Postovala: Senka Ivetić
05
May
2013

Hristos vaskrse!

Pregledano: 6811 puta

Vaskrsenje Isusa Hrista

Posto je prošla Subota, koju je Isus prelezao u grobu, u Josifovom vrtu, sutradan, u Nedelju vrlo rano, osetio se snažan zemljotres, i andjeo Božji slete s neba ka grobu, odvali ploču koja beše naslonjena na ulazak u grob i sede na odvaljeni kamen. Lice njegovo beše svetlo kao munja, a odelo belo kao sneg. Stražari, koji su čuvali grob, popadaše kao mrtvi, i kad dodjoše k sebi od straha i čuda, trkom pobegoše u grad. 

Kad je andjeo odvalio ploču, Isusa vec nije bilo u grobu; on je ranije već vaskrsao i izašao, a andjeo je odvalio ploču da bi žene mironosnice i apostoli mogli u grob ući i uveriti se o Hristovom vaskrsenju. 

Prva žena koja je izjutra došla na Isusov grob bila je Marija Magdalena. Našavši grob otvoren, ne znajući sta se dogodilo, povikala je: "Uzeše Gospoda moga i ne znam gde su ga na drugo mesto sahranili!", i brzo je otrčala da o tome izvesti Petra i Jovana. Oba učenika potrčase na grob, a prvi je, jer je bio mladji, do groba stigao Jovan. Njemu se, čim je razgledao oko groba, javi misao o Hristovom vaskrsenju. Petar, kad stiže, odmah udje u grob, a za njim i Jovan, i u grobu spaziše platno, kojim je Isusovo telo bilo umotano, gde leži na istom mestu, samo je ubrus, kojim je glava bila uvijena, bio brižljivo savijen i stavljen u stranu. Marija Magdalena je ponovo došla na grob, a posto su Petar i Jovan već bili otisli, sela kraj groba i tiho plakala. Dok je tako plakala, učini joj se kako se nesto belasa u grobu, ona se saže i spazi dva mladića u sjajnim haljinama kako sede jedan čelo glave, a drugi ispod nogu gde je ležalo Isusovo telo.

uskrs

"Ženo zašto plačeš? Koga tražiš?", začu ona glas: "Uzeše Gospoda moga i ne znam gde ga metnuše". Ova dva mladića behu uprli poglede ne na nju već mimo nje, te se ona osvrte da vidi koga to gledaju, i spazi iza sebe nepoznati lik, koga u jutarnjem mraku nije mogla da raspozna. Ona pomisli da je to baštovan Josifove bašte pa mu reče: "Gospodine, ako si ga ti uzeo, kazi mi gde si ga metnuo, a ja cu ga naći".

"Marija!", ču ona glas, kojom je pozva nepoznati, i ona poznade Isusov glas, vide da on stoji živ pred njom, pa radosno viknu: "Učitelju!" i polete da mu obgrli noge. No on joj reče: "Ne dotiči me se, jer se jos ne vratih Ocu mome, nego idi braći mojoj i kaži im: Idem Ocu mojem i Ocu vašem i Bogu mojem i Bogu vašem"; i posle ovih reči pruži ruku, blagoslovi Mariju koja je klečala, i nestade ga. Marija puna radosti požuri da izvesti apostole, i čim je stigla radosno je uzviknula: "Ja sam videla Gospoda!". Ali joj učenici ne poverovaše, što jako uvredi njenu nežnu dušu.

U medjuvremenu i žene mironosnice, pred samo radjanje sunca, behu stigle na grob, kraj koga nađoše andjela u belim haljinama, koji seđaše na ploči i koji im reče: "Ne bojte se! Ja znam da vi tržite Isusa Nazarećanina - raspetoga. On je voskresao; nema ga ovde. Nego idite i kažite učenicima njegovim da idu u Galileju, tamo će ga videti". Pune straha, ali i radosti, pohitale su žene mironosnice u grad, kad na putu sretoše samog Isusa koji im reče: "Radujte se!" i ponovi poruku učenicima svojim. Pošto ih blagoslovi, Isusa nestade, a mironosnice glas o Hristovom vaskrsenju raznese po celom gradu.

Stražari pak, koji su Hristov grob čuvali, dotrčali su uplašeni i obavestili prvosveštenike i jevrejske starešine o svemu što se dogodilo. On dadose vojnicima dosta novaca kao napojnicu što su čuvali stražu i rekoše im da nikom ne kazuju da je Isus vaskrsao, već da rasprostiru glas da su ga ukrali učenici njegovi dok su stražari spavali. 
Istoga dana Isus se ukazao i svojim učenicima Luki i Kleopi, koji su iz Jerusalima išli u obližnju varošicu Emaus, u obliku nepoznatog putnika, koji ih ukori što su kolebljivi u svojoj veri u Hristovo vaskrsenje.

