Postovala: Nataša Ilić
20
Sep
2012

Šta treba pitati na razgovoru za posao?

Pregledano: 4181 puta

Kako da ne ispadnete loš kandidat za radno mesto zbog neprimerenih pitanja

U ovim teškim i neizvesnim vremenima, kada posle dugo vremena dobijete pozv na razgovor za posao, treba da znate kako da tu šansu ne prokockate. Nervoza i trapavost mogu biti glavni neprijatelji na intervjuu za radno mesto. Nikome nije prijatno da se nađe pred nepoznatim ljudima i da se trudi da ostavi što bolji utisak. Nepromišljene izjave, nenamerne greške i brzopletost mogu da vas koštaju zaposlenja. 

Hladna glava i spremnost na svakakav razvoj situacije, mogu vam biti od velike pomoći. Posebno je bitno da se ne zaletite sa nekim neprimerenim pitanjem. Zato, proverite u daljem tekstu koja pitanja ne treba da postavljate osobi koja vas intervjuiše da ne bi upropastile šansu za dobitak  poslanervoza na razgovoru za posao

 • Nikada nemojte da pitate koliko vremena treba da prođe da bi napredovale, već postoje li mogućnosti za napredovanjem i u kom vremenskom periodu.

 

 • Osobi koja vas intervjuiše moglo bi da bude veoma neprijatno ako je pitate da li ste po njegovom/njenom mišljenju dobra osoba za taj posao. Zaobiđite takva pitanja i insistiranja već tražite se predstave kvalifikacije koje bi osoba trebalo da ima ne bi li dobila posao za koji konkuriše. 

 

 • Nikako ne nasedajte na razne glasine i tračeve o firmi, čak i ako su do vas došli i putem ”najpouzdanijih” izvora. Zabadanje nosa u poslovanje uopšte nije dobra ideja.  Objasnite da ste se raspitivali o poslovanju firme i da ste se susreli sa određenim tvrdnjama, ali da ne znate jesu li istinite. 

 

 • Ne detaljišite stvari vezane za vaše potencijalne radne dužnosti. Sve o poslu što vam je bitno može se sažeti u jednu rečenicu tipa: Možete li mi reći kako bi izgledao jedan prosečni radni dan u vašoj firmi?

 

 • Pohlepu po pitanju bonusa za zaposlene i novčanih isplata stimulacija, ostavite van kancelarije. Jednostavno se inetersujte šta bi najviše mogle da volite na tom random mestu. 

 

 • Negativan pristup takođe nije poželjan na razgovoru, zato umesto da pitate koja je najgora stvar na poslu, saznajte  šta bi tačno bio najveći izazov ako se odluče da vas zaposle. 

 

 • Lakomislenost je veliki neprijatelj na razgovoru za posao. Pre nego što saznate koliko je još ljudi apliciralo za radno mesto, pitajte koliko će im trebati vremena da vam jave konačnu odluku. 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Greške prilikom ulepšavanja koje vas mogu koštati radnog mesta

Greške prilikom ulepšavanja koje vas mogu koštati radnog mesta

Verovale ili ne svojim navikama kad je lepota u pitanju možete same sebi da otežate put do ...
Ne zovu vas na razgovor za posao? Možda je problem u vašem CV-ju!

Ne zovu vas na razgovor za posao? Možda je problem u vašem CV-ju!

I dok od 792.888 nezaposlenih u Srbiji bar polovina aktivno traži posao, a od te polovine njih možda ...
Da li je vaš šef psihopata?

Da li je vaš šef psihopata?

Nekada se verovalo da su psihopate kriminalci sa teretom teških dela na leđima, ali danas ...
KINA
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
 • Svaki dan sam u teretani
 • Sezona u solarijumu je otvorena
 • Nisam,ugojila sam se 10 kila
 • Da,za borbu sa alergijama
 • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl