17
Aug
2011

Uznemiravanje na poslu: stres koji utiče na porodicu

Pregledano: 3720 puta

Svakodnevno vređanje koje neko trpi na poslu, utiču na njegov porodični život.

Ako imate sreće, svaki dan odlazite na posao nasmejani jer vas tamo očekuje prijateljska atmosfera. Oni manje srećni se svakodnevno suočavaju sa bezobzirnim kolegama koji im ne daju mira. Takvi neretko vređaju, ogovaraju i ponižavaju svoje saradnike. Tako ugroženi radnici su pod velikim pritiskom svakog radnog dana, a kako jedna studija pokazuje, sve to utiče na njihove porodice, pa čak i na poslovni život njihovog partnera.

 

Zamislite količinu stresa koju neko ko je svakog dana uznemiravan na poslu oseća... Svojevrsna tortura koju neko doživljava od nehumanog kolege koji omalovažava, vređa, kritikuje i daje razne negativne komentare ostavlja velike posledice na psihičko zdravlje. Onaj ko je izložen takvom stresu, ne može da ga se tako lako reši kada je kraj radnog vremena i kada kreće kući. To je nešto što se ne zaboravlja sa lakoćom, pogotovo što se sve to ponavlja iz dana u dan.

 

vredjanje na posluŽrtve saradnika koji uživaju maltretirajući druge taj stres nose kući. Na poslu ih to ometa u radu, manje su efikasni i gube samopouzdanje, a kod kuće ih to sprečava da normalno izvršavaju obaveze. To dalje ima za posledicu to da partner mora više da se angažuje oko kuće i dece, što zatim utiče na njegov poslovni život. Nagomilan stres vodi do neraspoloženja, nekad čak i do depresije što svakako ostavlja traga i u ljubavnom odnosu.

 

Iako mnogi veruju da su osobe koje sve to moraju da trpe suštinski slabe ličnosti, ne mora nužno biti tako. Neretko su oni koji vređaju nadređeni koji prete otkazom i sličnim, pa strah od gubitka posla i smanjene plate teraju podređene da ćute i trpe. Često odlazak sa tog radnog mesta nije moguć, pa je potrebno drugo rešenje.

 

Pored toga što se ovakvo ponašanje treba prijaviti nadležnima, uznemiravani (zbog kompleksnosti slučaja) mogu pomoć potražiti kod psihologa koji će ih uputiti kako da se nose sa takvim situacijama, kako da povrate samopouzdanje i mir. Opšti savet bi bio da treba imati vere u sebe i svoj rad. Treba uložiti trud da bismo došli do stadijuma gde nas opaske tuđih neće pogađati. Na uvrede ne treba odgovarati istim, nego se koncentrisati na posao i svoje kvalitete. Rad na sebi, bavljenje hobijem i sportom može dovesti do jačeg boljeg mišljenja o sebi, a samim tim i do smanjenja stresa prouzrokovanog kritikama na račun naše ličnosti.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Da li je vaš šef psihopata?

Da li je vaš šef psihopata?

Nekada se verovalo da su psihopate kriminalci sa teretom teških dela na leđima, ali danas ...
Da li znate pravilno da se rukujete?

Da li znate pravilno da se rukujete?

Iako je opšte prihvaćeno da se rukujete sa osobom koju susrećete prvi put, ima okolnosti u kojima nije dobro da ...
Započnite posao od kuće

Započnite posao od kuće

Želite da budete sam svoj gazda, dosadio vam je rad za male pare, nemate ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min 1°c

Bicikl

Roleri