Tek kad im on, za trpezom, u jednoj usputnoj kući, prelomi blagosloveni hleb, oni ga poznadoše, ali njega već nestade. Zato oni pohitaše odmah natrag u Jerusalim, gde nađoše jedanaestoricu učenika na okupu i ispričaše im svoj susret s Isusom. 

Isto veče Isusovi učenici se zatvore u jednu sobu plašeći se Judeja. Odjednom uđe Isus, stade u sredinu i reče im: "Mir vam!" Oni se uplašiše i pomisliše u strahu da je to neko priviđenje.

A Isus im reče: "Što se plašite? I za što takve misli ulaze u vaša srca? Vidite ruke moje i noge moje; ja sam glavom; opipajte me i vidite; jer duh kostiju i tela nema, kao sto vidite da ja imam". I dok su se oni jos čudili, upita ih: "Imate li što za jelo?, a oni mu iznesoše komad pečene ribe i meda u saću, što on pred njima pojede, da ih uveri da nije priviđenje. 

Jedino učenik Toma, koji nije bio prisutan kad se Isus javio, ne poverova kad mu drugovi rekoše: "Videsmo Gospoda!", nego reče: "Dok ne vidim na rukama njegovim rane od klinaca, i metnem ruke u rebra njegova, ne mogu verovati"...


Vaskrsenje (Vaskrs, Uskrs, Pasha, Veligdan, Vazam) je stari praznik; praznuje se jos od vremena apostola, ali ne svuda u isti dan: negde je praznovan zajedno sa jevrejskom Pashom, negde 14. dana meseca jevrejskog Nisana, a negde u nedelju posle jevrejske Pashe.

Na prvom Vaseljenskom saboru, odlučeno je da se svuda praznuje jednog dana, i to posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle Jevrejske Pashe i punog meseca. Uskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se uvek vezuje samo za dan nedeljni, i može pasti u razmaku od 35 dana, od 4. aprila do 8. maja. 

Uskrs je najsvećaniji praznik u godini; on je praznik nad praznicima. Na taj dan skidaju se dveri u crkvi na oltaru, čime se želi pokazati da je Isus vaskrsenjem svojim pobedio smrt i otvorio rajska vrata. Cela nedelja po Uskrsu naziva se Svetla nedelja, a crkvene pesme koje se tada pevaju, pune su radosti i veselja, pevaju se čak i u tužnim prilikama, na pogrebu, ako bi se desio te nedelje.

Umesto uobičajenog pozdrava, narod se na Uskrs i cele Svetle nedelje pozdravlja sa: "Hristos voskrese!" i "Vaistinu voskrese!". 

uskrs

Da bi se hrišćani dostojno pripremili za ovaj praznik, jos od apostolskih vremena ustanovljen je Veliki Post ili Cetrdesetnica, po uzoru na Isusa koji je 40 dana postio na Gori iskušenja. Naravno, ovo je crkveno tumačenje, mada pojedini istraživači (Čajkanović) tvrde da svi postovi imaju mnogo starije poreklo. Veliki Post odgovara proletnjem godišnjem vremenu, i u te dane nije dozvoljeno nikakvo javno veselje. 

Događaj Hristovog vaskrsenja na ikoni se predstavlja: Isus je iz groba ustao, držeći u ruci barjak kao znak pobede, rimski vojnici popadali su od straha oko groba, a anđeo sedi na kamenoj ploči. 
U narodu postoji običaj da se o Uskrsu jaja boje crvenom, ili drugim jarkim bojama, i da se njima daruju poznanici i prijatelji. Po predanju, Marija Magdalena je, došavši u Rim da caru Tiberiju objasni Hristovo vaskrsenje, darovala caru crveno kokošije jaje i započela mu pripovedati o Hristu. Uskršnjim jajetom želi se predstaviti očiglednost vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje život. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu život i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob - ljusku i izađe na svet - kao što je i Isus svoje mrtvo telo oživeo i iz groba ustao. Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja. 

Običaj je da se prijateljima i ukućanima dele farbana jaja, kojima se oni tucaju, a onaj ko razbije drugome jaje ima pravo da ga uzme. Prvo uskršnje jaje se čuva godinu dana - i ono se naziva čuvarkuća

Izvor: novine.ca

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Beograd u znaku Gorki list Žurke godine

Beograd u znaku Gorki list Žurke godine

U sredu, 24.12.2014. godine, klub Promenada bio je mesto preplitanja dobrih taktova, odabranog društva i ...
Počeo 35. Međunarodni sajam turizma

Počeo 35. Međunarodni sajam turizma

Međunarodni sajam turizma pod sloganom "Putovanja u srcu" otvoren je danas u Hali 1 ...
Za odeću tamniju od crne

Za odeću tamniju od crne

Novo ograničeno izdanje Perwoll Black detergenta ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 18°c

Bicikl

Roleri