Postovala: Milica Zorić
19
Apr
2011

Svi smo mi Petar

Pregledano: 1706 puta

Diplomac iz Amerike konkurisao za posao 313 puta bez odgovora

Ne mogu da prestanem da mislim o Petru (obaveštenje za mog dragog: Ne razbijaj kompijuter pre nego što pročitaš nastavak teksta!!). Znači, nisam se zaljubila nego pronašla. Prepoznala u njegovoj priči. Istoj muci. Verovatno se pronašao i svako od vas. Petar je oličenje mladih u Srbiji i naših šansi u njoj. Da ne pomislite  kako sam odlepila (skroz), završila u nekoj političkoj sekti ili onoj drugoj pa pričam o Sv. Petru, evo  pojašnjenja.

Petar Ranković, beograđanin, diplomirao je na Državnom univerzitetu Njujork u SAD sa prosečnom ocenom 3.1 (od mogućih 4) i vratio se u Srbiju. Da bih izbegla da zazvučim kao sporna reklamna kampanja jednog privatnog fakulteta neću reći I POGREŠIO. Ali izgledalo je da je baš tako. Ponosan na svoje svetsko obrazovanje ponadao se da će ga Srbija dočekati raširenih ruku. Na aerodromu ga je dočekala bliža rodbina a to je ostao i jedini doček. Ali mu je zato Srbija pripremila hladan tuš i podsećanje odakle je otišao. Čak 313 neodgovorenih aplikacija za posao. Za tri meseca neumorno je slao svoju poprilično zavidnu biografiju na 313 adresa, dobio samo dva odgovora i nijedan poziv na razgovor. (?!)
U momentu neverice između tragičnog i komičnog, napravio je i lažni CV,  napisao da je diplomirao u Njujorku, magistrirao u Luganu, a praksu sticao kroz poslove finansijskih menadžera u firmama u Barseloni i Milanu. Dodao je i da govori pet stranih jezika. Od odgovora ni traga ni glasa. Kontak sa vanzemaljcima među iskustvom bi možda nešto promenio. Jeste da bi mu uzvratili mejl sa linkom www.lazalazarevic.rs. ali bi bar dobio odgovor.

 I recite vi sad meni, ko je ovde lud? Naravno, u nemogućnosti da bilo šta uradi obratio se medijima. A mi kada smo čuli njegovu priču samo smo tugaljivo pogledali na naše "skromne" CV-je i zapitali se da li da ih ubacimo u kamin (koji naravno nemamo jer nemamo ni svoj stan a kamoli kamin u njemu) ili napravimo aviončić deci (koju takođe nemamo jer nemamo od čega da ih izdržavamo).
 
I zato ne prestajem da mislim na Petra. Na nas. Na ono što nas čeka. Na sve godine koje smo proveli nad knjigom. Tešili se da će se isplatiti. Kladim se da je i Petar verovao. Stvarnost mu je lupila šamar. I volela bih da mogu optimistično da završim ovaj tekst. Evo pokušaću. Petrov apel u javnosti je ipak neko čuo i 314. prijava je bila uspešna.
 
Ali ne vidim kako nas ostale da utešim. Nema dovoljno TV stanica za sve one koji bi rekli isto. Koliko puta ste čuli “Nađi vezu. Učlani se u stranku. Poltroniši. To ti je Srbija.”?
 
E pa neću da prihvatim. Odbijam. I ako nada umire poslednja, neću joj dozvoliti da me nadživi. Verujem u to bolje sutra. I u inat svima "njima", NIKADA NEĆU PRESTATI DA VERUJEM!

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vreme je za Galaxy S III mini!

Vreme je za Galaxy S III mini!

Kompanija Samsung Electronics Ltd, predstavila je model GALAXY S III mini, kompaktnu ...
Savršena čistoća i svežina koja traje

Savršena čistoća i svežina koja traje

Zbog brojnih obaveza u toku dana dame često traže brzo, efikasno i ...
I brojevi mobilnih telefona postaju mobilni

I brojevi mobilnih telefona postaju mobilni

Svakom od nas se do sada desila bar jedna promena broja mobilnog telefona. Setite se samo muke ponovnog ...
WEG
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 11°c

Roleri

Bicikl