Postovala: Milica Zorić
17
Apr
2011

I živeli su srećno do kraja života

Pregledano: 4590 puta

statistika o venčanjima

Mesecima sve pripremate, podigli ste na noge celu bližu i dalju rodbinu, upadate u manijakalno histerične napade pri samoj pomisli da neće sve ispasti savršeno kao što ste zamislili. Opustite se, savršeno venčanje nije recept za savršen život.

 

Matičari tvrde da su maštovita venčanja u Srbiji sve češća, ali da to, ipak, nije garancija za dugovečnost braka, što pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima brak traje u proseku nešto više od 12 godina, a svaki peti par se rastane.

 

Matičarka Gordana Zorić rekla je da parovi poslednjih šest godina ne posustaju u "takmičenju" ko će maštovitije reći sudbonosno "da" i da je prošlu godinu obeležilo neobično venčanje na Adi Ciganliji, kada su i mladenci i svatovi bili u kupaćim kostimima.
 "Otkako je na snagu stupio Zakon o porodici, koji matičarima dozvoljava izlazak na teren, venčanja su sve interesantnija", rekla je Zorićeva, koja je u prestonici, ali i u drugim delovima Srbije poznata po tome što mladence venčava na najrazličitijim mestima.


Zorićeva, koja je u karijeri dugoj 20 godina venčavala na nebu, pod zemljom, na ledu i pod vodom i tako "usrećila" oko 8.000 parova, kazala je da su tajna venčanja u Srbiji sve češća, a da nije retkost ni da na "ludi kamen" stanu oni koji su se upoznali putem Interneta.  

 

Kritične prve četiri godine braka

Prema statističkim podacima, brak u Srbiji u proseku traje 12,4 godine, a analize su pokazale i da se neveste i mladoženje sve kasnije odlučuju za brak, pa žene u tu zajednicu stupaju sa 26,6, a muškarci sa 29,8 godina. Kritičan period su prve četiri godine braka, kažu u Beogradskom savetovalištu za brak i porodicu, što potvrđuje i statistika, koja pokazuje da četvrtina sklopljenih brakova "puca" baš u tom periodu.
 Partneri se najčešće žale na distancu u odnosu, a žene se, osim zbog loše komunikacije sa suprugom, za razvod odlučuju i zbog nasilja, zavisnosti partnera od kocke i alkohola, ali i zbog ljubomore.


Pripadnice lepšeg pola  češće podnose zahtev za razvod braka i to je upravo trenutak kada se i muškarci odlučuju za terapiju, jer po svaku cenu žele da sačuvaju brak.
"Muškarci kao razlog za razvod navode prevaru, to što žena ne prihvata tradicionalnu ulogu u porodici, ali i što se njena familija meša u njihov bračni život, vaspitanje dece...", rekla je psihoterapeut Vera Despotović-Stanarević iz Beogradskog savetovališta za brak i porodicu.


 Kada je reč o predbračnom ugovoru, postoje neosnovane predrasude da će "racionalnost ugroziti ljubav", ali on je "dobra podrška jednom odnosu i pomaže partnerima ukoliko dođe do razvoda". Predrasude su razlog zbog kojih se mali broj njih odlučuje na predbračne ugovore, pa je za skoro tri godine, koliko postoji takva zakonska mogućnost, zaključeno svega nekoliko desetina takvih ugovora u čitavoj Srbiji. Predbračnim ugovorom se, najpre, štite oni koji su već stekli izvesnu materijalnu sigurnost, a potpisivanje tog dokumenta je i neka vrsta sigurnosti da se brak ne zaključuje iz interesa.

 

Shvatite venčanje samo kao formalnost i tek prvi korak u onome što vas očekuje. A pravi trud ostavite za onu 12-tu godinu braka.

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Festival venčanja od danas u holu Delta City-ja

Festival venčanja od danas u holu Delta City-ja

Zbog velikog interesovanja ovaj festival se održava po drugi put ove godine. Na festivalu će biti ...
Bidermajeri u trendu ( 3. deo)

Bidermajeri u trendu ( 3. deo)

Osim, uslovno rečeno, uobičajnih bidermajera koji se prave od svežeg cveća, u poslednje vreme veoma ...
Kakav NE treba da bude govor za venčanje?

Kakav NE treba da bude govor za venčanje?

Pozvana si na venčanje tvoje drage drugarice/ rođake/ komšinice, možda si čak i kuma i ...
NOKIA
1483,oo
prava cena : 1779.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 7°c

Bicikl

Roleri