Postovala: Ona portal
02
Oct
2012

Bez diskriminacije žena u Jugoistočnoj Evropi

Pregledano: 1344 puta

Ovom temom se bavila konferencija održana krajem septembra u Sarajevu

Na konferenciji koja je održana krajem septembra u Sarajevu pod nazivom „Pravne perspektive rodne ravnopravnosti u Jugoistočnoj Evropi“ zaključeno je da je neophodno započeti sa boljom primenom zakona i jačanjem kapaciteta i mehanizama usklađenosti državnih institucija u svim zemljama regiona. Pre svega toga stručnjaci su upoznati u rodne ravnopravnosti Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Zaštita rodne ravnopravnosti podrazumeva obezbeđivanje finansijskih sredstava za uspostavljanje ovih mehanizama, kao i dalji razvoj obazovnog programa na pravnim fakultetima i akademijama za pravosudnu obuku, kada su u pitanju zakoni o rodnoj ravnopravnosti. Realizacija ciljeva i zadataka konferencije je u rukama novouspostavljenog regionalnog organa „Ekspertskog pravnog foruma Jugoistošnje Evrope za rodnu ravnopravnost“ koji će se u budućnosti baviti ovom temom.

 

Zaključci regionalne konferencije Mreže pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (SEELS)  su jača regionalna saradnju, upoznavanje pravne profesije sa anti-diskriminatornim konceptom i obuka pravnih profesionalaca po pitanju prava različitih polova. Sve to bi trebalo da dovede do poboljšanja statističkih rezultata kada je u pitanju uloga žena u državnim, administrativnim, profesionalnim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama država u regionu. Šira regionalna javnost mora da bude upoznata sa činjenicom da zakoni o anti-diskriminaciji postoje i da ih prihvati kao relevantne zakonske okvire za pitanja rodne ravnopravnosti.

 

Zvanični stav i dugoročno postavljeni cilj institucija Evropske unije je jačanje uloge žena u političkoj, javnoj, pravnoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi života kao i borba protiv njihove diskriminacije.  

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

RiRi u bolnici!

RiRi u bolnici!

Da li samo traži pažnju javnosti ili je nešto drugo u pitanju, ...
Svi igraju fudbal za Laneta!

Svi igraju fudbal za Laneta!

Cilj je prikupljanje novca za Milana Novakovića iz Beograda, kojem je u 28. godini života dijagnostifikovan ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 4°c

Bicikl

Roleri