Postovala: Senka Ivetić
19
Sep
2012

Bidermajeri u trendu ( 1. deo)

Pregledano: 12133 puta

Bidermajer je naziv dobio po istoimenom stilu, koji se vremenom proširio i na dizajn korpi, nakita, tašni... Ipak, prva asocijacija na reč bidermajer definitivno ostaje – svadbeni buket.

Venčanje je jedno od najsrećnijih i najveselijih događaja u životu. Ono predstavlja novi početak, novo poglavlje života sa voljenom osobom. Osim tog zadovoljstva koje je podrazumevano osećanje kako mladenaca, tako i njihovih porodica, ono zahteva mnoštvo pripreme. Tu su prostor u kome će se održati svadba, svečano odelo za mladoženju, venčanica za mladu, muzika, gosti…Ali jedan, naizgled sitan, detalj svakog venčanja jeste cveće. Cvećem se ukrašava prostorija u kojoj se održava svadba ali je ujedno i neizostavni detalj mladinog stajlinga. Naime, kroz istoriju održala se tradicija da mlada nosi buket cveća- bidermajer. Svakako, ovaj običaj menjao se kroz vreme u pogledu značenja i izgleda. Pre nego što predstavimo današnje trendove, upoznajmo se sa poreklom i značenjem bidermajera.

Bidermajer

Običaj nošenja venčanog buketa, i buketa uopšte, potiče još iz antičkih vremena, kada su žene nosile vence poljskog cveća, lekovitog i začinskog bilja ili belog luka da bi oterale zle duhove. U staroj Grčkoj i Rimu mladenci su oko vrata nosili vence cveća (girlande), koji su simbolizovali novi život, nadu i plodnost. Tradicionalni keltski buketi nisu sadržali cveće, već bršljan, čičak i vres, u kombinaciji sa aromatičnim začinskim biljkama jakog mirisa. Mislilo se da će upravo ti mirisi, kojima su pripisivane mistične moći, uticati na zle sile i držati ih podalje od mladenaca. Po nekim drugim istorijskim podacima, običaj slaganja i nošenja venčanog buketa dolazi iz arapske tradicije gde su mirisni, beli cvetovi narandže simbolizovali unutratrašnju duhovnu lepotu, ljubav i plodnost. Bili su deo raskošnih venčanih buketa koji su ujedno simbolizovali ženu u punoj lepoti i zrelosti. Dolaskom Arapa od VII do IX veka na Siciliju običaj nošenja venčanog buketa postaje važan deo i zapadne kulture. Venčano cveće dobija nova značenja kroz istoriju, menjaju se oblici venčanih buketa, ali uvek prisutni trendovi daju prednost nekoj boji ili nekom cvetu. Kada se kraljica Viktorija udala za princa Alberta, lekovito i začinsko bilje bilo je zamenjeno sa svežim cvećem, naročito sa nevenom, ali i sa, zamislite, mirođijom. Mirođija se, kao jestiva biljka, stavljala u venčani buketić da bi je nakon ceremonije mladenci pojeli i time pojačali svoju seksualnu želju. U viktorijansko doba, cveće je postalo svojevrsna vrsta glasnika među ljubavnicima, budući da je svaki cvet imao svoje značenje. Taj način komunikacije, poznat kao „turski tajni jezik cveća“ (nastao u Turskoj tokom XVII veka), postao je vrlo popularan, jer ste slanjem jednog buketa mogli preneti poruku svom dragom/dragoj bez bojazni da budete razotkriveni.

Bidermajer

Bidermajer je naziv dobio po istoimenom stilu, koji se vremenom proširio i na dizajn korpi, nakita, tašni... Ipak, prva asocijacija na reč 'bidermajer' definitivno ostaje – svadbeni buket. Kićen je travčicama koje će, navodno, pomoći da supružnici dobiju naslednika, pa mu se poklanjala velika pažnja.

Bidermajer

Venčano cveće, kao i sve ostalo, dobija nova značenja kroz istoriju... menjaju se oblici bidermajera i uvek prisutni trendovi daju prednost nekoj odredjenoj boji ili vrsti cveća. Vremenom se iskristalisala primarna„funkcija“ bidermajera - on svojom lepotom treba da doprinese lepoti mlade na dan njenog venčanja. Ova svrha je „na snazi“ i danas – što znači da on treba da upotpuni stajling lepe, nasmejane i zadovoljne mlade.

Bidermajer

Prema tradiciji bidermajer za mladu kupije kuma. Osim na mladu, bidermajer asocira i na ostale neudate devojke koje prisustvuju venčanju. Naime, njegova uloga je i danas ritualna. Ukoliko se pripremate za neko venčanje, a na ruci još nemate prsten, sigurno razmišljate da li da se upustite u bitku hvatanja bidermajera! Naravno, u pitanju je opšte poznat, simpatični običaj - prilika da se svi slatko nasmeju i zabave. Pa da se podsetimo: nakon venčanja, mlada okreće ledja svatovima i baca svoj buket... Ostale, neudate devojke čekaju da uhvate bidermajer. Ponekad vlada prava „otimačina“, jer će njega, prema verovanju, uhvatiti samo jedna od devojaka, a to je - buduća mlada. Dakle, ona koja ga se „dočepa“ je sledeća koja će obući venčanicu i na čijoj će se svadbi uskoro veseliti. Praznoverje ili ne... tek, ako želite da se uverite ili razuverite, probajte... nikad se ne zna… Možda uhvaćeni bidermajer zaista prizove vašu svadbu.

Bidermajer

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
3
Ljuto
2
Tužno
1
Srećno
8
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Burme Zlatarne Celje za najsrećniji dan supružnika

Burme Zlatarne Celje za najsrećniji dan supružnika

Kolekciju burmi Zlatarne Celje čini veliki broj najrazličitijih modela od klasičnog do ...
Festival venčanja od danas u holu Delta City-ja

Festival venčanja od danas u holu Delta City-ja

Zbog velikog interesovanja ovaj festival se održava po drugi put ove godine. Na festivalu će biti ...
KINA
7080,oo
prava cena : 8496,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 2°c

Roleri

Bicikl