08
Jun
2013

Sami svoj majstor - kako da zidovima i drvenariji vratite stari sjaj?

Pregledano: 14892 puta

Ako ste rešili da zavrnete rukave, te sami okrečite i ofarbate drvenariju, pratite naša uputstva. Neka to bude jednostavno i lako, a opet temeljno i efikasno!

Za kvalitetno i brzo renoviranje stana od presudnog značaja su dobre ideje, još bolja organizacija i pripremljen alat. Krečenje i farbanje drvenarije i stolarije svakako su najlakši i najpovoljniji način da obnovite vaš dom. Kada ste odlučili kojim bojama da ukrasite zidove, prvo se pobrinite da prostorija koju adaptirate ima dovoljan protok vazduha radi brzog sušenja, kao i da vam alat bude na dohvat ruke. Dakle - četke, valjci, gleterice, najlon za zaštitu nameštaja, kante, samolepljiva traka, šmirgla, rukavice...

Kada je sve spremno, zasucite rukave i pravac u avanturu renoviranja.

Farbanje zidova - kako da sama okrečim?

Za krečenje je od presudnog značaja dobra podloga, te ne zaboravite da dobro pripremite zidne površine. Ukoliko je zid nov i omalterisan, prvenstveno ga je potrebno izgletovati, a eventualne pukotine i fisure ispuniti koristeći gips ili akrilni ispunjivač. Ponekad je neophodno staviti i mrežicu da se pukotine ne bi ponovo javljale. Dok sam ja renovirala stan po preporuci prijatelja otkrila sam fantastični akrilni ispunjivač Sandtex filler, koji me je doslovce spasao muke i oporavio zidove moje sobice.

Nakon što se glet osuši, išmirglajte zid pod reflektorom, otprašite i nanesite jednu ruku podloge, ali i akrilnu disperziju. Uverila sam se da je dobra podloga zlata vredna, krečenje čini lakšim i preciznjim, a krajnji rezultat lepšim i konkretnijim. I ovom prilikom pomogla mi je podloga iz linije Sandtex proizvoda, tačnije odličan proizvod Sandtex stabilising solution.

Bitno je znati da ako zid već krasi akrilna boja, mora da se očisti, a potom na sasvim suv zid valja direktno naneti nove akrilne boje, bez podloge.

   krecenje stana

U slučaju da na zidu imate poludisperziju, najbolje je da sve ogulite, preglegletujete, pa onda površinu dalje tretirate kao novu. Ako nemate mogućnosti da stare slojeve gulite, samo premažite bojom, ali onda akrilna boja gubi svoja svojstva( perivost, veliku prekrivnu moć...). Ukoliko skidate tapete, obavezno očistite ostatke lepka, pregletujte,a dalje površinu tretirajte kao novu.
 

Sa krečenjem treba početi od najviših delova prostorije, spuštajući se nadole. Bitno je da se prvo okreči plafon, da se kasnije ne bi bojom isprskali zidovi. Na početku uz pomoć četke ofarbajte ivice - spojeve plafona i zida i uglove, a zatim valjkom okrečite plafon. Posle sušenja, istim sistemom nanesite novi sloj boje (drugu ruku) i ostavite da se dobro osuši.

Tek posle plafona, na redu su zidovi. Najbolje je da uz pomoć četke ofarbate ivice - spojeve plafona i zidova, spojeve između zidova, uglove, ivice prozora i vrata i sve one delove koje valjak ne može da dohvati. Zatim valjkom okrečite sve što je ostalo neofarbano odozgo - nadole. Boju razmazujte potezima gore - dole i eventualno levo - desno, pazivši da ne ostanu vidljivi potezi valjkom. Posle sušenja, istim sistemom nanesite novi sloj boje (drugu ruku) i ostavite da se dobro osuši.

  

Farbanje drvenarije, stolarije, prozora i vrata

Farbanje drvenarije otpočnite šmirglanjem, ukoliko je drvo novo. Zatim ga otprašite i nanesite odgovarajuću podlogu. Neravnine i pukotine ispuniti koristeći git za drvo, potom prešmirglajte, otprašite i nanesite odgovarajuću podlogu.

Kod već farbanog drveta, nema potrebe za potpunim uklanjanjem postojećih slojeva, osim ako nisu u izuzetno lošem stanju. Postojeću boju očistiti od nečistoća, blago prešmirglajte, otprašite i nanesite novi sloj boje, bez podloge. Ukoliko ipak morate potpuno ukloniti postojeće premaze učinite to fenom ili hemijskim sredstvom i uz pomoć alata za skidanje stare boje sa drveta.

Ako se nanosi poluprovidni premaz bajc, potrebno je ga stavljati isključivo na čisto drvo, da bi struktura drveta ostala vidljiva.

   farbanje drvenarije

Ako ste na sebe preuzeli i posao farbanja prozora i vrata, pre svega skinite kvake da vam ne bi smetale pri radu. Za što bolji učinak takođe je potrebno skinuti vrata i prozore pre farbanja i uraditi prvo štokove i ragastole, pa tek onda ofarbati vrata i prozore. Najbolji rezultati se postižu kvalitetnim četkama (staklasto vlakno) ili moher valjkom. Potrebno je dobro razvući farbu, da ne bi ostali vidljivi tragovi četke/valjka.

Prozore i spoljna vrata treba farbati po sunčanom danu i ujutru, da bi bilo vremena da se osuše slojevi pre mraka.

   farbanje vrata

Najčešći problemi tokom renoviranja i kako ih rešiti

1. Pukotine na zidu: Obično se javljaju zbog lošeg kvaliteta glet mase ili kada koristite krhku boju preko nekog jačeg materijala, na primer mat preko sjajne boje.

Rešenje: Pukotine na zidu i fisure ispunite koristeći već pomenuti akrilni ispunjivač Sandtex filler, a po potrebi staviti mrežicu da se pukotine ne bi ponovo javljale. Ukolito slabiju, mat boju nanosite preko sjajne boje ne zaboravite da preko nje nanesete proveren proizvode poput Crown Trade P.S.B. Stain Block Primer ili Grip Extreme Fast Drying.

2. Smola na čvorovima: Preterano lučenje smole na pojedinim vrstama drveta zna da pravi problem pri farbanju i adekvatnoj zaštiti drveta.

Rešenje: Fen za skidanje farbe pomoći će vam u uklanjanju smole. Odmah nakon toga očistite površinu drveta metil alkoholom da bi se uklonili ostaci. Naneti git za drvo u dva sloja.

3. Tragovi četke na zidu: Tragovi četke ostaju ako je alat lošijeg kvaliteta ili je boja previše gusta i nanešena u previše debelom nanosu.

Rešenje: Obezbedite kvalitetnije četke, a boju nanosite i razvlačite ravnomerno, sa ukrštenim potezima i uvek odižite četku od površine što laganije.

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
3
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dekorativne betonske saksije

Dekorativne betonske saksije

Ukoliko smatrate da posedujete makar malo kreativnosti, onda će vam naš predlog biti i te kako interesantan! ...
9 najboljih boja za zidove koje se uklapaju uz sve (1.deo)

9 najboljih boja za zidove koje se uklapaju uz sve (1.deo)

9. Ekspolozija neutralnosti: Kada su lepo nanešene, bež, krem, boja slonovače ...
Sveži i mirisni trenuci koji traju čak sto dana

Sveži i mirisni trenuci koji traju čak sto dana

Očaravajuće Silan Classic Fresh Moments i Silan Aromatherapy Perfume Moments linije ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 6°c
min 3°c

Bicikl

Roleri