22
May
2011

Naš tim kreće na Mongol-reli

Pregledano: 3000 puta

O učešću srpsko-hrvatskog tima na ovogodišnjem Mongol-reliju, intervju.

Zamislite da ste potpuno izgubljeni u ogromnoj pustinji, na hiljade kilometara udaljeni od civilizacije, sa kolima potpuno neprilagođenim za te uslove... Ovako nešto će ove godine iskusiti mladi srpsko-hrvatski tim koji čine Srđan Kovačević iz Zagreba, Tamara Kovačević i Srđan Dakić iz Beograda, Ivan Bereš i Ivan Dervišević iz Novog Sada. Oni 25. jula iz Praga kreću na Mongol-reli, i prvi su sa prostora Balkana koji su se odvažili na takvu avanturu.

 

Preći će 15000km do ove azijske zemlje, najverovatnije ambulantim kolima. Trka je humanitarna, pa se vozilo na kraju putovanja poklanja Mongoliji. Dakle, putuje se vozilima neprilagođenim za te uslove. Sami birate rutu kojom ćete stići do tamo. Kakav god problem da iskrsne u toku putovanja, snalazite se sami. U tome i jeste poenta ovog relija, rizična, ekstremna avantura.

 

Razgovaramo sa Ivanom Berešom, koji je trenutno na Master studijama za nove likovne medije na novosadskoj Akademiji. Član je bendova “Telefaks” i “Whorses”. U toku putovanja, napraviće dokumentarni film o tim egzotičnim predelima, ljudima i kulturama, a soudtrack će se takođe snimati usput.


U čemu se sastoji priprema za put?
Osnovna stvar da bi se pripremio za put je-nabaviti sponzorstvo. Prvo sa tim kreneš, a sve ostalo ćeš usput. Najveći trošak je u stvari taj sam put, gorivo, vize koje izađu oko 500-600evra po osobi. Put će izaći, koliko mi proračunavamo, 5.000-6.000evra. Nemamo kompletnu opremu za snimanje u toku puta-video i audio, tako da sad tražimo sponzore koji će to da nam pokriju ili novčano ili u vidu opreme. Pošto smo svi u različitim gradovima, priprema nam se odvija preko mejla. Podelili smo se, svako je zadužen za nešto. Srđan traži vozilo, ja sam u potrazi za osiguranjem, pošto nam je to isto jako važan deo, moramo da osiguramo vozilo i put. Auto koji dobijemo moramo da adaptiramo za te uslove, prašinu, pustinju i sve to, moramo, naravno, da ga popravimo celog, da uopšte preživi taj put.
Ostalo je lakše za rešiti. Što se tiče smeštaja, verovatno ćemo po 4-5 dana biti po šatorima i kolima, a dok budemo prolazili kroz gradove, verovatno ćemo uveče prespavati tamo.
 

Koliko vas porodica i prijatelji podržavaju u svemu tome, i koji je najsimpatičniji komentar koji ste dobili?
Što se mene tiče, otac me podržava u potpunosti, čak se i on uključio u nalaženje sponzora, i njegov zanimljiv komentar je bio «Voleo bih da sam na tvom mestu!». Mama se plaši, kao i svaka majka. Nije baš da sabotira taj put, ali volela bi da ne idem. Roditeljima izbegavamo da kažemo neke stvari koje bi mogle da ih uplaše, kao npr. što se, kako smo pročitali, u Uzbekistanu aktivirala Al-Kaida. Od prijatelja je bilo komentara «Ti si lud.», i ono glavno pitanje «Zašto ti ideš u Mongoliju?».

 

Koliko dobro poznaješ svoje saputnike i očekuješ li da ćete se sve vreme dobro slagati?
Zanimljivost je to što smo mi napravili tim, a da se nismo ni poznavali-već uveliko smo imali tim, a upoznali smo se tek otprilike pre mesec dana, tad smo se videli u fizičkom prostoru. Ivan i ja smo dobri prijatelji od ranije, tako da nema brige što se nas tiče. Ne znam kako ćemo se slagati, sigurno će biti i svađe, i plakanja, i svega.

 

mongol reli 1Koja vam je najveća motivacija, šta je ono zbog čega nećete odustati ni u jednom trenutku?
Najveća motivacija mi je prvenstveno to što je meni ovo prva avantura tog tipa, a zatim što idem tamo da snimam sve to. Mislim da ću dosta naučiti, pokupiti iskustva, naučiću dosta i o sebi-kako podnosim takve uslove. Naravno, cilj nam je da završimo reli. Inače, oko 20% timova ne uspe da završi reli.

 

Koji su ti najveći strahovi što se tiče puta?
Najveći strah su mi bolesti. Informisao sam se otprilike što se toga tiče, čega sve ima. I klasika-sunce, temperatura... Najveći strah mi je da mi organizam ne otkaže. Nemam strahova od svega ostalog nepoznatog, sama Centralna Azija mi je potpuno nepoznata, i nemam neki strah da će mi se nešto desiti...

 

Šta sigurno nećeš poneti na put?
Neću nositi sve ono što bi žene ponele u neseseru. Ogledalo-to neću nositi sigurno. I češalj (imaću kačket).

 

Šta misliš da će ti najviše nedostajati tokom tog perioda?
Najviše će mi nedostajati prvo krevet. Pravi pravcati krevet. Na drugom mestu, devojka. Mislim da će razumeti, neće se uvrediti. I na trećem mestu, ne mogu da kažem Novi Sad, ali nedostajaće mi moji ljudi.

 

Od čitavog putovanja, kojem trenutku se najviše raduješ?
Najviše se radujem Aralskom jezeru, koje je meni fascinacija za videti. Kao i u Uzbekistanu «Vrata pakla», rupa u zemlji koja kulja godinama. Želim da prisustvujem na ta dva mesta, i videćemo još... Još uvek izučavamo sve to.

 

Povratak očekuju 3. septembra, avionom, s obzirom na to da će svoje prevozno sredstvo pokloniti. Nadamo se da će sponzori svojim učešćem podržati ove avanturiste i ispratiti ih u ovoj neverovatnoj pustolovini. Želimo im puno sreće, i sa nestrpljenjem očekujemo njihov dokumentarni film.
Za sve informacije, posetite sajt www.teamrockrs.com.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Savršena Kendis u reklami za kupaće kostime!

Savršena Kendis u reklami za kupaće kostime!

Atraktivna plavuša, Kendis Svinpul, još jednom je raspametila planetu slikama sa ...
Da li verujete da ova manekenka zaista ima 49 godina!?

Da li verujete da ova manekenka zaista ima 49 godina!?

Jasmin Le Bon zvezda je kampanje britanskog modnog brenda "Winser London". Ona je ...
Čoko Plazma za celu porodicu

Čoko Plazma za celu porodicu

Od sada mnogo više omiljene i nezamenljive Plazme prelivene nežnom Bambi mlečnom čokoladam spremne za uživanje ...
SPIRE
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl