Postovala: Ona portal
28
Nov
2010

Rizici E-poslovanja

Pregledano: 4341 puta

E-poslovanje je elektronski oblik poslovanja preko Interneta. Ovom poslovnom modelu je porasla popularnost kao tehnologiji koja je napredovala sa manjom i boljom računarskom opremom. Mnoge firme danas vode poslovanje isključivo putem Interneta i nikad neće otvoriti tradicionalne prodavnice. Iako elektronsko poslovanje može lako da počne i zahteva malo gotovine unapred, uvek postoji rizik u bilo kom biznisu pa i u ovom.

 


Sistematski rizik
Sistematski rizik je rizik kompanija sa celog tržišta ili tržišnog segmenta u kome firma posluje. Klasičan primer sistematskog rizika na tržištu e-biznisa je krah „dotkom" kompanija u 2000. I 2001-oj godini. Neke kompanije su započele e-poslovanje i postale javne, a zatim su kupljene od strane druge e-kompanije. Većina e-kompanija je imala mali protok gotovine i nije bila u stanju da napravi profit. Ova preduzeća su pri rastu finansijske stabilnosti, stvorila neodrživi ekonomski mehur koji je pukao, uništavajući mnoge „dotkom" kompanije. Iako se ova vrsta sistematskog rizika ne može ponovo javiti, većina tržišnih segmenata teži radu u poslovnim ciklusima, raste, dostiže ciljeve i ugovara nove poslove. Vlasnici i preduzetnici e-biznisa moraju biti u stanju da procene svoj segment tržišta i plan za svaku fazu u poslovnom ciklusu.

 


Bezbednosni rizik
E-poslovanje ima mnogo različitih vrsta rizika vezanih za bezbednost svojih poslovnih informacija i informacija o klijentima. Računarski virusi i hakeri stalno pokušavaju da upadnu u online kompanije i kradu identitet korisnika i finansijske informacije. Ovi rizici bezbednosnih snaga e-biznisa doveli su do korišćenja softvera i šifrovanja kodova koji ograničavaju sposobnost autsajdera da uđu u sisteme.

 


Poslovni rizik
Poslovni rizik se odnosi na rizik kompanije u uspešnosti obavljanja poslovanja svaki dan. Ovi rizici obuhvataju inventar, plate, režijske troškove ili rešavanje vezanih problema. Većina kompanija u e-poslovanju nema fizičke lokacije ili skladišta, tako da se mora osloniti na lance snabdevanja da bi potrošači dobili robu. U svako doba posao zavisi od pojedinaca ili drugih firmi koje vrše distribuciju robe, i to znatno može da poveća rizik. Poslovni rizik se javlja i ako kompanija nije u mogućnosti da kupi zalihe i prosledi ih kroz lanac snabdevanja brzo i efikasno.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vratiti se na posao ili ostati kući?

Vratiti se na posao ili ostati kući?

Jedna od teških odluka za novopečene roditelje je odlučivanje da li da se vrate na ...
Da vas lakše nađu poslodavci: Uredite vaš LinkedIn profil

Da vas lakše nađu poslodavci: Uredite vaš LinkedIn profil

Uredite svoj profil pomoću ovih saveta kako bi vas potencijalni poslodavci brže i lakše ...
Mudrolije: Šef ili radnik pitanje je sad!

Mudrolije: Šef ili radnik pitanje je sad!

1. Redovna plata Jedna od velikih prednosti je to što svaki mesec ...
KINA
4200,oo
prava cena : 5040,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 10°c

Roleri

Bicikl