Postovala: Ona portal
28
Nov
2010

Rizici E-poslovanja

Pregledano: 4249 puta

E-poslovanje je elektronski oblik poslovanja preko Interneta. Ovom poslovnom modelu je porasla popularnost kao tehnologiji koja je napredovala sa manjom i boljom računarskom opremom. Mnoge firme danas vode poslovanje isključivo putem Interneta i nikad neće otvoriti tradicionalne prodavnice. Iako elektronsko poslovanje može lako da počne i zahteva malo gotovine unapred, uvek postoji rizik u bilo kom biznisu pa i u ovom.

 


Sistematski rizik
Sistematski rizik je rizik kompanija sa celog tržišta ili tržišnog segmenta u kome firma posluje. Klasičan primer sistematskog rizika na tržištu e-biznisa je krah „dotkom" kompanija u 2000. I 2001-oj godini. Neke kompanije su započele e-poslovanje i postale javne, a zatim su kupljene od strane druge e-kompanije. Većina e-kompanija je imala mali protok gotovine i nije bila u stanju da napravi profit. Ova preduzeća su pri rastu finansijske stabilnosti, stvorila neodrživi ekonomski mehur koji je pukao, uništavajući mnoge „dotkom" kompanije. Iako se ova vrsta sistematskog rizika ne može ponovo javiti, većina tržišnih segmenata teži radu u poslovnim ciklusima, raste, dostiže ciljeve i ugovara nove poslove. Vlasnici i preduzetnici e-biznisa moraju biti u stanju da procene svoj segment tržišta i plan za svaku fazu u poslovnom ciklusu.

 


Bezbednosni rizik
E-poslovanje ima mnogo različitih vrsta rizika vezanih za bezbednost svojih poslovnih informacija i informacija o klijentima. Računarski virusi i hakeri stalno pokušavaju da upadnu u online kompanije i kradu identitet korisnika i finansijske informacije. Ovi rizici bezbednosnih snaga e-biznisa doveli su do korišćenja softvera i šifrovanja kodova koji ograničavaju sposobnost autsajdera da uđu u sisteme.

 


Poslovni rizik
Poslovni rizik se odnosi na rizik kompanije u uspešnosti obavljanja poslovanja svaki dan. Ovi rizici obuhvataju inventar, plate, režijske troškove ili rešavanje vezanih problema. Većina kompanija u e-poslovanju nema fizičke lokacije ili skladišta, tako da se mora osloniti na lance snabdevanja da bi potrošači dobili robu. U svako doba posao zavisi od pojedinaca ili drugih firmi koje vrše distribuciju robe, i to znatno može da poveća rizik. Poslovni rizik se javlja i ako kompanija nije u mogućnosti da kupi zalihe i prosledi ih kroz lanac snabdevanja brzo i efikasno.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ne volite svoj posao? Ove tri stvari mogu vam promeniti negativno razmišljanje

Ne volite svoj posao? Ove tri stvari mogu vam promeniti negativno razmišljanje

Neki imaju zahtevne klijente i kratke rokove. Drugi imaju šefove koji su nekompetentni, nesimpatični i koji ...
Tražite posao? Evo šta treba da izbegavate!

Tražite posao? Evo šta treba da izbegavate!

Ulaganje malo vremena U potrazi za poslom ključna reč je ...
Poslovne veze: korisne samo muškarcima

Poslovne veze: korisne samo muškarcima

Kada smo u potrazi za poslom, nije tajna da kosistimo sva raspoloživa sredstva da do ...
VIVAX
7454,oo
prava cena : 8944.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 37°c
min 19°c

Bicikl

Roleri