravstvenih, zato je sada pravo vreme da odmah počnete da radite na tome da pojednostavite svoj poslovni život i počnete da živite zdravije i bezbrižnije.

koristite kalendar


Koristite kalendar

Koristiti kalendar (i pridržavanja svih obaveza u njemu koje ste isplanirali) je najbolji način da smanjite stres na radnom mestu. Bilo da radite u kancelariji ili od kuće, planirajte svaki dan i obaveze poređajte po važnosti. Dozvolite sebi više vremena za završavanje komplikovanih zadataka, a ostavite vremena i za pauze. Prvo obavite najteže (ili najmrskije) zadatke, a zatim ostatak vremena ispunite svakodnevnim stvarima kao što su sortiranje mejlova ili proveravanje i planiranje obaveza za naredni dan.

stres na poslu
 
Rešite se nereda

Kako se snalazite na svom radnom mestu imaće veliki uticaj na to koliko ćete toga obaviti u jednom danu. Kao i kod kalendara, vi želite radno mesto koje će vam pomagati da sve obavite što efikasnije i brže. Zato je uvek dobro da je radno mesto uredno, bez ikakvih nepotrebnih stvari. Bar jednom nedeljno organizujte svoj radni prostor, bacite sve nepotrebne papire, spremite ono što morate sačuvati... Neka vam uredan bude i kompjuter. Da li vam trebaju sve te desktop ikone? Sklonite sve što vam ne treba. Rad u urednoj okolini pomoći će vam da zadržite fokus na poslu, a smanjiće stres koji osećate.

pomaganje kolegama

Naučite reći "ne"

Koliko god vi bili altruistično raspoloženi, potpuno je u redu s vremena na vreme drugima reći "ne" kada vas zamole za pomoć. Ako vaše kolege stalno traže vašu pomoć, a to vam otežava obavljanje vaših poslova, uljudno im se izvinite i recite da nažalost nemate slobodnog vremena. Ako uvek budete na raspolaganju drugima, počeće da to koriste da zloupotrebljavaju vašu dobrotu. Reći nekome "ne" nije loša stvar – to vas uči kako da balansirate sopstvene i tuđe potrebe.

opustite se

Ostavite posao na poslu

Da biste pojednostavnili svoj poslovni život, potrudite se da posao ne nosite kući. Ovo se odnosi i na stvaran posao, ali i na probleme koje možda imate na poslu. Ako se vozite do posla, iskoristite vreme vožnje s posla za opuštanje i rešavanje negativne energije. Pokušajte da ne mislite o poslu sve dok ponovo ne odete tamo sledećeg dana. Ako radite kod kuće, napravite raspored, sami sebi odredite radno vreme i držite se toga. Samo zato što radite kod kuće ne znači da nikada ne možete napustiti kancelariju. I u jednoj i drugoj situaciji potrebni su disciplina i dosta truda, ali definitivno se isplati ostaviti posao na poslu - bićete srećniji, zdraviji i smireniji.

 

Izvor: zena.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Na putu do stalnog posla

Na putu do stalnog posla

Od nečega treba početi, a ni jedan početak nije lak. Ponekad treba prihvatiti bilo kakav ...
Da li posao pogubno utiče na vas i vašu vezu?

Da li posao pogubno utiče na vas i vašu vezu?

Nekima od nas posao je izvor velikog zadovoljstva. Drugima je on samo nužno zlo ili ...
Tražite posao? Evo šta treba da izbegavate!

Tražite posao? Evo šta treba da izbegavate!

Ulaganje malo vremena U potrazi za poslom ključna reč je ...
KINA
112800,oo
prava cena : 135360,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -3°c

Bicikl

Roleri