Postovala: Nataša Ilić
28
Jan
2013

Uspeh i zdravlje

Pregledano: 5876 puta

Posmatrajući uspešne žene, mi najčešće o uspehu mislimo u okvirima karijere. Ali, šta je sa zdravljem žena koje, kako nam se čini, imaju sve? Sa uspehom, ruku pod ruku, često dolazi stres, a sa stresom dolaze i zdrastveni problemi

Istraživanja su pokazala da žene više pate od psiholoških posledica stresa za razliku od muškaraca, koji više pokazuju fizičke znakove stresa. Kad smo suočeni sa izazovom balansiranja posla, ljubavnog života, kuće i porodice, tu postoji i određeni nivo stresa. zena koja stremi ka cilju

Slavne ličnosti nisu stvarnost

Pošto su nam  slavne ličnosti merilo uspeha, njihov život se čini nestvarnim. I zaista jeste takav. Mi često ne vidimo celu armiju dadilja, kuvara, čistačica i asistenata koji doprinose uspehu ovih žena. Prosečna žena nema 12 osoba na raspolaganju koje će se baviti sitnicama, dok se ona bavi krupnim stvarima.

Kako se onda nositi sa stresom koji prati uspeh?

Pronađite vremena samo za sebe

Najvažnija stvar za svaku uspešnu ženu koja želi da zadrži dobro zdrastveno stanje je da pronađe bar malo vremena samo za sebe. Dozvolite sebi nekoliko minuta tišine i meditacije ujutro kada se probudite, ili uveče dok čitate knjigu. To vreme može biti pet ili 15 minuta – u zavisnosti od toga koliko vam je potrebno da se opustite i saberete svoje misli. Nemojte sebe ograničavati.

Zabavljajte se

Uspešne žene doguraju daleko u svojoj karijeri, jer su motivisane i često upoređuju sebe i svoj posao sa drugima. To je možda korisno u kancelariji, ali nije korisno u očuvanju zdravlja. Takmičarski duh ostavite za poslovne prilike i, koliko god imale posla i obaveza, nemojte da zaboravite na zabavu. Bilo da je tu reč o trenucima provedenim sa porodicom ili prijateljima – dobro se provodite (čak i ako ste pokretač zabave) i smejte se što je više moguće. Smeh i vreme koje provodite sa voljenim osobama pomoći će da se rešite stresa koji ste nakupili na poslu. A manje stresa znači manje zdrastvenih problema.

zena nazdravljaPostavite lične ciljeve

Žene koje jure karijeru sve podrede upravo tome, a sve ostalo je na čekanju – brak, deca... To takođe može da stvori stres i da se odrazi na zdravlje. Isto kao što su vam važni i vaši poslovni ciljevi, isto tako treba da su vam važni i oni lični uspesi. Vaš život mora da bude u ravnoteži, tada ste srećniji i zdraviji. Nemojte sve da podredite poslu i stalno da čekate i odlažete ostatak života, svoj lični život (zajednički život, sklapanje braka, rađanje deteta...). Na kraju krajeva, upravo će vam taj deo života biti mnogo bitniji nego vrtoglavi uspesi na poslu.

Ne kažemo da ne treba da se trudite da budete uspešni, već da je važno pronaći vremena i za sebe i osobe koje volite. To nije lak zadatak, ali ako želite ispunjen život, moraćete da nađete snage da sve izbalansirate – i ponekad da kažete "ne" poslu. Od toga zavisi i vaše psihičko i fizičko zdravlje, kao i odnosi sa porodicom i prijateljima.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kancelarijski posao i zdrava ishrana

Kancelarijski posao i zdrava ishrana

Ipak, nutricionisti kažu da kancelarijski život ima i jedan veliki plus kada je ...
Spremite sa za razgovor za posao

Spremite sa za razgovor za posao

Intervju je proces ispunjen procenom ličnosti i pitanjima projektovanim za ...
Kako da smuvate kolegu?

Kako da smuvate kolegu?

U poslovnom svetu često se dešava da se zbog nedostatka vremena “baca ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -3°c

Roleri

Bicikl